Parintii au facut act de vanzare-cumparare cu habitatie viagera conform art,292 cd.penal in favoarea fiului lor la data de 23 sept.2010. In data de 27 august 2011 fiul s-a casatorit . In mai 2013 fiul moare dupa o boala de doua luni. Parintii vor sa-si treaca casa innapoi pe numele lor asa cum a fost inainte de a face actul cu fiul decedat deoarece ei mai au un fiu si un nepot deoarece se tem ca dupa moartea lor casa va fi luata de stat cu toate ca este proprietatea lor.
Art. 2.261. -
(1) Dacă prestarea sau primirea în natură a întreținerii nu mai poate continua din motive obiective sau dacă debitorul întreținerii decedează și nu intervine o înțelegere între părți, instanța judecătorească poate să înlocuiască, la cererea oricăreia dintre părți, fie și numai temporar, întreținerea în natură cu o sumă de bani corespunzătoare
apoi, art.2263(7):
(7) Rezoluțiunea contractului de întreținere nu se poate cere pentru motivele prevăzute la art. 2.261 alin. (1).
Prin urmare, aşa cum înţeleg eu prevederile de mai sus, moştenitorii defunctului fiu pot fie să presteze ei întreţinerea, fie să solicite transformarea întreţinerii în obligaţie bănească.
Întreţinuţii nu pot cere rezoluţiunea (desfiinţarea) contractului, deci nu pot redeveni proprietari asupra bunului transmis.
Pe de altă parte, casa nu poate fi luată de stat (eventual ar putea fi executată silit pentru datorii ale fiului decedat).
Dacă întreţinuţii mai au un fiu, acesta poate introduce o acţiune în reducţiunea donaţiei, prevalîndu-se de faptul că legea prezumă că înstrăinarea către un descendent cu rezerva uzufructului sau cu obligaţia întreţinerii este un act cu titlu gratuit.
Va trebui studiată atent şi problema normelor aplicabile în materia întreţinerii, avînd în vedere faptul încheierii contractului înainte de intrarea în vigoare a NCC.
Dacă nu a existat şi obligaţia întreţinerii, casa (respectiv nuda proprietate) va fi moştenită de moştenitorii legali ai fiului decedat (soţia în concurs cu copiii sau, dacă nu au copii, cu fraţii defunctului şi cu părinţii acestuia), părinţii rămînînd în continuare titulari ai dreptului de abitaţie-uzufruct.
În funcţie de ceea ce doriţi în mod concret, adresaţi-vă unui avocat, cu toate actele pe masă.
Drept la mostenire
mary222
am si eu o intrebare tatal meu a decedat a mai ramas mama iar acum am aflat ca parintii mei au intocmit cu fratele meu un contract de intretinere cu drept de ... (vezi toată discuția)