avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 710 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Raspuns la reclamatie
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Raspuns la reclamatie

Cum pot sa actionez daca o institutie (ARR) nu-mi raspunde la o reclamatie in termenul legal?
Ultima modificare: Duminică, 8 Noiembrie 2015
dumitruufo, utilizator
Cel mai recent răspuns: Radu9 , utilizator 18:52, 9 Noiembrie 2015
Potrivit art. 8 din Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ

(1) Persoana vătămată într-un drept recunoscut de lege sau într-un interes legitim printr-un act administrativ unilateral, nemulţumită de răspunsul primit la plângerea prealabilă sau care nu a primit niciun răspuns în termenul prevăzut la art. 2 alin. (1) lit. h), poate sesiza instanţa de contencios administrativ competentă, pentru a solicita anularea în tot sau în parte a actului, repararea pagubei cauzate şi, eventual, reparaţii pentru daune morale. De asemenea, se poate adresa instanţei de contencios administrativ şi cel care se consideră vătămat într-un drept sau interes legitim al său prin nesoluţionarea în termen sau prin refuzul nejustificat de soluţionare a unei cereri, precum şi prin refuzul de efectuare a unei anumite operaţiuni administrative necesare pentru exercitarea sau protejarea dreptului sau interesului legitim.

Fiind vorba despre o autoritate publică centrală, acțiunea ar trebui depusă la Curtea de apel cu taxa de timbru achitată potrivit dispozițiilor OG 80/2013.
Greșit, Radu-
A nu se confunda Legea 544/2001- privind accesul la informațiile publice , care sunt informații cu caracter general ce privesc activitatea unei instituții cu Ordonanța Guvernului 27/2002 - Legea 233/2002, privind reglementarea activității de soluționare a petițiilor(reclamațiilor) și art.51 al Constituției- dreptul de petiționare. Petițiile pot fi adresate prin reglementări proprii ale instituțiilor )în cazul unor instituții)și vizează un interes direct, personal legat de autorul petiției spre deosebire de informațiile cu caracter general care se solicită potrivit L.544/2001.
Termenul de răspuns este de 30 zile și poate fii prelungit justificat cu 15 zile. În răspuns se va adăuga în mod obligatoriu temeiul legal al soluției adoptate.
Prin urmare, stabiliți întâi ceeace doriți- informații publice sau o funcționare defectuoasă a instituției respective.
De ce aveți impresia că le-am confundat (dincolo de faptul că cererile întemeiate pe dispozițiile Lg. nr. 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public sunt scutite de taxa de timbru și se adresează întotdeauna tribunalului)? În opinia dvs. care este temeiul de drept în baza căruia se poate acționa în instanță o autoritate care refuză să răspundă la o reclamație?
Ultima modificare: Luni, 9 Noiembrie 2015
Radu9, utilizator
Stimate d-le Radu, , sunt 2 legi diferite - așa după cum am explicat . Lipsa răspunsului la o petiție(o reclamație, după cum s-a exprimat forumistul) poate fi atacată în instanța de contencios administrativ potrivit L. 554/2004 art. 2- aceasta fiind legea contenciosului administrativ și este temeiul de drept al unei acțiuni care privește lipsa răspunsului unei instituții la o reclamație(petiție) care este deosebit de dreptul la informații publice.al cărui temei de drept este L. 544/2001 ART. 7 alin.2

[Mesaj editat - 1.2 din regulament]
Ultima modificare: Marți, 10 Noiembrie 2015
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Mulțumesc. Acum citiți din nou, de la capăt :).
Apropo, nu este art. 2 care doar definește niște termeni, cum de altfel nici pentru legea nr. 544/2001 nu este art. 7.
Ultima modificare: Luni, 9 Noiembrie 2015
Radu9, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Raspuns sesizare catre primarie Suntag Suntag Cum pot obtine un raspuns de la primaria locala? Am inaintat mai multe sesizari in ultimul an si nu am primit niciun raspuns oficial (scris) Sunt obligati ... (vezi toată discuția)
Directia de investitii, administratia domeniului public sau primaria? dacmoto dacmoto Buna ziua, Am trimis o adresa catre Directia Investitii, Administratia Domeniului Public si Dezvoltare Urbana Sector 4 pentru a mi se comunica informatii ... (vezi toată discuția)
Raspuns la cerere scrisa FYLY FYLY Va rog sa imi spuneti daca institutiile statului sunt obligate sa raspunda in scris unei cereri prin care se solicita o informatie (in speta Casa Judeteana ... (vezi toată discuția)