avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Promisiune bilaterala de vanz-cump (avans)
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Promisiune bilaterala de vanz-cump (avans)

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu cateva sfaturi in legatura cu avansul mentionat intr-o promisiune bilaterala de vanzare cumparare (pt cumpararea unui imobil, incheiata la notar). Eu sunt promitentul-cumparator si nu am achitat avansul catre vanzator.

Paragraful care ma intereseaza este:

"Noi,partile contractante, convenim ca, in cazul in care nu se achita integral avansul i suma de x lei, pana cel mai tarziu la data de y, prezentul contract va fi rezolvit de plin drept, fara a fi necesara punerea in intarziere si fara nicio alta formalitate prealabila, in conformitate cu prevederile art 1553 Cod Civil."

Din motive personale (de sanatate) nu doresc sa mai continui cu achizitia imobilului si evident, nici sa platesc avansul.

1. Data fiind exprimarea din paragraful de mai sus, as dori sa stiu ce urmari pot fi asupra mea, daca nu achit avansul.
2. Ce metoda de a anunta vanzatorul sa aleg: mail sau telefon?
3. In cazul in care s-a facut inregistrarea mea in cartea funciara, ce trebuie sa fac in continuare? (Mentionez ca pana acum vanzatorul mi-a trimis pe mail documentele de proprietate, extrase de intabulare etc si am primit de la el dosarul energetic, in original, pe care intentionez sa il inapoiez).

Multumesc pentru ajutor
Cel mai recent răspuns: Utilizator_2015 , utilizator 10:43, 28 Martie 2015
Buna dimineata,

din pacate v-ati asumat o obligatie pe care potirvit legii, daca nu o indepliniti, puteti fi actionat in instanta de catre vanzator, pentru neindeplinirea obligatiei de plata a avansului, dvs. pricinuindu-i acestuia un prejudiciu ( cheltuieli, refuzul de a vinde altui client, etc).

Art. 1553 - NCC, se refera la,
Pactul comisoriu
(1) Pactul comisoriu produce efecte dacă prevede, în mod expres, obligaţiile a căror neexecutare atrage rezoluţiunea sau rezilierea de drept a contractului.
(2) În cazul prevăzut la alin. (1), rezoluţiunea sau rezilierea este subordonată punerii în întârziere a debitorului, afară de cazul în care s-a convenit că ea va rezulta din simplul fapt al neexecutării.
(3) Punerea în întârziere nu produce efecte decât dacă indică în mod expres condiţiile în care pactul comisoriu operează.

Pentru a sti ce metoda sa adoptati pentru a-l instiinta pe vanzator de situatie dvs., va recomand sa consultati un avocat care sa va explice textul contractului si riscurile asumate, in intregul sau.

Succes!
Multumesc pentru raspuns.

Voi trimite un mesaj catre vanzator. In promisiune nu este precizat nimic despre conditiile prevazute la pct 3 din Art 1553.

REvin cu o precizare, fara a contesta raspunsul dnei mediator: un jurist, citind contractul, mi-a spus ca daca nu achit avansul, nu vor fi urmari.
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Martie 2015
Utilizator_2015, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pactul comisoriu de gradul iv mmmmela mmmmela buna ziua, in noul cod civil,mai este pactul comisoriu de grdul IV,vreau sa vand un apartament si se va face un antecontract de vanzare-cumparare cu predarea ... (vezi toată discuția)
Pactul comisoriu roxana_cehan roxana_cehan Potrivit noului Cod Civil, pactele comisorii mai pot fi de patru feluri? (vezi toată discuția)