avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 797 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... partaj - "concubini" -
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

partaj - "concubini" -

Buna ziua,

Este de prisos sa descriu situatia in care ma aflu acum, pentru ca majoritatea celor care scriu pe acest forum au probleme mai mult sau mai putin asemanatoare cu a mea, dar toate foarte dureroase.

Situatia mea:
Acum cateva luni am cumparat un apartament prin contractarea unui credit ipotecar, iar in contractul de vanzare cumparare am trecut o cota parte pentru fiecare de 50% (greseala mea- urma sa ne casatorim in cateva luni si am crezut ca va fi bine) spun asta pentru ca veniturile cu care am participat eu (sunt solicitant al creditului iar el codebitor) erau mai mari decat ale lui si datorita mie am beneficiat si de comisioane si dobanda preferentiale.
Locuim impreuna in acest apartament, dar din pacate nu mai putem continua.
As dori daca se poate sa ma ajutati cu niste sfaturi/consiliere astfel incat sa pot ramane cu apartamentul si bineinteles sa platesc singura ratele creditului.Am vreo sansa si cum trebuie sa procedez, in cazul in care va fi de acord sa rezolvam aceasta problema pe cale amiabila si cum trebuie sa procedez daca el nu este de acord cu aceasta varianta?

Mentionez ca am citit cateva din subiectele de partaj intre concubini, dar din pacate nu am gasit nicio situatie asemanatoare cu a aceasta.

Va multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Cel mai recent răspuns: irinaurs , utilizator 17:32, 23 Februarie 2009
Buna ziua. In raporturile dintre concubini sint aplicabile dispozitiile din dreptul comun, care reglementeaza coproprietatea in indiviziune in masura in care este dovedita existenta unei proprietati, precum si contributia fiecareia in parte la dobindirea ei. Problema contributiei concubinilor la dobindirea bunurilor in timpul convietuirii in comun, prestata cu intentia de a deveni proprietari asupra bunurilor respective, fiind o chestiune de fapt, urmeaza a fi rezolvata pe baza de probe.
Fata de aceasta, instantele sint datoare sa stabileasca exact, prin administrare de probe, care sint bunurile dobindite de parti in perioada concubinajului, daca a existat vreo intelegere cu privire la achizitionarea impreuna a bunurilor ce fac obiectul partajului; in ce anume a constat intelegerea, pentru ca, in raport de constatari, sa se hotarasca in cauza.
In opinia mea ar trebui totusi sa consultati un avocat
Sunteţi coproprietari, aşa cum rezultă din actul de cumpărare, în cote egale 50%). Starea de concubinaj nu are nicio relevanţă. Puteţi cere partajul imobilului, aşa cum o poate face oricare coproprietar, solicitînd atribuirea lui în natură contra unei sulte a cărei valoare poate fi stabilită de părţi sau, în caz de neînţelegere, de instanţă pe baza unei evaluări.

Prin aceeaşi cerere veţi putea reglementa şi aspectele privind eventualele datorii între concubini, dacă aveţi dovezi cu privire la existenţa şi întinderea acestora.
Multumesc pentru promptitudine!

Daca am inteles eu bine, trebuie sa demonstrez prin documente ceea ce am spus mai devreme:faptul ca in momentul achizitiei veniturile mele erau mai mari + obtinerea unor comisioane si dobanzi mai bune?Pot deasemenea sa demonstrez cu acte/mail-uri etc, ca eu m-am ocupat de tot ce inseamna contractare credit - banca si notar, el doar a venit la vizualizarea apartamentului si la semnarea contractelor.

