Buna ziua.Bunicii mei i-au lasat casa prin contract unchiului meu,dar au pus si o clauza.Sa ii ingrijeasca in cazul in care se imbolnavesc.Acum bunica mea este intr-o stare grava si necesita ingrijiri mai amanuntite(nu poate manca singura,nu se poate deplasa singura s.a.m.d.),iar bunicul meu nici el nu are o stare foarte buna si nu se descurca.Unchiul meu impreuna cu matusa mea nu se intereseaza de ei cu toate ca stau in aceeasi casa...pur si simplu ii lasa sa moara de foame si le cheltuie si pensia.Parintii mei (care stau in alta parte,nu cu ei in casa)se ocupa de ei sa le trimita mancare si tot ce au nevoie.In aceasta situatie bunicul meu ar vrea sa desfaca contractul.Cum se procedeaza?Va multumesc anticipat.O zi buna
Contractul de intretinere poate fi desfiintat pentru neexecutarea culpabila a obligatiilor de catre oricare dintre partile contractante.
Rezolutiunea contractului se poate dispune numai daca, din culpa debitorului, creditorul intretinerii nu a primit intretinerea cuvenita.
Obligatia rezultata dintr-un contract de intretinere cu pluralitate de creditori este indivizibila.
Obligatia este considerata indeplinita doar daca s-a executat integral fata de toti beneficiarii dreptului de intretinere.
Rezolutiunea contractului de intretinere este operanta .
Contractul de întreţinere
Art. 2263
Încetarea contractului de întreţinere
(1) Contractul de întreţinere încheiat pe durată determinată încetează la expirarea acestei durate, cu excepţia cazului în care creditorul întreţinerii decedează mai devreme.
(2) Atunci când comportamentul celeilalte părţi face imposibilă executarea contractului în condiţii conforme bunelor moravuri, cel interesat poate cere rezoluţiunea.
(3) În cazul prevăzut la alin. (2), precum şi atunci când se întemeiază pe neexecutarea fără justificare a obligaţiei de întreţinere, rezoluţiunea nu poate fi pronunţată decât de instanţă, dispoziţiile Art. 1552 nefiind aplicabile. Orice clauză contrară este considerată nescrisă.
(4) Dacă rezoluţiunea a fost cerută pentru unul dintre motivele prevăzute la alin. (2) sau (3), oferta de întreţinere făcută de debitorul pârât după introducerea acţiunii nu poate împiedica rezoluţiunea contractului.
(5) În cazul în care rezoluţiunea se pronunţă pentru unul dintre motivele prevăzute la alin. (2) sau (3), debitorul în culpă nu poate obţine restituirea prestaţiilor de întreţinere deja executate.
(6) Dreptul la acţiunea în rezoluţiune se transmite moştenitorilor.
(7) Rezoluţiunea contractului de întreţinere nu se poate cere pentru motivele prevăzute la art. 2.261 alin. (1).