avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 482 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Plangere prealabila in contencios
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Plangere prealabila in contencios

As dori sa stiu daca in cazul restituirii timbrului de mediu auto, dupa ce am facut cererea de restituire la AFP la care nu am primit raspuns in termen legal mai trebuie facuta plangere prealabila, cum se spune in Legea Contenciosului.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:58, 16 Octombrie 2014
Buna ziua,

procedura este reglementata de art. 7 - Lg. nr. 554/2004

Procedura de soluţionare a cererilor în contenciosul administrativ

Art. 7
Procedura prealabilă

(1) Înainte de a se adresa instanţei de contencios administrativ competente, persoana care se consideră vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim printr-un act administrativ individual trebuie să solicite autorităţii publice emitente sau autorităţii ierarhic superioare, dacă aceasta există, în termen de 30 de zile de la data comunicării actului, revocarea, în tot sau în parte, a acestuia.

(11) În cazul actului administrativ normativ, plângerea prealabilă poate fi formulată oricând.

(2) Prevederile alin. (1) sunt aplicabile şi în ipoteza în care legea specială prevede o procedură administrativ-jurisdicţională, iar partea nu a optat pentru aceasta.

(3) Este îndreptăţită să introducă plângere prealabilă şi persoana vătămată într-un drept al său sau într-un interes legitim, printr-un act administrativ cu caracter individual, adresat altui subiect de drept, din momentul în care a luat cunoştinţă, pe orice cale, de existenţa acestuia, în limitele termenului de 6 luni prevăzut la alin. (7).

(4) Plângerea prealabilă, formulată potrivit prevederilor alin. (1), se soluţionează în termenul prevăzut la art. 2 alin. (1) lit. g).

(5) În cazul acţiunilor introduse de prefect, Avocatul Poporului, Ministerul Public, Agenţia Naţională a funcţionarilor publici sau al celor care privesc cererile persoanelor vătămate prin ordonanţe sau dispoziţii din ordonanţe, precum şi în cazurile prevăzute la art. 2 alin. (2) şi la art. 4 nu este obligatorie plângerea prealabilă.

(6) Plângerea prealabilă în cazul acţiunilor care au ca obiect contracte administrative are semnificaţia concilierii în cazul litigiilor comerciale, dispoziţiile Codului de procedură civilă fiind aplicabile în mod corespunzător. În acest caz, plângerea trebuie făcută în termenul de 6 luni prevăzut la alin. (7), care va începe să curgă:

a) de la data încheierii contractului, în cazul litigiilor legate de încheierea lui;

b) de la data modificării contractului sau, după caz, de la data refuzului cererii de modificare făcute de către una dintre părţi, în cazul litigiilor legate de modificarea contractului;

c) de la data încălcării obligaţiilor contractuale, în cazul litigiilor legate de executarea contractului;

d) de la data expirării duratei contractului sau, după caz, de la data apariţiei oricărei alte cauze care atrage stingerea obligaţiilor contractuale, în cazul litigiilor legate de încetarea contractului;

e) de la data constatării caracterului interpretabil al unei clauze contractuale, în cazul litigiilor legate de interpretarea contractului.

(7) Plângerea prealabilă în cazul actelor administrative unilaterale se poate introduce, pentru motive temeinice, şi peste termenul prevăzut la alin. (1), dar nu mai târziu de 6 luni de la data emiterii actului. Termenul de 6 luni este termen de prescripţie.


Detalii: [ link extern ]

Deci practic inteleg ca cererea de restituire se poate considera plangere prealabila?
Pasii pentru restituirea taxei auto
www.avocatnet.ro/content/for...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen solutionare petitie depasit- unde sesisez? veronik veronik Buna ziua, catre cine ar trebui sa fac o sesizare in situatia in care urmatoarele institutii au depasit termenul de 45 de zile de raspuns la o petitie: - ... (vezi toată discuția)
Anulare contract concesiune anjinsan anjinsan Buna ziua, Anularea unui contract de concesiune (care este act de gestiune) este de competenta instantei de contecios administrativ ? Trebuie indeplinita ... (vezi toată discuția)
Cum sa procedez romeoiasi romeoiasi Recent am primit un raspuns negativ la o cerere adresata unei institutii, care de luni ar fi executorie. M-am uitat pe legea conteciosului administrativ, si ... (vezi toată discuția)