Ce nu cred ca am mentionat mai inainte, este faptul ca si o parte din bunuri au fost achizitionate pe numele lui, dar platite bineinteles cu cardul meu, lucru ce se poate demonstra, pentru unele bunuri, pentru restul am mai primit bani si din partea parintilor, aceeasi suma de la fiecare!
Data post: Luni, 23 Februarie 2009, 12:24
Subiect: RE: partaj - "concubini" -

Prin "intelegere cu privire la achizitionarea impreuna a bunurilor ce fac obiectul partajului; in ce anume a constat intelegerea"- daca va referiti la un document scris, acesta nu exista!
Sa inteleg ca singura cale de rezolvare a problemei/ de gasire a unei solutii este instanta?
Data post: Luni, 23 Februarie 2009, 12:36
Subiect: RE: partaj - "concubini" -

Sunteţi coproprietari, aşa cum rezultă din actul de cumpărare, în cote egale 50%). Starea de concubinaj nu are nicio relevanţă. Puteţi cere partajul imobilului, aşa cum o poate face oricare coproprietar, solicitînd atribuirea lui în natură contra unei sulte a cărei valoare poate fi stabilită de părţi sau, în caz de neînţelegere, de instanţă pe baza unei evaluări.

Prin aceeaşi cerere veţi putea reglementa şi aspectele privind eventualele datorii între concubini, dacă aveţi dovezi cu privire la existenţa şi întinderea acestora.


Imi cer scuze, dar nu inteleg de ce trebuie sa platesc o sulta, pentru cedarea celor 50%, atata timp cat el a locuit in aceasta casa, care deocamdata apartine bancii pana la achitarea creditului, casa pe care nu ar fi avut-o daca nu eram eu.Practic noi am platit "chirie bancii", iar ratele platite in aceste luni se pot considera plata chiriei lunare, bani pe care el i-ar fi platit in cazul in care locuia cu chirie.
Cum sa-l despagubesc pentru ceva ce inca nu are?
Poate nu inteleg eu, va rog sa-mi explicati daca se poate!
Multumesc!

Spre deosebire de partajul bunurilor cumune ale soţilor, în cazul partajului de faţă nu prezintă nicio importanţă nivelul veniturilor unuia sau altuia dintre concubini. Un venit mai mare nu vă dă dreptul să cereţi o altă cotă din bun decît aceea contractată. Dacă i-aţi avansat concubinului sume de bani cu titlu de împrumut sau dacă aţi achitat (cu acelaşi titlu, sau ca gestor de afaceri) parte din preţul datorat de el, veţi putea cere restituirea acelor sume.

Bunurile cumpărate de unul dintre concubini pe numele lui sunt bunurile sale exclusive. Nu puteţi avea pretenţii asupra proprietăţii, ci doar, aşa cum spuneam, drepturi de creanţă cu privire la partea din preţ plătită pentru el.



Referitor la cel de-al doilea mesaj: raporturile dumneavoastră cu banca nu au nicio legătură cu raporturile dintre coproprietari. Faţă de bancă veţi fi ţinuţi amîndoi, în temeiul contractului de împrumut şi garanţie imobiliară. Partajul pe care îl veţi face nu implică banca, dar vă permite să vă reglementaţi datoriile între dumneavoastră, ţinînd cont de ceea ce aţi achitat fiecare şi de sumele achitate în numele celuilalt.

Ceea ce aţi plătit băncii nu este chirie, ci reprezintă ratele din împrumut. Faptul că plătiţi rate nu vă face chiriaşi. Sunteţi proprietari (coproprietari) cu drepturi egale din momentul încheierii contractului de v/c.
Ultima modificare: Luni, 23 Februarie 2009
themis, utilizator

Alte discuții în legătură

Buna ziua, partaj in concubinaj in conditiile urmatoare? Ionela_Ionela Ionela_Ionela Buna ziua, Incerc sa fiu cat mai la obiect. Am luat un credit ipotecar doar pe numele meu, el fiind codebitor cu venituri 0 (asa a fost trecut in ... (vezi toată discuția)
Intrebare dificila angel_mirela2003@yahoo.com angel_mirela2003@yahoo.com Buna ziua, As dori sa va relatez urmatoarea situatie: X este casatorit cu Y. Impreuna cumpara un apartament la pretul de 35 mii euro cu credit in ... (vezi toată discuția)
Partaj apartament intre concubini liana vesa liana vesa Buna ziua ,am urmatoarea situatie: In timpul concubinajului de 13 ani parteneri au contractat un credit ipotecar pe o perioada de 25 ani titulatul ... (vezi toată discuția)