avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 218 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Efectele pactului comisoriu conform noului cod civil?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Efectele pactului comisoriu conform noului cod civil?

Efectele pactului comisoriu conform noului cod civil?
Cel mai recent răspuns: Gabriel Ciurea , Avocat 18:51, 8 Iunie 2023
Efectul pactului comisoriu constă în rezoluțiunea sau rezilierea de drept a contractului în cazul în care una dintre părți nu-și îndeplinește în mod culpabil obligațiile asumate, expres menționate.

A se vedea art. 1553 Cod civil:
(1) Pactul comisoriu produce efecte dacă prevede, în mod expres, obligaţiile a căror neexecutare atrage rezoluţiunea sau rezilierea de drept a contractului.
(2) În cazul prevăzut la alin. (1), rezoluţiunea sau rezilierea este subordonată punerii în întârziere a debitorului, afară de cazul în care s-a convenit că ea va rezulta din simplul fapt al neexecutării.
(3) Punerea în întârziere nu produce efecte decât dacă indică în mod expres condiţiile în care pactul comisoriu operează.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pactul comisoriu de gradul iv mmmmela mmmmela buna ziua, in noul cod civil,mai este pactul comisoriu de grdul IV,vreau sa vand un apartament si se va face un antecontract de vanzare-cumparare cu predarea ... (vezi toată discuția)
Promisiune bilaterala de vanz-cump (avans) Utilizator_2015 Utilizator_2015 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu cateva sfaturi in legatura cu avansul mentionat intr-o promisiune bilaterala de vanzare cumparare (pt cumpararea unui ... (vezi toată discuția)
Pactul comisoriu roxana_cehan roxana_cehan Potrivit noului Cod Civil, pactele comisorii mai pot fi de patru feluri? (vezi toată discuția)