avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 708 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Codebitor pensionar la un credit ipotecar
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Codebitor pensionar la un credit ipotecar

Buna ziua.

Am si eu o situatie. Eu si sotul meu am vandut garsoniera soacrei mele pentru a ne cumpara un apartament. Pentru restul sumei de bani o sa facem un credit ipotecar sotul meu fiind titularul, iar eu codebitorul.
Problema este ca soacra mea contribuind cu suma de bani in urma vanzarii garsonierei vrea si ea sa fie trecuta la banca cu o cota de 50%. Se poate face acest lucru? Poate sa fie trecuta ca girant sau codebitor?
Mentionez ca este pensionara si are 62 de ani.
Ideea este ca ea vrea sa se specifice ca a contribuit la cumpararea apartamentului cu suma de ....., banii reprezentand vanzarea garsonierei care a fost mostenita de la tatal ei. Face acest lucru deoarece ea crede ca daca o sa divortez de sotul meu intr-o zi eu nu o sa am dreptul la acea suma.
Cum se procedeaza in acest caz?


Multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: ContSters214341 , utilizator 08:51, 10 Iunie 2013
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va trebui sa va consultati cu un notar. Apartamentul ar putea fi achizitionat pe numele a trei proprietari, adica sa includeti si pe soacra.
cat priveste contributia ei de 50%, acest fapt nu se mentioneaza in contractul de imprumut, banca nu este interesata de aceste aspect, ci de cine va achita imprumutul. Daca soacra doreste sa fie codebitor, banca cred ca va fi bucuroasa sa aiba doi coplatitori in loc de unul si va creste si suma pe care o veti putea imprumuta. Pentru acest aspect, vorbiti cu ofiterul de credite si vedeti ce fel de oferte de credite imobiliare/ipotecare au si care se potriveste mai bine pentru cazul dvs. Cat priveste contributia mamei-soacre la cumpararea apartamentului, realizata prin vanzarea garsonierei, o astfel de mentiune poate fi obtinuta printr-o declaratie autentificata de notar.
Nu cred ca soacra vrea sa fie trecuta in contractul incheiat cu banca, din ce ziceti, nu rezulta ca interesul soacrei ar fi sa devina coplatitor ( sa plateasca rate alaturi de dvs) si nici girant ( sa plateasca in caz ca nu va mai platiti rata), ci ori sa devina coproprietar alaturi de dvs- in acest caz aveti o problema cu banca pt ca nu cred ca ar fi de acord sa va crediteze sa cumparati jumatate din ap, poate doar daca eventualul coproprietar ar fi de acord cu instituirea ipotecii pe ap, ori ca fiul sa aiba in caz de partaj o cota mai mare din casa, in acest caz, ar trebui incheiat un act de donatie cu mama lui , iar in acte sa se mentioneze ca 50 % reprezinta contributie proprie cu banii donati cf contractului de donatie si restul se cumpara cu credit de la banca.
Soacra poate fi trecuta in contractul de vanzare-cumparare ca si procurator de fonduri sau ca si coproprietar, pe cota parte corespunzatoare sumei pe care v-o da.
Asa cum a mentionat colega mea, cu siguranta soacra nu vrea sa va plateasca si creditul, asa cum spuneti dvs ci vrea sa fie coproprietar al imobilului. Creditul il faceti dvs cu sotul. Soacra va fi garant ipotecar, probabil, daca va fi coproprietar in imobilul ce va fi adus ca si garantie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Subiect: partaj apartament cumparat cu credit ipotecar d-r d-r Creditul ipotecar a fost achizitionat doar pe baza veniturilor fostului sot ,el fiind titularul creditului . Ce obligatii are fosta sotie la executarea ... (vezi toată discuția)
Credit ipotecar pe 30 de ani, împreună cu prietenul meu. beneficiez și eu de apartament sau sunt bună doar de plată? Beatrice0 Beatrice0 Buna seara. Tocmai ce am facut demersurile pentru un credit ipotecar pe 30 de ani, impreuna cu prietenul meu,pentru un apartament. Creditul este pe numele ... (vezi toată discuția)
Este posibila o reipotecare ? de novo de novo Am achizitionat in dec 2011 un apartament prin credit ipotecar. La momentul respectiv nu eram casatorit. Acum m-am casatorit si as dori sa stiu daca pot sa ... (vezi toată discuția)