Buna ziua,
sunt proprietarul unui imobil dobandit printr-un contract de intretinere incheiat cu o persoana. Intrut locuim in aceeasi localitate, pana acum mi-a fost usor sa imi indeplinesc obligatiile contractuale si morale.
Problema este ca, in viitorul apropiat sunt obligat sa imi mut domiciliul in alta localitate, la o distanta considerabila de actualul domiciliu.
Cum pot legal sa imi indeplinesc in continuare obligatiile stipulate in contractul de intretinere? Mentionez ca sunt terti, inruditi cu transmitatorul, interesati de rezilierea respectivului contract.
Ce ma sfatuiti?
Mai jos citez paragrafele care se refera la obligatiile dobanditorului:
"...........
In schimbul dreptului de proprietate transmis dobanditorul va fi obligat sa ma intretina cu toate cele necesare traiului in timpul vietii: locuinta corespunzatoate, incalzit, iluminat, spalat, curatenie, hrana, imbracaminte, medicamente, medic si spitalizare in caz de nevoie, iar la deces sa ma inmormanteze pe cheltuila lui ........
In caz de nerespectare a acestor obligatii contractul va fi reziliat fara ca subsemnatul transmitator sa fiu obligat la restituirea contravalorii prestatiilor efectuate pana la acea data.
............"
Solutia este intr-adevar simpla, insa nu in maniera expusa in mesajul anterior.
@ibi.tibi, daca ar fi sa luati de bun ce vi s-a scris mai sus, ar rezulta ca sunteti legat de localitatea creditorului intretinerii (transmitatorul), precum iobagul de glie, or acest aspect a fost avut in vedere de legiuitor, prin dispozitiile art.2261, care spune asa :
Art. 2261 - Înlocuirea întreţinerii prin rentă
(1) Dacă prestarea sau primirea în natură a întreţinerii nu mai poate continua din motive obiective sau dacă debitorul întreţinerii decedează şi nu intervine o înţelegere între părţi, instanţa judecătorească poate să înlocuiască, la cererea oricăreia dintre părţi, fie şi numai temporar, întreţinerea în natură cu o sumă de bani corespunzătoare.
Cum se traduce textul? Se traduce asa : în cazul în care, fara culpa vreuneia dintre parti, contractul de intretinere nu mai poate continua prin prestarea întretinerii in natura, datorita faptului ca debitorul întretinerii (dvs.) se muta definitiv sau temporar cu serviciul în alta localitate, instanta poate, la cererea partii interesate, să înlocuiască întreţinerea în natură cu o sumă de bani corespunzătoare.
Concluzia este : fie va intelegeti amiabil cum sa continue prestare intretinerii, fie va adresati instantei de judecata cu o cerere pentru transformarea în bani a obligatiei de întretinere.
"trandafir2" multumesc mult pentru detalii. Intuiam ca exista posibilitatea inlocuirii cu o suma de bani dar, nefiind "de meserie", nu am fost sigur.
Deci, este suficient o intelegere amiabila (ar trebui la notar? ) si plata lunara a sumei stabilita prin banca sau posta pentru a putea si demonstra in caz de contestatie?
O zi buna.
Da, apreciez ca ideal ar fi sa faceti înţelegerea la notar (chiar daca este temporara). De ce?
Pentru ca avand in vedere ca legea instituie pentru Contractul de întreţinere, in mod expres forma autentica, atat creditorului intretinerii, cat si dvs. va este necesar confortul psihic determinat de convingerea ca ati incheiat o înţelegere perfect valabila, or înţelegerea este perfect valabila doar daca se respecta cerinta de forma in care a fost incheiat si contractul initial (textul mai jos).
Articolul 2.255 - Forma contractului
Contractul de întreţinere se încheie în formă autentică, sub sancţiunea nulităţii absolute.