avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 688 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de intretinere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de intretinere

Eu am ctr de intretinere cu sotul la un batran, eu avand grija de el, am divortat intre timp, fostul sot va mai avea vreun drept la bunurile batranului dupa moartea acestuia?
Bineinteles,singura variantă ar fi sa contactați un av iar dl respectiv sa solicite în instanță rezolutiunea contractului pt neindeplinirea obligațiilor de întreținere stipulate în contract.Este mult de explicat solicitați o consultație unui av din zona dvs.
Rezolutiunea survine in cazul neindeplinirii culpabile a obligatiei contractuale.

CAPITOLUL XVIII
Contractul de întreţinere

Art. 2263

Încetarea contractului de întreţinere

(1) Contractul de întreţinere încheiat pe durată determinată încetează la expirarea acestei durate, cu excepţia cazului în care creditorul întreţinerii decedează mai devreme.

(2) Atunci când comportamentul celeilalte părţi face imposibilă executarea contractului în condiţii conforme bunelor moravuri, cel interesat poate cere rezoluţiunea.

(3) În cazul prevăzut la alin. (2), precum şi atunci când se întemeiază pe neexecutarea fără justificare a obligaţiei de întreţinere, rezoluţiunea nu poate fi pronunţată decât de instanţă, dispoziţiile Art. 1552 nefiind aplicabile. Orice clauză contrară este considerată nescrisă.

(4) Dacă rezoluţiunea a fost cerută pentru unul dintre motivele prevăzute la alin. (2) sau (3), oferta de întreţinere făcută de debitorul pârât după introducerea acţiunii nu poate împiedica rezoluţiunea contractului.

(5) În cazul în care rezoluţiunea se pronunţă pentru unul dintre motivele prevăzute la alin. (2) sau (3), debitorul în culpă nu poate obţine restituirea prestaţiilor de întreţinere deja executate.

(6) Dreptul la acţiunea în rezoluţiune se transmite moştenitorilor.

(7) Rezoluţiunea contractului de întreţinere nu se poate cere pentru motivele prevăzute la art. 2.261 alin. (1).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desfacere contract vladescumihaela vladescumihaela Buna ziua.Bunicii mei i-au lasat casa prin contract unchiului meu,dar au pus si o clauza.Sa ii ingrijeasca in cazul in care se imbolnavesc.Acum bunica mea este ... (vezi toată discuția)
Desfiintare donatie Mariana1712 Mariana1712 Buna ziua, Ma confrunt cu urmatoarea situatie: doi batrani care locuiesc in curte cu unicul fiu, au facut act de donatie cu clauza de intretirere (si ... (vezi toată discuția)
Termen de prescriptie actiune eu_blitz eu_blitz Buna ziua, vreu sa va intreb daca exista un termen de prescriptie in cazul unui contract de intretinere, daca exista un termen dupa care cineva nu mai poate ... (vezi toată discuția)