Haideţi să gîndesc în locul lui: eu aş cere nu doar ce am plătit (tot, avans, rate) ci şi cota din sporul de valoare (îmbunătăţiri, preţul de piaţă actual). Cam aşa cred că va pune problema.
Rareori se întîmplă ca adevărul juridic şi dreptatea (aşa cum o văd justiţiabilii) să meargă mînă în mînă.
Partajul pe care doriţi să îl faceţi nu este opozabil băncii. Banca este interesată doar de plata ratelor, iar pentru aceasta îl va urmări pe oricare dintre debitori şi, mai ales, va urmări bunul ipotecat.
Nu vă impune nimeni să-i achitaţi coprorpietarului întreaga valoare a cotei lui, ci doar a acelei părţi din preţ pe care el a plătit-o pînă în prezent. Cu acea ocazie puteţi reglementa şi celelalte aspecte.
Faptul că s-a folosit pînă în prezent de apartament nu poate fi folosit împotriva lui. Nu a făcut decît să-şi exercite prerogativele de coproprietar.
Spre deosebire de partajul bunurilor cumune ale soţilor, în cazul partajului de faţă nu prezintă nicio importanţă nivelul veniturilor unuia sau altuia dintre concubini. Un venit mai mare nu vă dă dreptul să cereţi o altă cotă din bun decît aceea contractată. Dacă i-aţi avansat concubinului sume de bani cu titlu de împrumut sau dacă aţi achitat (cu acelaşi titlu, sau ca gestor de afaceri) parte din preţul datorat de el, veţi putea cere restituirea acelor sume.
Bunurile cumpărate de unul dintre concubini pe numele lui sunt bunurile sale exclusive. Nu puteţi avea pretenţii asupra proprietăţii, ci doar, aşa cum spuneam, drepturi de creanţă cu privire la partea din preţ plătită pentru el.
Referitor la cel de-al doilea mesaj: raporturile dumneavoastră cu banca nu au nicio legătură cu raporturile dintre coproprietari. Faţă de bancă veţi fi ţinuţi amîndoi, în temeiul contractului de împrumut şi garanţie imobiliară. Partajul pe care îl veţi face nu implică banca, dar vă permite să vă reglementaţi datoriile între dumneavoastră, ţinînd cont de ceea ce aţi achitat fiecare şi de sumele achitate în numele celuilalt.
Ceea ce aţi plătit băncii nu este chirie, ci reprezintă ratele din împrumut. Faptul că plătiţi rate nu vă face chiriaşi. Sunteţi proprietari (coproprietari) cu drepturi egale din momentul încheierii contractului de v/c.