Am si eu o intrebare legata de acelasi subiect. In ce conditii se pot solicita despagubiri si in ce cuantum ar fi acestea in cazul nesolutionarii in termenul legal al unei solicitari catre DITL?
Multumesc
Buna seara,
Multumesc inca o data pentru raspunsurile dvs. In final, se pare ca totul depinde de "buna dispozitie" a functionarului public si ce interpretare aduce acesta legii.
Se pare ca tot in fata instantei voi ajunge, chiar daca nu mi se pare deloc cea mai simpla cale pentru obtinerea istoricului de rol. Din pacate, nu mai pot obtine certificatul de calitate de mostenitor deoarece au trecut mai mult de 6 luni de la data decesului.
In alta ordine de idei, cum pot dovedi ca decedata nu a avut copii? Conform legii 119/1996, pot solicita un "certificat de stare civila cu mentiuni" de la primaria unde a fost inregistrata nasterea decedatei?
Pentru deschiderea procedurii succesorale in fata instantei, este nevoie si de acel certificat de neincepere a procedurii succesorale eliberat de Camera Notarilor Publici?
As vrea sa spun ca am citit Legea 36/1995, legea notarilor publici si a activitatii notariale "din scoarta in scoarta" si inteleg ca emiterea acestui certificat de calitate de mostenitor se face numai in cadrul procedurii succesorale, astfel:
Art. 76.
In cadrul procedurii succesorale, notarul public stabileste calitatea mostenitorilor si legatarilor...
Art. 84.
In cazul in care nu s-a facut dovada existentei unor bunuri in patrimoniul defunctului ori determinarea acestora necesita operatiuni de durata si mostenitorii solicita sa li se stabileasca numai calitatea, se poate emite certificat de calitate de mostenitor.
Asta presupune sa platesc notarului un onorariu de 702 lei doar pentru a emite acest certificat de calitate de mostenitor, ca apoi sa pot continua dezbarerea succesiunii in instanta.
Revenind la problema de fond, consider ca este un abuz al celor de la DITL sa imi conditioneze eliberarea istoricului de rol de prezentarea acestui CCM, atata timp cat eu pot demonstra calitatea de mostenitor prin acte de stare civila.
Exista vreo baza legala care sa le permita acest lucru? Sau este la bunul plac al angajatilor acestei institutii cum sa-si desfasoare activitatea?
In alta ordine de idei, conform Codului de Procedura Fiscala, art. 25:
(1) În raporturile de drept material fiscal ... debitorii sunt acele persoane care, potrivit legii, au obligaţia corelativă de plată a acestor drepturi.
(2) În cazul în care obligaţia de plată nu a fost îndeplinită de debitor, debitori devin, în condiţiile legii, următorii:
a) moştenitorul care a acceptat succesiunea contribuabilului debitor.
In concluzie, sunt considerata mostenitoare la plata impozitelor, dar nu si la furnizarea unor informatii la care am dreptul conform legii.
Sper sa ma puteti ajuta cu informatia solicitata, deoarece nu am de gand sa accept un abuz al statului si o ingradire a dreptului de proprietate conform Constitutiei.
Multumesc pentru raspunsuri, din pacate problema nu este atat de simpla. Dupa cum am mai spus, mai exista un frate al decedatei, despre care insa nu am mai auzit nimic de mai mult de 25 de ani si nu am nici o modalitate de a-l contacta si a-l chema in fata notarului pentru emiterea certificatului de calitate de mostenitor. Tocmai de aceea am ales calea dezbaterii succesiunii in instanta pentru a putea identifica aceasta persoana sau eventualii succesori prin mijloace juridice.
Buna seara,
Va retin atentia cu o problema intampinata in relatia cu Directia de Taxe si Impozite Locale.
Am apelat la dansii in calitate de mostenitor al matusii mele in vederea obtinerii unui istoric de rol fiscal, intrucat nu sunt in posesia actelor de proprietate in original.
Mentionez ca decedata nu a fost casatorita si nu a avut copii, deci singurii mostenitori sunt eu ca nepot de frate si un alt frate al decedatei.
Functionarii DITL imi refuza eliberarea istoricului de rol fiscal, deoarece considera ca nu pot proba calitatea de mostenitor decat printr-un "certificat de calitate de mostenitor" emis de un notar public. Nu sunt insa dispusa sa solicit emiterea acestui certificat, deoarece presupune deschiderea succesiunii la notar, cale pe care doresc sa o evit din cauza taxelor notariale nejustificat de mari.
Din cunostintele dvs., exista un temei legal pentru solicitarea acestui "certificat de calitate de mostenitor" sau este suficienta dovedirea calitatii de mostenitor prin actele de stare civila si Anexa 24 emisa de Starea Civila (din care reiese ca decedata nu a avut copii)?
Va stau la dispozitie cu orice detalii suplimentare si va multumesc anticipat pentru eventualele raspunsuri.
PS. Am facut deja declaratia de acceptare a mostenirii in termenul legal de 6 luni.
PPS. Ma pot lega de prevederea din noul Cod Civil conform careia, ca mostenitor din clasa a doua (colateral privilegiat) sunt considerat mostenitor sezinar si nu este necesara dovedirea calitatii de mostenitor?