avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 878 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Bun propriu sau comun
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Bun propriu sau comun

Buna ziua! Sotia mea a cumparat apartamentul inainte de casatorie. Dupa 4 luni ne am casatorit. Se poate considera bun comun sau apartine sotiei? Va multumesc

!
Cum poate deveni bun comun?
Ultima modificare: Duminică, 6 Decembrie 2015
Pasadena, utilizator
Este bun propriu al sotiei. Nu va fi niciodata bun comun.

Bunurile comune sunt numai cele se sunt achizitionate dupa momentul casatoriei. Incheiata legal.
doar daca vrea, puteti schimba regimul matrimonial in cel al comunitatii conventionale dupa un an de casatorie si sa incheiati o conventie la notar si astfel sa includeti un bun in comunitate.
bunul e achitat, e luat cu prima casa sau cum e? cu ce mitiv vreti sa fie comun , platiti ratele impreuna sau cum ?
Bunul e luat prin prima casa,iar ratele vrem sa le platim impreuna, iar pentru siguranta mea, platind si eu la rata apartamentului vreau sa am si eu drept la apartament. Am inteles ca se poate rezolva si dupa casatorie la notar, acolo facandu se un inventar al bunurilor si fiecare poate avea drept egal la imobil.
dvs aveti un drept de creanta oricum pt perioada in care veti fi casatoriti, Veti putea solicita o parte din suma ratelor platite.
pt ca bunul sa fie comun, sotia trebuie sa fie de acord, apoi, creditorul. Trebuie sa aveti acordul acestuia ca si casa sa fie inclusa in comunitatea de bunuri, cat si creditul.
Prin conventia incheiata in forma autentica, ad validitatem,dumneavoastra si sotul dumneavoastra veti opta ca regimul de bunuri dobandite si de datorii contractate sa fie guvernat de normele juridice aplicabile regimului comunitatii conventionale.


Regimul comunitatii conventionala se caracterizeaza prin faptul ca se pot include , in tot , sau in parte bunurile dobandite anterior incheierii mariajului ,dar si datoriile proprii.

In cazul in care nu alegeti acest regim, al comunitatii conventionale, este aplicabil regimul comunitatii legale ( ce se caracterizeaza prin faptul ca bunurile dobandite inainte de casatorie sunt proprii , iar cele dobandite de la data incheierii casatoriei sunt comuna, proprietate comuna devalmasa, nefiind individualizata cota -parte ideala, abstracta, matematica din dreptul de proprietate ).

Asadar, pe cale notariala, in cazul in care exista intelegere din partea sotului dumneavoastra, puteti incheia o atare conventie, cu posibilitatea de a schimba regimul matrimonial.



Dumneavoastra puteti alegere sa includeti in comunitate bunul propriu al sotiei dumneavoastra.

Sotii pot stabili cota -parte din dreptul de proprietate pentru bunurile dobandite.




Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Regimul comunitatii conventionale irinaa88 irinaa88 Iubitul meu a cumparat luna trecuta un apartament cu creditul prima casa(creditul facut doar pe numele lui).eu sunt trecuta ca si coplatitor.. Peste putin timp ... (vezi toată discuția)
Regimul matrimonial Pupazica Pupazica Buna ziua. Urmeaza sa ma casatoresc.Sotul meu a luat prin prin programul \\"prima casa\\" un apartament pe numele lui. Doresc ca dupa casatoriei sa fim ... (vezi toată discuția)
Cum procedez ca un bun propriu sa devină bun comun? Nicolae83 Nicolae83 Acu trei luni am cumpărat un apartament prin programul prima casa fiind necăsătorit si doresc ca viitoarea mea soție sa beneficieze si ea de drepturi ... (vezi toată discuția)