avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 872 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract intretinere - cum pot sa onorez conditiile ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract intretinere - cum pot sa onorez conditiile contractuale

Buna ziua,
sunt proprietarul unui imobil dobandit printr-un contract de intretinere incheiat cu o persoana. Intrut locuim in aceeasi localitate, pana acum mi-a fost usor sa imi indeplinesc obligatiile contractuale si morale.
Problema este ca, in viitorul apropiat sunt obligat sa imi mut domiciliul in alta localitate, la o distanta considerabila de actualul domiciliu.
Cum pot legal sa imi indeplinesc in continuare obligatiile stipulate in contractul de intretinere? Mentionez ca sunt terti, inruditi cu transmitatorul, interesati de rezilierea respectivului contract.
Ce ma sfatuiti?

Mai jos citez paragrafele care se refera la obligatiile dobanditorului:
"...........
In schimbul dreptului de proprietate transmis dobanditorul va fi obligat sa ma intretina cu toate cele necesare traiului in timpul vietii: locuinta corespunzatoate, incalzit, iluminat, spalat, curatenie, hrana, imbracaminte, medicamente, medic si spitalizare in caz de nevoie, iar la deces sa ma inmormanteze pe cheltuila lui ........
In caz de nerespectare a acestor obligatii contractul va fi reziliat fara ca subsemnatul transmitator sa fiu obligat la restituirea contravalorii prestatiilor efectuate pana la acea data.
............"

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 10:14, 4 Octombrie 2016
Solutia este foarte simpla:tebuie sa respectati intocmai contractul,caz contrar se va rezilia contractul conform clauzelor contractuale.
Solutia este intr-adevar simpla, insa nu in maniera expusa in mesajul anterior.

@ibi.tibi, daca ar fi sa luati de bun ce vi s-a scris mai sus, ar rezulta ca sunteti legat de localitatea creditorului intretinerii (transmitatorul), precum iobagul de glie, or acest aspect a fost avut in vedere de legiuitor, prin dispozitiile art.2261, care spune asa :

Art. 2261 - Înlocuirea întreţinerii prin rentă
(1) Dacă prestarea sau primirea în natură a întreţinerii nu mai poate continua din motive obiective sau dacă debitorul întreţinerii decedează şi nu intervine o înţelegere între părţi, instanţa judecătorească poate să înlocuiască, la cererea oricăreia dintre părţi, fie şi numai temporar, întreţinerea în natură cu o sumă de bani corespunzătoare.


Cum se traduce textul? Se traduce asa : în cazul în care, fara culpa vreuneia dintre parti, contractul de intretinere nu mai poate continua prin prestarea întretinerii in natura, datorita faptului ca debitorul întretinerii (dvs.) se muta definitiv sau temporar cu serviciul în alta localitate, instanta poate, la cererea partii interesate, să înlocuiască întreţinerea în natură cu o sumă de bani corespunzătoare.

Concluzia este : fie va intelegeti amiabil cum sa continue prestare intretinerii, fie va adresati instantei de judecata cu o cerere pentru transformarea în bani a obligatiei de întretinere.
"trandafir2" multumesc mult pentru detalii. Intuiam ca exista posibilitatea inlocuirii cu o suma de bani dar, nefiind "de meserie", nu am fost sigur.
Deci, este suficient o intelegere amiabila (ar trebui la notar? ) si plata lunara a sumei stabilita prin banca sau posta pentru a putea si demonstra in caz de contestatie?
O zi buna.
Da, apreciez ca ideal ar fi sa faceti înţelegerea la notar (chiar daca este temporara). De ce?

Pentru ca avand in vedere ca legea instituie pentru Contractul de întreţinere, in mod expres forma autentica, atat creditorului intretinerii, cat si dvs. va este necesar confortul psihic determinat de convingerea ca ati incheiat o înţelegere perfect valabila, or înţelegerea este perfect valabila doar daca se respecta cerinta de forma in care a fost incheiat si contractul initial (textul mai jos).

Articolul 2.255 - Forma contractului
Contractul de întreţinere se încheie în formă autentică, sub sancţiunea nulităţii absolute.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate anula o clauza dintr un contract vanzare/cumparare? anaMO anaMO Buna ziua, as dori sa stiu daca se poate anula o clauza dintr un contract de vanzare cumparare, facut de bunica mea care i a vandut o parte din imobil mamei ... (vezi toată discuția)
Contract de intretinere balazszsuzsa balazszsuzsa buna ziua, ce este de facut daca sa incheiat un contract de intretinere cu uzufruct viager, si acum cand tanti a inceput sa se razgandeasca, inceraca sa nu mai ... (vezi toată discuția)
Act de vanzare-cumparare cu habitatie viagera intre parinti si fiul care a decedat rodiona rodiona Parintii au facut act de vanzare-cumparare cu habitatie viagera conform art,292 cd.penal in favoarea fiului lor la data de 23 sept.2010. In data de 27 august ... (vezi toată discuția)