avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 421 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Desfiintare donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Desfiintare donatie

Buna ziua,
Ma confrunt cu urmatoarea situatie: doi batrani care locuiesc in curte cu unicul fiu, au facut act de donatie cu clauza de intretirere (si inmormantare) pe casa si curte unei familii, ca si razbunare dupa discutii contradictorii cu fiul. Apoi au urmat procese care s-au terminat prin impartirea constructiilor, drept de servitute in favoarea copiilor. Intre timp, deoarece familia careia ii facusera donatia a urmarit numai obtinerea de beneficii materiale de pe urma lor (bani-pensii, recolte etc), batranii au realizat ca nu a fost o alegere buna. Problema este ca intre timp a intervenit decesul batranului (nu a fost ingrijit, dus la doctor, etc). A mers singur la doctor si in urmatoarele 2 zile a murit. Beneficiarii actului de donatie l-au inmormantat. Dupa ceva vreme, batrana si-a exprimat dorinta de a desfiinta actul si vrea sa fie inmormantata de baiat si nora, ca e bolnava, respectivii nu o intretin, nu-i aduc mancare, nu o duc la doctor si a inceput sa ceara ajutor tot la copilul ei, fiind in aceeasi curte. Ce este de facut, cum se poate desfiinta actul de donatie cu clauza de intretinere (si inmormantare) in acest caz? Multumesc pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 11:57, 1 August 2016
Desfiintarea contractului nu se poate face decat prin instanta de judecata.

Art. 2263-NCC
Încetarea contractului de întreţinere
(1) Contractul de întreţinere încheiat pe durată determinată încetează la expirarea acestei durate, cu excepţia cazului în care creditorul întreţinerii decedează mai devreme.
(2) Atunci când comportamentul celeilalte părţi face imposibilă executarea contractului în condiţii conforme bunelor moravuri, cel interesat poate cere rezoluţiunea.
(3) În cazul prevăzut la alin. (2), precum şi atunci când se întemeiază pe neexecutarea fără justificare a obligaţiei de întreţinere, rezoluţiunea nu poate fi pronunţată decât de instanţă,
dispoziţiile Art. 1552 nefiind aplicabile. Orice clauză contrară este considerată nescrisă.
(4) Dacă rezoluţiunea a fost cerută pentru unul dintre motivele prevăzute la alin. (2) sau (3), oferta de întreţinere făcută de debitorul pârât după introducerea acţiunii nu poate împiedica rezoluţiunea contractului.
(5) În cazul în care rezoluţiunea se pronunţă pentru unul dintre motivele prevăzute la alin. (2) sau (3), debitorul în culpă nu poate obţine restituirea prestaţiilor de întreţinere deja executate.
(6) Dreptul la acţiunea în rezoluţiune se transmite moştenitorilor.
(7) Rezoluţiunea contractului de întreţinere nu se poate cere pentru motivele prevăzute la art. 2.261 alin. (1).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de intretinere r0ssanna r0ssanna Eu am ctr de intretinere cu sotul la un batran, eu avand grija de el, am divortat intre timp, fostul sot va mai avea vreun drept la bunurile batranului dupa ... (vezi toată discuția)
Desfacere contract vladescumihaela vladescumihaela Buna ziua.Bunicii mei i-au lasat casa prin contract unchiului meu,dar au pus si o clauza.Sa ii ingrijeasca in cazul in care se imbolnavesc.Acum bunica mea este ... (vezi toată discuția)
Corectarea unei nedreptati malexa malexa Parintii au facut un contract de intretinere cu unicul meu frate,Acum ei regreta ac.lucru,sunt si in varsta .Ce posibilitate legala ar avea fratele meu sa-mi ... (vezi toată discuția)