avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 508 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Hello! Prietenul meu cumpara un apartament. Are deja ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Hello! Prietenul meu cumpara un apartament. Are deja 40% din ...

Hello!
Prietenul meu cumpara un apartament. Are deja 40% din suma, pentru 50% face credit ipotecar. Restul de 10% va veni din partea mea, dintr-un alt credit (de nevoi personale). Imi doresc sa figurez cu cota parte aferenta celor 10% pe contractul de proprietate.
Este posibil? Ce actiune se poate face la notar? Poate sa aiba banca o problema cu faptul ca mai exista un co-proprietar care nu e si co-debitor la creditul ipotecar?
Cel mai recent răspuns: Milen098 , utilizator 22:09, 17 Ianuarie 2025
Buna ziua

La notar e simplu, in contractul de vanzare-cumparare se vor mentiona cotele-parti ale celor 2 cumparatori (10% dvs, 90% prietenul dvs - 40% din surse proprii, 50% din credit ipotecar).

Insa nu cred ca veti gasi vreo banca care sa fie de acord cu acest scenariu fara sa fiti si co-debitoare la creditul ipotecar.
Buna ziua, Intaresc si completez opinia de mai sus, contractul de vanzare cu doi coproprietari nu comporta discutii la notar, insa problema apare in contractul cu banca. De fapt contractele cu banca pentru ca sunt doua contracte, unul de ipoteca si unul de imprumut.
Cel de ipoteca va trebui semnat si de dvs, intrucat banca nu va accepta o ipoteca doar pe 90% din apartament si un cuiul lui Pepelea de 10% ramas acolo.
In ceea ce priveste contractul de imprumut, este posibil ca banca sa nu solicite codebitor daca garantiile sunt indestulatoare. Adica, cu alte cuvinte, daca se va ajunge la executare silita, veti pierde cota de proprietate, insa nu veti fi silita sa achitati imprumutul (50% din valoarea apartamentului). Sfatul este sa nu semnati contractul de imprumut.
Ar fi si nefiresc (ca sa nu folosesc un alt termen mai deranjant) sa semnati contract de imprumut pentru 50% din apartament, in conditiile in care detineti 10% din apartament (10% achitati tot de catre dvs).
Buna seara! Raspunsul dumneavoastra ma ajuta, dar m-a si amuzat. :))) In orice caz, nu-mi doresc sa fiu cuiul lui Pepelea, sper ca banca sa accepte.
Ultima modificare: Vineri, 17 Ianuarie 2025
Milen098, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Credit ipotecar pe 30 de ani, împreună cu prietenul meu. beneficiez și eu de apartament sau sunt bună doar de plată? Beatrice0 Beatrice0 Buna seara. Tocmai ce am facut demersurile pentru un credit ipotecar pe 30 de ani, impreuna cu prietenul meu,pentru un apartament. Creditul este pe numele ... (vezi toată discuția)
Probleme....... alinaion82 alinaion82 Buna ziua! Am si eu o mare, mare problema.. Va rog frumos, ajutati-ma cu niste sfaturi,,,pt ca sunt lucruri care ma depasesc.. In anul 2000, matusa X a ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare-cumparare cu garantie ipotecara adriansp adriansp Buna ziua. Am contractat un imprumut imobiliar. Ante-contractul de vanzare cumparare are ca si cumparatori atat pe mine cat si pe prietenul meu, fiind ... (vezi toată discuția)