avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 767 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Act de vanzare-cumparare cu habitatie viagera intre ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Act de vanzare-cumparare cu habitatie viagera intre parinti si fiul care a decedat

Parintii au facut act de vanzare-cumparare cu habitatie viagera conform art,292 cd.penal in favoarea fiului lor la data de 23 sept.2010. In data de 27 august 2011 fiul s-a casatorit . In mai 2013 fiul moare dupa o boala de doua luni. Parintii vor sa-si treaca casa innapoi pe numele lor asa cum a fost inainte de a face actul cu fiul decedat deoarece ei mai au un fiu si un nepot deoarece se tem ca dupa moartea lor casa va fi luata de stat cu toate ca este proprietatea lor.
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 10:28, 4 Iulie 2013
Sa dezbata succesiunea. Sotia supravietutoare are dreptul la 1/3 din mostenire, restul revenind parintilor si fratelui.
Ultima modificare: Miercuri, 3 Iulie 2013
hgvlad, utilizator
Dacă a existat şi obligaţia de întreţinere:

art.2261 NCC:

Art. 2.261. -
(1) Dacă prestarea sau primirea în natură a întreținerii nu mai poate continua din motive obiective sau dacă debitorul întreținerii decedează și nu intervine o înțelegere între părți, instanța judecătorească poate să înlocuiască, la cererea oricăreia dintre părți, fie și numai temporar, întreținerea în natură cu o sumă de bani corespunzătoare


apoi, art.2263(7):

(7) Rezoluțiunea contractului de întreținere nu se poate cere pentru motivele prevăzute la art. 2.261 alin. (1).

Prin urmare, aşa cum înţeleg eu prevederile de mai sus, moştenitorii defunctului fiu pot fie să presteze ei întreţinerea, fie să solicite transformarea întreţinerii în obligaţie bănească.

Întreţinuţii nu pot cere rezoluţiunea (desfiinţarea) contractului, deci nu pot redeveni proprietari asupra bunului transmis.

Pe de altă parte, casa nu poate fi luată de stat (eventual ar putea fi executată silit pentru datorii ale fiului decedat).

Dacă întreţinuţii mai au un fiu, acesta poate introduce o acţiune în reducţiunea donaţiei, prevalîndu-se de faptul că legea prezumă că înstrăinarea către un descendent cu rezerva uzufructului sau cu obligaţia întreţinerii este un act cu titlu gratuit.

Va trebui studiată atent şi problema normelor aplicabile în materia întreţinerii, avînd în vedere faptul încheierii contractului înainte de intrarea în vigoare a NCC.

Dacă nu a existat şi obligaţia întreţinerii, casa (respectiv nuda proprietate) va fi moştenită de moştenitorii legali ai fiului decedat (soţia în concurs cu copiii sau, dacă nu au copii, cu fraţii defunctului şi cu părinţii acestuia), părinţii rămînînd în continuare titulari ai dreptului de abitaţie-uzufruct.



În funcţie de ceea ce doriţi în mod concret, adresaţi-vă unui avocat, cu toate actele pe masă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept la mostenire mary222 mary222 am si eu o intrebare tatal meu a decedat a mai ramas mama iar acum am aflat ca parintii mei au intocmit cu fratele meu un contract de intretinere cu drept de ... (vezi toată discuția)
Obligatia baneasca de intretinere. ContSters280604 ContSters280604 Parintii mei au incheiat un contract de intretinere cu mama tatalui meu. Ulterior tata a decedat iar bunica, imobilizata fiind, nu doreste sa locuiasca cu ... (vezi toată discuția)
Achizitie apartament dobandit de actualul proprietar in baza unui contract de intretinere cu clauza de uzufruct viager Traian21 Traian21 Buna ziua, Doresc sa achizitionez un apartament dobandit de actualul proprietar in baza unui contract de intretinere cu clauza de uzufruct viager. ... (vezi toată discuția)