avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 725 soluții astăzi
Forum Activitate irinaurs

Activitate irinaurs

Răspuns la discuția partaj - "concubini" -
Va multumesc pentru amabilitate si timpul acordat!
themis a scris:

Haideţi să gîndesc în locul lui: eu aş cere nu doar ce am plătit (tot, avans, rate) ci şi cota din sporul de valoare (îmbunătăţiri, preţul de piaţă actual). Cam aşa cred că va pune problema.

As vrea sa clarific un lucru: nu doresc ca el sa iasa in pierdere sau sa-i fac rau, in urma acestui "partaj", nu sunt acest gen de om, desi el este capabil sa distruga tot ce ar putea sa-mi ramana mie si sa ceara si ce nu-i apartine (da vorbesc de omul cu care trebuia sa ma casatoresc peste 3 luni, dupa o relatie de cativa ani, dar asta nu cred ca o sa conteze).
Pentru imbunatatiri nu a fost cazul, la fel si cu avansul(deasta am precizat de conditii preferentiale) pentru rate, iarasi vb dpdv moral, daca pot spune asta, nu cred ca ar trebui sa-i restitui nimic, iar daca vorbim de pretul actual al imobilului, avand in vedere ca pretul apartamentelor a scazut, nu cred ca i-ar conveni sa-i dau mai putin.

Sa spunem ca este de acord in cele din urma sa imi cedeze cei 50% din apartament, pe cale amiabila, contra unei sume de bani bineinteles, ce trebuie sa fac dpdv juridic?
themis a scris:

Rareori se întîmplă ca adevărul juridic şi dreptatea (aşa cum o văd justiţiabilii) să meargă mînă în mînă.

Partajul pe care doriţi să îl faceţi nu este opozabil băncii. Banca este interesată doar de plata ratelor, iar pentru aceasta îl va urmări pe oricare dintre debitori şi, mai ales, va urmări bunul ipotecat.

Nu vă impune nimeni să-i achitaţi coprorpietarului întreaga valoare a cotei lui, ci doar a acelei părţi din preţ pe care el a plătit-o pînă în prezent. Cu acea ocazie puteţi reglementa şi celelalte aspecte.

Faptul că s-a folosit pînă în prezent de apartament nu poate fi folosit împotriva lui. Nu a făcut decît să-şi exercite prerogativele de coproprietar.

Bineinteles ca banca este interesata de achitarea ratelor sau de rambursarea totala a imprumutului astfel incat sa nu piarda niciun leu, indreptandu-se asupra ambilor participanti la credit.
Sa-i platesc partea din pret pe care el a platit-o pana acum - prin asta inteleg suma din principal - e ok, sau dvs va referiti la jumatate din ratele platite?
themis a scris:

Spre deosebire de partajul bunurilor cumune ale soţilor, în cazul partajului de faţă nu prezintă nicio importanţă nivelul veniturilor unuia sau altuia dintre concubini. Un venit mai mare nu vă dă dreptul să cereţi o altă cotă din bun decît aceea contractată. Dacă i-aţi avansat concubinului sume de bani cu titlu de împrumut sau dacă aţi achitat (cu acelaşi titlu, sau ca gestor de afaceri) parte din preţul datorat de el, veţi putea cere restituirea acelor sume.

Bunurile cumpărate de unul dintre concubini pe numele lui sunt bunurile sale exclusive. Nu puteţi avea pretenţii asupra proprietăţii, ci doar, aşa cum spuneam, drepturi de creanţă cu privire la partea din preţ plătită pentru el.

Referitor la cel de-al doilea mesaj: raporturile dumneavoastră cu banca nu au nicio legătură cu raporturile dintre coproprietari. Faţă de bancă veţi fi ţinuţi amîndoi, în temeiul contractului de împrumut şi garanţie imobiliară. Partajul pe care îl veţi face nu implică banca, dar vă permite să vă reglementaţi datoriile între dumneavoastră, ţinînd cont de ceea ce aţi achitat fiecare şi de sumele achitate în numele celuilalt.

Ceea ce aţi plătit băncii nu este chirie, ci reprezintă ratele din împrumut. Faptul că plătiţi rate nu vă face chiriaşi. Sunteţi proprietari (coproprietari) cu drepturi egale din momentul încheierii contractului de v/c.

