avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Depasirea termenului legal pentru raspuns la o cerere
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Depasirea termenului legal pentru raspuns la o cerere

Am depus in luna Decembrie 2008 o cerere la Directia de taxe si impozite sector 5 pentru a-mi fi eliberat un istoric de rol fiscal si copii dupa actele existente la mapa imobilului. Nu am primit nici un fel de raspuns, iar la telefon mi s-a raspuns ca mai dureaza 2-3 luni pentru ca nu au suficienti oameni si sunt foarte aglomerati. Am citit legea 544/2001 si am vazut ca in cazul in care nu primesc raspuns in termen de 30 zile pot face plangere in instanta, si au trecut deja 3 luni.
Vreau sa fac o sesizare sau chiar o plangere la instanta de contencios administrativ, dar nu prea stiu cum sa procedez.
Ar fi mai bine sa fac initial o sesizare catre directia de taxe si impozite sau sa fac plangere direct in instanta?
Va rog sa ma ajutati cu ceva informatii.
Daca aveti cererea cu nr. de inregistrare care sa ateste ca ati facut solicitarea cu peste 30 de zile in urma puteti sa va adresati driect instantei, daca nu urmeaza sa va adresati Directiei de finante a mun . Bucu ca for ierarhic si raspunsul acesteia sa-l atacati in termen de 3o de zile.
Ceea ce ati solicitat dvs. nu sunt informatii de interes public in intelesul Legii nr. 544/2001. Aplicabile sunt prevederile O.G. nr. 27/2002, aprobata si modificata prin Legea nr. 233/2002.

De asemenea, sunt aplicabile si prevederile Legii nr. 554/2004 a contenciosului administrativ (art. 1, alin. 1 se refera la "nesolutionarea in termen legal a unei cereri").

Inainte de a va adresa tribunalului, este obligatoriu sa formulati plangere administrativa prealabila, conform art. 7 din Legea nr. 554/2004. Aceasta plangere poate fi adresata si institutiei care nu a solutionat cererea.

Inca ceva: grabiti-va, dupa 6 luni trebuie sa aveti motive temeinice pentru ca judecatorul sa nu va respinga actiunea ca tardiv formulata!
Va puteti adresa direct instantei de judecata formuland o actiune in baza legii 554/2004 cu modificarile ulterioare. In cazul refuzului nejustificat sau al lipsei unui raspuns nu aveti obligatia efectuarii procedurii prealabile. Sunt aplicabile dispoziţiile de mai jos:
Art. 7 (5) "In cazul acţiunilor introduse de prefect, Avocatul Poporului, Ministerul Public, Agenţia Naţionala a Funcţionarilor Publici sau al celor care privesc cererile persoanelor vãtãmate prin ordonanţe sau dispoziţii din ordonanţe, precum si in cazurile prevãzute la art. 2 alin. (2) si la art. 4 nu este obligatorie plângerea prealabilã."
Conform art.2 alin2 " Se asimileazã actelor administrative unilaterale si refuzul nejustificat de a rezolva o cerere referitoare la un drept sau la un interes legitim ori, dupã caz, faptul de a nu rãspunde solicitantului in termenul legal."
Termenul este de 6 luni de la data expirãrii termenului de soluţionare a plângerii prealabile, respectiv data expirãrii termenului legal de soluţionare a cererii.
Art. 7 (5) "În cazul acţiunilor introduse de prefect, Avocatul Poporului, Ministerul Public, Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici sau al celor care privesc cererile celor vătămaţi prin ordonanţe sau dispoziţii din ordonanţe, precum şi în cazul prevăzut la art. 4 alin. (2), nu este obligatorie procedura prealabilă."
Nu este nimic despre art.2 alin. (2)... deci se pare ca trebuie indeplinita procedura prealabila. :(
O sa fac o reclamatie administrativa pe care o depun luni la registratura Directiei de Finente Publice.

Aceasta reclamatie poate fi interpretata ca si plangere prealabila astfel incat, daca nici acum nu primesc raspuns sa ma pot adresa instantei ?
Nu uitati ca Legea 554/2004 a suferit o serie de modificari, inclusiv in ceea ce priveste art.7 alin 5.,prin legea262/2007. Puteti verifica legea 262/2007 [ link extern ]
Eu dadusem direct forma actualizata de programul legislativ.
Daca totusi doriti, nimica nu va impiedica sa faceti acea reclamatie administrativa.

Alte discuții în legătură

Raspuns la reclamatie dumitruufo dumitruufo Cum pot sa actionez daca o institutie (ARR) nu-mi raspunde la o reclamatie in termenul legal? (vezi toată discuția)
Termen plangere prealabila Justitiarul711 Justitiarul711 In urma plangerii prealabile adresate primarului pentru obtinerea unor diferente salariale, conform legii 554/2004, in termen de 30 de zile functionarul ar ... (vezi toată discuția)
Plangere prealabila in contencios emil6702 emil6702 As dori sa stiu daca in cazul restituirii timbrului de mediu auto, dupa ce am facut cererea de restituire la AFP la care nu am primit raspuns in termen legal ... (vezi toată discuția)