Potrivit art. 8 din Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ
(1) Persoana vătămată într-un drept recunoscut de lege sau într-un interes legitim printr-un act administrativ unilateral, nemulţumită de răspunsul primit la plângerea prealabilă sau care nu a primit niciun răspuns în termenul prevăzut la art. 2 alin. (1) lit. h), poate sesiza instanţa de contencios administrativ competentă, pentru a solicita anularea în tot sau în parte a actului, repararea pagubei cauzate şi, eventual, reparaţii pentru daune morale. De asemenea, se poate adresa instanţei de contencios administrativ şi cel care se consideră vătămat într-un drept sau interes legitim al său prin nesoluţionarea în termen sau prin refuzul nejustificat de soluţionare a unei cereri, precum şi prin refuzul de efectuare a unei anumite operaţiuni administrative necesare pentru exercitarea sau protejarea dreptului sau interesului legitim.
Fiind vorba despre o autoritate publică centrală, acțiunea ar trebui depusă la Curtea de apel cu taxa de timbru achitată potrivit dispozițiilor OG 80/2013.
Greșit, Radu-
A nu se confunda Legea 544/2001- privind accesul la informațiile publice , care sunt informații cu caracter general ce privesc activitatea unei instituții cu Ordonanța Guvernului 27/2002 - Legea 233/2002, privind reglementarea activității de soluționare a petițiilor(reclamațiilor) și art.51 al Constituției- dreptul de petiționare. Petițiile pot fi adresate prin reglementări proprii ale instituțiilor )în cazul unor instituții)și vizează un interes direct, personal legat de autorul petiției spre deosebire de informațiile cu caracter general care se solicită potrivit L.544/2001.
Termenul de răspuns este de 30 zile și poate fii prelungit justificat cu 15 zile. În răspuns se va adăuga în mod obligatoriu temeiul legal al soluției adoptate.
Prin urmare, stabiliți întâi ceeace doriți- informații publice sau o funcționare defectuoasă a instituției respective.
De ce aveți impresia că le-am confundat (dincolo de faptul că cererile întemeiate pe dispozițiile Lg. nr. 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public sunt scutite de taxa de timbru și se adresează întotdeauna tribunalului)? În opinia dvs. care este temeiul de drept în baza căruia se poate acționa în instanță o autoritate care refuză să răspundă la o reclamație?
Stimate d-le Radu, , sunt 2 legi diferite - așa după cum am explicat . Lipsa răspunsului la o petiție(o reclamație, după cum s-a exprimat forumistul) poate fi atacată în instanța de contencios administrativ potrivit L. 554/2004 art. 2- aceasta fiind legea contenciosului administrativ și este temeiul de drept al unei acțiuni care privește lipsa răspunsului unei instituții la o reclamație(petiție) care este deosebit de dreptul la informații publice.al cărui temei de drept este L. 544/2001 ART. 7 alin.2
Mulțumesc. Acum citiți din nou, de la capăt :).
Apropo, nu este art. 2 care doar definește niște termeni, cum de altfel nici pentru legea nr. 544/2001 nu este art. 7.