Buna seara.
Tocmai ce am facut demersurile pentru un credit ipotecar pe 30 de ani, impreuna cu prietenul meu,pentru un apartament.
Creditul este pe numele lui, eu fiind codebitor.
Intrebarea este urmatoarea:
Beneficiez si eu de acest apartament in conditiile in care voi fi trecuta pe contractul de vanzare cumparare? Sau sunt doar buna de plata fara dreptul la apartament, in cazul in care nu vom mai fi impreuna?
Astept cu interes raspunsul dumneavoastra!
Buna ziua,
Avand in vedere ca va referiti la ”prietenul” si nu la sot, deci este vorba de o relatie de concubinaj.
In aceste conditii este chiar indicat sa fiti trecuta pe contractul de vanzare-cumparare a apartamentului, cu mentionarea exacta a cotelor ce revin fiecaruia.
In caz contrar, nu veti putea avea vreo pretentie la apartament, chiar daca sunteti trecuta pe contractul de credit ca si codebitor.
Veti fi buna numai de plata! Banca poate recupera debitul de la dvs. in caz ca el nu va mai plati in viitor.
Co-debitor inseamna partener la obligatia de plata, co- proprietar inseamna parterner la dreptul de proprietate. Deci daca actul de proprietate nu va indica si pe dvs proprietar sunteti doar buna de plata
Pe contractul de vanzare-cumparare trebuie sa aveti calitatea de coproprietar, fiind mentionata cota -parte de 1/ 2 din dreptul de proprietate.
Altminteri, va asumati doar obligatia de plata, conform contractului de imprumut perfectat, in calitate de codebitor.
In ipoteza unui partaj, cata vreme aveti o cota -parte din dreptul de proprietate, puteti solicita chiar atribuirea bunul catre dumneavoastra, urmand a l despagubi pe prietenul dumneavoastra cu o sulta.
Am inteles faptul ca "Tocmai ce am facut demersurile pentru un credit ipotecar pe 30 de ani, impreuna cu prietenul meu,pentru un apartament".
1. Ati semnat doar actele premargatoare acordarii creditului, in relatia cu banca creditoare ?
Ati furnizat bancii creditoare acte/date personale ?
2. Pentru aspectul "Beneficiez si eu de acest apartament ... ", DISCUTATI aceasta problema, in prima faza, cu "prietenul" dumneavoastra.
Raspunsul va fi edificator si veti putea adopta o decizie/pozitie pentru viitor (pe termen lung).
Obligatia "credit ipotecar pe 30 de ani" nu este de neglijat si nici o gluma.
In ce consta "ipoteca" ???
3. In cazul in care nu aveti 50 % din noul apartament, va rezumati la situatia/pozitia unui "simplu girant".
4. Sper ca pana la aceasta data si ora nu ati semnat contratul final pentru creditare.
5. In functie de raspunsurile dumneavoastra, putem continua discutia pe acest forum/site.