Doresc sa achizitionez un apartament dobandit de actualul proprietar in baza unui contract de intretinere cu clauza de uzufruct viager.
Intretinutul a decedat intre timp.
Conform unei verificari facute de IML, defunctul era in deplinatatea facultatilor mintale cand a incheiat contractul de intretinere
cu clauza de uzufruct viager cu ingrijitorul respectiv.
In cazul in care devin proprietar dar revin mostenitorii defunctului si demonstreaza in instanta ca ingrijitorul nu si-a indeplinit obligatiile
de intretinere fata de intretinut, ce se intampla in continuare ?
Eu, noul proprietar, sunt afectat in vreun fel, pot pierde proprietatea sau Ingrijitorul se judeca cu mostenitorii fara sa ma impacteze ?
Sunteti dobanditor de buna credinta si, in principiu, nu va afecteaza in nici un fel eventualele demersuri ale mostenitorilor intretinutului. A decedat de mai mult de 3 ani?
Începând cu aceea de a vă vedea târât într-un proces de lungă durată, cu cheltuieli pe măsură și cu vreun rezultat din capitolul ... ne lăsăm surprinși.
Ar trebui cântărite multe amănunte. Apropo, buna credintă nu înseamnă să vă fi prefăcut că nu vedeți și nu auziți tot ce, vorba aceea, se știa și-n târg și la moară.
romascanu
Moderator 5din 5 utilizatori consideră acest răspuns util
Îi garantați dvs. că nu va exista niciun „dacă” și niciun „parcă”?
Și ce are Sulla cu Prefectura? (Lucius Cornelius Sulla Felix 138 î.Hr.–78 î.Hr.)
Că aici nu se discută despre încheierea unui contract de întreținere, ci despre vânzarea (grabnică a) bunului după moartea întreținutului.
Nu sesizați nicio diferență între o vânzare după „n” ani (eventual peste termenul de prescripție) și una înainte de a se fi răcit mortu' în groapă? Eu aș fi nițel circumspectă.
Daca nu ati cunoscut in mod direct faptul ca intretinatorul nu a prestat corespunzator intretinerea sau daca nici nu ar fi trebuit sa cunoasteti din alte imprejurari acest caz de culpa, si daca nici nu apare notat vreun litigiu in cartea funciara a imobilului, atunci in mod cert sunteti dobanditori de buna credinta iar mostenitorii pretentiile ulterioare ale mostenitorilor intretinutului nu va vor impacta in nici un fel. In procesul de lunga durata exemplificat mai sus va fi tarat vanzatorul si nu dvs.
Pe de alta parte, inteleg preocuparea dvs pe care o salut si va incurajez sa va informati, in continuare, atat cat credeti ca este necesar in vederea incheierii actului si in vederea protejarii intereselor dvs ulterioare, pentru ca nu vorbim doar de "daca si cu parca" ci de o incetare a contractului de intretinere in conditiile art 2263 cod civil, care poate fi ceruta si de mostenitori in termenul general de prescriptie e 3 ani de zile. Dar, din nou, cata vreme sunteti de buna credinta, sunteti protejat de codul civil.
Ca exemplu, unele banci care urmeaza sa primeasca in garantie un imobil dobandit prin contract de intretinere, pentru a-si proteja in mod cert garantia nici nu mai pun in discutie daca constituitorul garantiei, cumparatorul, este sau nu de buna credinta, ci, in cazul in care intretinutul este decedat, solicita identificarea certa a mostenitorilor acestuia si "- declaratie din partea acestor mostenitori cu privire la faptul ca prestarea intretinerii s-a facut in mod corespunzator si nu au nicio pretentie, de nicio natura, fata de prestatorul obligatiei de intretinere. "
Art. 2263
Încetarea contractului de întreţinere
(1) Contractul de întreţinere încheiat pe durată determinată încetează la expirarea acestei durate, cu excepţia cazului în care creditorul întreţinerii decedează mai devreme.
(2) Atunci când comportamentul celeilalte părţi face imposibilă executarea contractului în condiţii conforme bunelor moravuri, cel interesat poate cere rezoluţiunea.
(3) În cazul prevăzut la alin. (2), precum şi atunci când se întemeiază pe neexecutarea fără justificare a obligaţiei de întreţinere, rezoluţiunea nu poate fi pronunţată decât de instanţă, dispoziţiile Art. 1552 nefiind aplicabile. Orice clauză contrară este considerată nescrisă.
(4) Dacă rezoluţiunea a fost cerută pentru unul dintre motivele prevăzute la alin. (2) sau (3), oferta de întreţinere făcută de debitorul pârât după introducerea acţiunii nu poate împiedica rezoluţiunea contractului.
(5) În cazul în care rezoluţiunea se pronunţă pentru unul dintre motivele prevăzute la alin. (2) sau (3), debitorul în culpă nu poate obţine restituirea prestaţiilor de întreţinere deja executate. (6) Dreptul la acţiunea în rezoluţiune se transmite moştenitorilor.
(7) Rezoluţiunea contractului de întreţinere nu se poate cere pentru motivele prevăzute la art. 2.261 alin. (1).
Art. 14. Buna-credinţă
(1) Orice persoană fizică sau persoană juridică trebuie să îşi exercite drepturile şi să îşi execute obligaţiile civile cu bună-credinţă, în acord cu ordinea publică şi bunele moravuri. (2) Buna-credinţă se prezumă până la proba contrară.
Art. 901. Dobândirea cu bună-credinţă a unui drept tabular
(1) Sub rezerva unor dispoziţii legale contrare, oricine a dobândit cu bună-credinţă vreun drept real înscris în cartea funciară, în temeiul unui act juridic cu titlu oneros, va fi socotit titularul dreptului înscris în folosul său, chiar dacă, la cererea adevăratului titular, dreptul autorului său este radiat din cartea funciară.
(2) Terţul dobânditor este considerat de bună-credinţă numai dacă, la data înregistrării cererii de înscriere a dreptului în folosul său, sunt îndeplinite următoarele condiţii:
a) nu a fost înregistrată nicio acţiune prin care se contestă cuprinsul cărţii funciare;
b) din cuprinsul cărţii funciare nu rezultă nicio cauză care să justifice rectificarea acesteia în favoarea altei persoane; şi
c) nu a cunoscut, pe altă cale, inexactitatea cuprinsului cărţii funciare.
(3) Dispoziţiile prezentului articol sunt aplicabile şi terţului care a dobândit cu bună-credinţă un drept de ipotecă în temeiul unui act juridic încheiat cu titularul de carte funciară ori cu succesorul său în drepturi, după caz.
(4) Dispoziţiile prezentului articol nu pot fi însă opuse de o parte contractantă celeilalte şi nici de succesorii lor universali sau cu titlu universal, după caz.
Art. 938. Buna-credinţă
(1) Este de bună-credinţă posesorul care nu cunoştea şi nici nu trebuia, după împrejurări, să cunoască lipsa calităţii de proprietar a înstrăinătorului.
(2) Buna-credinţă trebuie să existe la data intrării în posesia efectivă a bunului.
Art. 1170. Buna-credinţă
Părţile trebuie să acţioneze cu bună-credinţă atât la negocierea şi încheierea contractului, cât şi pe tot timpul executării sale. Ele nu pot înlătura sau limita această obligaţie.
In final, va recomand sa identificati un notar la care ati dori sa apelati pentru incheierea contractului, sa expuneti situatia si sa solicitati lamuriri complete cu privire la riscurile carora va expuneti in cazul in care cumparati imobilul, dobandit de vanzator in modul indicat.