Nu contest in niciun fel consilierea dvs sau a colegilor, dar nu mi se pare normal ca eu sa raman si cu un credit pe 30 de ani si sa-l mai si despagubesc- bineinteles tot pe cheltuiala mea o sa fie incheiate si toate doc necesare banuiesc, in conditiile in care si el a beneficiat de acest bun-apartamentul, la fel ca si mine din momentul achizitiei(La asta m-am referit cand am spus "chirie bancii"), mentionez ca el nu s-ar incadra pentru un credit astfel incat sa ramana proprietar si sa-i cedez eu cei 50%.
Notarul stabilise cota parte,(conf unei norme a bancii credeti-ma ca stiu ce spun) in functie de venitul cu care a participat fiecare la contractarea creditului, si de comun acord am stabilit sa avem fiecare o cota de 50%, pentru a nu-i rani orgoliul - iar acum tot eu trebuie sa platesc pentru asta.

Data post: Luni, 23 Februarie 2009, 12:36
Subiect: RE: partaj - "concubini" -

Sunteţi coproprietari, aşa cum rezultă din actul de cumpărare, în cote egale 50%). Starea de concubinaj nu are nicio relevanţă. Puteţi cere partajul imobilului, aşa cum o poate face oricare coproprietar, solicitînd atribuirea lui în natură contra unei sulte a cărei valoare poate fi stabilită de părţi sau, în caz de neînţelegere, de instanţă pe baza unei evaluări.

Prin aceeaşi cerere veţi putea reglementa şi aspectele privind eventualele datorii între concubini, dacă aveţi dovezi cu privire la existenţa şi întinderea acestora.

Imi cer scuze, dar nu inteleg de ce trebuie sa platesc o sulta, pentru cedarea celor 50%, atata timp cat el a locuit in aceasta casa, care deocamdata apartine bancii pana la achitarea creditului, casa pe care nu ar fi avut-o daca nu eram eu.Practic noi am platit "chirie bancii", iar ratele platite in aceste luni se pot considera plata chiriei lunare, bani pe care el i-ar fi platit in cazul in care locuia cu chirie.
Cum sa-l despagubesc pentru ceva ce inca nu are?
Poate nu inteleg eu, va rog sa-mi explicati daca se poate!
Multumesc!

Multumesc pentru promptitudine!

Daca am inteles eu bine, trebuie sa demonstrez prin documente ceea ce am spus mai devreme:faptul ca in momentul achizitiei veniturile mele erau mai mari + obtinerea unor comisioane si dobanzi mai bune?Pot deasemenea sa demonstrez cu acte/mail-uri etc, ca eu m-am ocupat de tot ce inseamna contractare credit - banca si notar, el doar a venit la vizualizarea apartamentului si la semnarea contractelor.

Ce nu cred ca am mentionat mai inainte, este faptul ca si o parte din bunuri au fost achizitionate pe numele lui, dar platite bineinteles cu cardul meu, lucru ce se poate demonstra, pentru unele bunuri, pentru restul am mai primit bani si din partea parintilor, aceeasi suma de la fiecare!
Data post: Luni, 23 Februarie 2009, 12:24
Subiect: RE: partaj - "concubini" -

Prin "intelegere cu privire la achizitionarea impreuna a bunurilor ce fac obiectul partajului; in ce anume a constat intelegerea"- daca va referiti la un document scris, acesta nu exista!
Sa inteleg ca singura cale de rezolvare a problemei/ de gasire a unei solutii este instanta?
Buna ziua,

Este de prisos sa descriu situatia in care ma aflu acum, pentru ca majoritatea celor care scriu pe acest forum au probleme mai mult sau mai putin asemanatoare cu a mea, dar toate foarte dureroase.

Situatia mea:
Acum cateva luni am cumparat un apartament prin contractarea unui credit ipotecar, iar in contractul de vanzare cumparare am trecut o cota parte pentru fiecare de 50% (greseala mea- urma sa ne casatorim in cateva luni si am crezut ca va fi bine) spun asta pentru ca veniturile cu care am participat eu (sunt solicitant al creditului iar el codebitor) erau mai mari decat ale lui si datorita mie am beneficiat si de comisioane si dobanda preferentiale.
Locuim impreuna in acest apartament, dar din pacate nu mai putem continua.
As dori daca se poate sa ma ajutati cu niste sfaturi/consiliere astfel incat sa pot ramane cu apartamentul si bineinteles sa platesc singura ratele creditului.Am vreo sansa si cum trebuie sa procedez, in cazul in care va fi de acord sa rezolvam aceasta problema pe cale amiabila si cum trebuie sa procedez daca el nu este de acord cu aceasta varianta?

Mentionez ca am citit cateva din subiectele de partaj intre concubini, dar din pacate nu am gasit nicio situatie asemanatoare cu a aceasta.

Va multumesc anticipat pentru raspunsuri!