avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 795 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... regimul matrimonial
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

regimul matrimonial

Buna ziua.
Urmeaza sa ma casatoresc.Sotul meu a luat prin prin programul "prima casa" un apartament pe numele lui. Doresc ca dupa casatoriei sa fim proprietari amandoi. Cum sa procedam? Ce trebuie sa contina declaratia de casatorie? Sau trebuie sa incheiem separat un alt act?
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 10:30, 19 Aprilie 2015


Buna dimineata,

Prin conventia incheiata in forma autentica, ad validitatem,dumneavoastra si sotul dumneavoastra veti opta ca regimul de bunuri dobandite si de datorii contractate sa fie guvernat de normele juridice aplicabile regimului comunitatii conventionale.

Regimul comunitatii conventionala se caracterizeaza prin faptul ca se pot include , in tot , sau in parte bunurile dobandite anterior incheierii mariajului ,dar si datoriile proprii.

In cazul in care nu alegeti acest regim, al comunitatii conventionale, este aplicabil regimul comunitatii legale ( ce se caracterizeaza prin faptul ca bunurile dobandite inainte de casatorie sunt proprii , iar cele dobandite de la data incheierii casatoriei sunt comuna, proprietate comuna devalmasa, nefiind individualizata cota -parte ideala, abstracta, matematica din dreptul de proprietate ).

Asadar, pe cale notariala, in cazul in care exista intelegere din partea sotului dumneavoastra, puteti incheia o atare conventie, cu posibilitatea de a schimba regimul matrimonial.



Dumneavoastra puteti alege sa includeti in comunitate bunul propriu al sotului.

Sotii pot stabili cota -parte din dreptul de proprietate pentru bunurile dobandite.


Sumele de bani investite la plata pretului pot fi dobandite de catre dumneavoastra ( discutam de un drept de creanta ) , cu mentiunea ca prescriptia intre soti nu curge , ci este suspendata ( dreptul de creanta se prescrie in termen de trei ani de zile ).(situatia este aplicabila in care in care nu se va adopta conventia care reglementeaza comunitatea conventionala ).



Succes.



Ultima modificare: Miercuri, 18 Septembrie 2013
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Buna ziua

Privitor la art. 335, din NCC as dori sa adresez o intrebare.
Art. 335
(1) Convenția matrimonială nu poate fi opusă terților cu privire la actele încheiate de aceștia cu unul dintre soți, decât dacă au fost îndeplinite formalitățile de publicitate prevăzute la art. 334 sau dacă terții au cunoscut-o pe altă cale
(2) De asemenea, convenția matrimonială nu poate fi opusă terților cu privire la actele încheiate de aceștia cu oricare dintre soți înainte de încheierea căsătoriei.

Prietenul meu a contractat singur un imprumut prin programul prima casa anul trecut. Urmeaza sa ne casatorim si as dori sa stiu daca, fiind indeplinite formalitatile de publicitate, mai trebuie sa mergem personal la banca pentru a ii instiinta asupra faptului ca vom alege regimul comunitatii conventionale prin care am adus apartamentul si datoria in proprietate comuna. Avem nevoie de acordul bancii pentru a putea alege acest regim?
Va multumesc.

Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Aprilie 2015
InaV, utilizator
Da, va trebui sa mergeti si la banca si sa aveti acordul (dar nu pt valabilitatea conventiei matrimoniale ci pt opozabilitate).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Regimul comunitatii conventionale irinaa88 irinaa88 Iubitul meu a cumparat luna trecuta un apartament cu creditul prima casa(creditul facut doar pe numele lui).eu sunt trecuta ca si coplatitor.. Peste putin timp ... (vezi toată discuția)
Cum procedez ca un bun propriu sa devină bun comun? Nicolae83 Nicolae83 Acu trei luni am cumpărat un apartament prin programul prima casa fiind necăsătorit si doresc ca viitoarea mea soție sa beneficieze si ea de drepturi ... (vezi toată discuția)
Bun propriu sau comun Pasadena Pasadena Buna ziua! Sotia mea a cumparat apartamentul inainte de casatorie. Dupa 4 luni ne am casatorit. Se poate considera bun comun sau apartine sotiei? Va multumesc ... (vezi toată discuția)