avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 905 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Este posibila o reipotecare ?
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Este posibila o reipotecare ?

Am achizitionat in dec 2011 un apartament prin credit ipotecar. La momentul respectiv nu eram casatorit. Acum m-am casatorit si as dori sa stiu daca pot sa contractez un nou credit ipotecar (poate fi si de la o alta banca decat cea de la care am luat primul credit ipotecar )cu care sa pot stinge primul credit ipotecar si cu creditul nou sa ipotechez apartamentul impreuna cu sotia mea, astfel devenind amandoi proprietari. Adica, as vrea sa stiu daca pot face o reipotecare in care sa apara si sotia mea coproprietara la apartament, stingandu-se astfel primul credit ipotecar in care eram doar eu , sotul, proprietar.
Cel mai recent răspuns: de novo , utilizator 20:01, 15 Martie 2015
Nu cred ca exista posibilitatea sa obtineti un credit ipotecar ptr a stinge un alt credit ipotecar intrucat creditul ipotecar se acorda ptr achizitionarea unui imobil de la o alta persoana si nu de la propria persoana.
Ma gandesc ca o posibila varianta ar fi sa vindeti imobilul sotiei care sa il plateasca cu un credit ipotecar iar dvs. sa deveniti codebitor si coproprietar. Dar un alt credit ipotecar implica costuri, notar, evaluator, impozit pe vanzare, etc.
Mai degraba donati sotiei o cota de 1/2 care este mai ieftina decat o vanzare si stabiliti cu banca conditiile in care sotia sa devina codebitoare si coproprietara.
La casatorie puteati opta pt regimul comunitatii conventionale d ebunui si sa fi adus in comunitatea de bunuri atat imobilul cat si creditul. Daca ati ales deja alt regim, il puteti schimba dupa un an.
Mi se pare buna ideea dvs. Aveti dreptate, putem peste un an sa ne schimbam regimul matrimonial. Intrebarea este daca banca este de acord ca eu sa introduc tot apartamentul achizitionat prin credit ipotecar pe cand eram necasatorit si automat si creditul ipotecar in comunitatea conventionala. Prin acest regim al comunitatii conventionale, sotia mea devine coplatitor si coproprietar datorita regimului matrimonial ales sau doar daca banca isi da acordul?
Orice schimbare a cotei din dreptul de proprietate trebuie facut cu acordul bancii creditoare deoarece trebuie schimbat si in cartea funciara cotele parti detinute iar cum exista ipoteca instituita in favoarea bancii este necesar acordului ei. Nu cred sa exsite motive ptr obtinerea acordului.
Schimbarea regimului matrimonial in cel al comunitatii legale se poate face numai daca initial ati optat ptr alt regim matrimonial decat cel al bunurilor comune.
Banca va fi de acord. In caz ca nu veti plati, casa se scoate la licitatie , iar daca ramane o deferentade plata, are doi debitori, nu doar unul.. ce poate fi mai frumos ?

Conditii Art. 369
(1) Dupa cel putin un an de la incheierea casatoriei, sotii pot, ori de cate ori doresc, sa inlocuiasca regimul matrimonial existent cu un alt regim matrimonial ori sa il modifice, cu respectarea conditiilor prevazute de lege pentru incheierea conventiilor matrimoniale.
(2) Dispozitiile art. 291, 334, 335 si 361 sunt aplicabile in mod corespunzator.
(3) Creditorii prejudiciati prin schimbarea sau lichidarea regimului matrimonial pot formula actiunea revocatorie in termen de un an de la data la care au fost indeplinite formalitatile de publicitate sau, dupa caz, de cand au luat cunostinta mai inainte de aceste imprejurari pe alta cale.
(4) Creditorii prevazuti la alin. (3) pot invoca oricand, pe cale de exceptie, inopozabilitatea modificarii sau lichidarii regimului matrimonial facute in frauda intereselor lor.

Daca ati incheia o conventie fara acordul bancii, e opozabila numai partilor, nu si bancii. Asta nu inseamna ca nu puteti incheia.
Ultima modificare: Duminică, 15 Martie 2015
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Regimul comunitatii conventionale irinaa88 irinaa88 Iubitul meu a cumparat luna trecuta un apartament cu creditul prima casa(creditul facut doar pe numele lui).eu sunt trecuta ca si coplatitor.. Peste putin timp ... (vezi toată discuția)
Bun propriu sau comun Pasadena Pasadena Buna ziua! Sotia mea a cumparat apartamentul inainte de casatorie. Dupa 4 luni ne am casatorit. Se poate considera bun comun sau apartine sotiei? Va multumesc ... (vezi toată discuția)
Proprietate comuna - imobil joe17 joe17 Buna ziua! Vin sa va cer sfatul intr-o anumita privinta: anul acesta - 2011, viitoarea mea sotie va achizitiona un apartament, prin credit bancar, credit cu ... (vezi toată discuția)