avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 878 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Buna ziua, partaj in concubinaj in conditiile ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Buna ziua, partaj in concubinaj in conditiile urmatoare?

Buna ziua,
Incerc sa fiu cat mai la obiect.
Am luat un credit ipotecar doar pe numele meu, el fiind codebitor cu venituri 0 (asa a fost trecut in contractul creditului de catre banca la insistentele lui. Avansul la banca a fost platit fiecare jumatate. A vrut neaparat sa apara si pe contractul de credit). Pe contractul de vanzare cumparare al apartamentului suntem amandoi cu cote 50/50 la insistentele lui, a insistat foarte mult sa fie si el trecut in contractul de vanzare al apartamentului.

Ne-am despartit si acum el imi cere jumatate din apartament la valoarea actuala. Mentionez ca de cand am luat creditul, eu am platit ratele la banca in proportie de 99%, si pot dovedi acest lucru, el platind doar 3 rate. Creditul nu este achitat in totalitate.

Se poate vorbi de partaj in aceste conditii, adica sa primeasca 50% din apartament? As avea castig de cauza in instanta? Ce ma sfatuiti sa fac? Ce suma de bani trebuie sa-i dau?

Va multumesc anticipat
Ultima modificare: Miercuri, 15 Noiembrie 2023
Ionela_Ionela, utilizator
Cel mai recent răspuns: SCA IONESCU & NOVAC , Avocat 11:14, 21 Noiembrie 2023
Da, se poate vorbi de un partaj al bunului comun, deținut pe cote părți, de 50/50.
Daca soțul este codebitor și în contract, atunci se poate vorbi și de un partaj al datoriilor.
Încercați sa faceți partajul amiabil, la notar.
Am fost in concubinaj, nu casatoriti. Va rog un raspuns din punct de vedere al concubinajului.

SCA IONESCU & NOVAC a scris:

Da, se poate vorbi de un partaj al bunului comun, deținut pe cote părți, de 50/50.
Daca soțul este codebitor și în contract, atunci se poate vorbi și de un partaj al datoriilor.
Încercați sa faceți partajul amiabil, la notar.

Da, din punct de vedere al concubinajului, am înțeles ca ati cumpărat un imobil pe cota părți, 50-50. Totodata, ați făcut și un credit, în contract sunteți dvs debitor principal și concubinul codebitor. Dacă dvs nu plătiți, banca îl executa pe el sau apartamentul.
Puteți ieși din indiviziune cu privire la apartament, ceea ce reprezinta tot un partaj, o imparteala între foști concubini.
Si el are drept de proprietate, și el poate fi executat. Sunteți amândoi și coproprietari și codebitori.
Nu cred ca ati inteles intrebarea mea. Partajul se poate face 50/50 daca doar eu am contribuit la rate? Adica el poate obtine in instanta 50% daca doar eu am platit ratele?
Ultima modificare: Joi, 16 Noiembrie 2023
Ionela_Ionela, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cine apare ca fiind proprietar în CF?

Alte discuții în legătură

Partaj - "concubini" - irinaurs irinaurs Buna ziua, Este de prisos sa descriu situatia in care ma aflu acum, pentru ca majoritatea celor care scriu pe acest forum au probleme mai mult sau mai putin ... (vezi toată discuția)
Partaj apartament intre concubini liana vesa liana vesa Buna ziua ,am urmatoarea situatie: In timpul concubinajului de 13 ani parteneri au contractat un credit ipotecar pe o perioada de 25 ani titulatul ... (vezi toată discuția)
Codebitor pensionar la un credit ipotecar vicky_gavrila vicky_gavrila Buna ziua. Am si eu o situatie. Eu si sotul meu am vandut garsoniera soacrei mele pentru a ne cumpara un apartament. Pentru restul sumei de bani o sa facem ... (vezi toată discuția)