Asigurarea cheltuielilor pentru căminul de vârstnici
Sunt nevoit să-mi duc mama la un cămin de bătrâni, pentru că are nevoie de îngrijiri permanente. Pensia ei acoperă doar o parte din cheltuieli. Deși până acum frații au fost de acord cu această soluție, momentan încep să dea înapoi cu ce privește împărțirea întreținerii ei. Au idei fanteziste și doresc să vindem apartamentul mamei, ca să acoperim cheltuielile, degeaba le explic că nu putem vinde ceva ce nu e al nostru. Mama e la pat, intr-o stare în care nu cred că ar putea fi declarată în deplinătatea facultăților mentale. Există varianta să putem vinde imobilul și să folosim banii pentru întreținerea ei? Sau un acord prin care să suport eu cheltuielile acum, că și până acum a fost în grija mea, dar sumele cheltuite să le recuperez ulterior din moștenire?
Și încă un aspect care mă interesează dacă există vreo variantă, cât durează procedeele? Potrivit medicilor nu mai are mult de trăit,eu totuși mai sper, dar nu aș vrea să ne petrecem ultimele zile, luni, câte or fi cu hârțogăieli,dacă treaba merge lent.
N-aș putea răspunde hotărât. E în stare să comunice nevoile lui, sunt zile în care poți vorbi orice cu el, altele în care și din cauza stării fizice e zombi. Nu i s-a făcut o evaluare în acest sens.
Există o variantă accesibilă pentru a vinde apartamentul unui părinte grav bolnav, pentru a reuși să fie ținut într-o casă de bătrâni mai comfortabilă? Nu are șanse de reabilitare, dar frații nu vor să contribuie la întreținerea lui, și nici varianta de a ceda imobilul centrului respectiv nu-mi convine.
Hobitzi
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
La fel și eu, un pensionar care nu înțelege cum de se poate tăia din drepturile acordate tot prin lege.
Nu sunt sigur dacă mă voi duce în instanță, urmează să mă hotărăsc în curând. Dar am colegi cu termene în instanță deja.
Totul este doar o chestiune de perspectivă. Rămâi clar cu pierdere dacă nu faci parte din categoriile cărora li se indexează venitul. Adică cumva un stat de drept, care îți asigură nedreptate.
Personal cred că șansele de câștig țin de directivele politice de moment.
Încă niciun jurist nu a intrat în discuție cu o părere despre șansele acestor procese. Nu e suficient de grăitor?
Nu e deloc surprinzător pentru mine că azi nu mai e dispus să mă reprezinte aceiași casă de avocatură, care acum o lună era convinsă de dreptatea acestor spețe, și a mers în instanță cu mai multe dosare ale persoanelor din aceiași categorie.
Dar alt avocat e de părere că merită să încercăm.
Așa cum instituțiile identice din țară au avut parte de rezultate contrare în instanță în cazul unor drepturi de salarizare.
Legat de criza precedentă, s-au micșorat salariile pentru ca să nu scadă pensiile și să nu se majoreze tva. Și ce s-a majorat la 2-3 luni după tăierea salariilor? Exact, TVA. Avem vreo garanție acum că ne așteptăm la o nouă criză financiară că nu ne vor scădea salariile și pensiile la care recalcularea a ieșit cu minus? Niciuna.
Nu vorbesc de ce se aude în media. Am activat într-o nișă de meserie unde aproape toți ne cunoaștem în țară. Nu cunosc nici eu două persoane care să fi avut stagii identice. Cunosc cazuri în care cel care a lucrat mai mult cu 7până 10 ani, are pensie mai mică, deși a parcurs aceleași etape de salarizare. Sunt termene rigide de avansare în grad și funcții în legea salarizării, deci cam toți trecem aproximativ prin aceleași perioade contributive. Cunosc caz în domeniul medical în care văduva care a optat pentru pensia soțului decedat( de urmaș 50%), acum după recalculare a câștigat o majorare prin care depășește pensia fratelui medic cu aceleași specializare și cu activitate asemănătoare celui decedat. Cunosc coleg de meserie, din alt județ, care a avut toată activitatea salariu mai mare decât mine(din nou, pe salarizare unitară, cu aceleași funcții ca și mine), vechime cu 5 ani mai mare, și momentan nici după recalculare nu m-a ajuns la pensie. Cunosc coleg pensionar mutat dintr-un județ în altul, la care i s-a schimbat pensia la transferul dosarului. Dacă aș face muncă de cercetare probabil aș avea mai multe exemple.
Există lege care permite să am decizii diferite pentru aceiași pensie? Există lege care permite ca majorarea procentuală a pensiilor să fie discriminatorie? Există lege care să ne garanteze că la o recesiune sau criză financiară nu ne scad pensiile la sumele din deciziile de recalculare?
Asta e doar teoretic. În realitate sunt diferențe pe care nici angajații de la CNP nu reușesc să le explice. Da, e o lege ca oricare alta la noi. Interpretabilă și cu rezultate diferite de la om la om și de la calcul la calcul. De ce sunt pensionari care au vechime mai mare, dar au pensii mai mici în același domeniu de bugetari, unde nu au fost diferențe de salarizare în posturi concrete? De ce se calculează altfel pensia (și salariile) de la județ la județ altfel, deși instituțiile sunt similare și legea e unitară...teoretic. Plus că inechitatea apare și în sens invers. Cel care se pensionează acum, va avea o pensie mai mică pe o perioadă bună, față de cel care s-a pensionat până în septembrie.
Și cum a rămas cu indexarea cu rata inflației?
Hobitzi
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Tot ne-jurist și eu, nu reușesc să înțeleg cum e posibil să ai o decizie, după care vine o lege care-ți taie din drepturi. Mai degrabă cred că e o eroare de formulare/interpretare, ori probleme la modul de calcul. Pentru grupele alea s-a contribuit de-a lungul activității. Oricum toată recalcularea e o nebuloasă, actele pe care le ai la activ se contrazic una pe alta. Vorba bancului: cine câștigă următorul Nobel la mate? Un pensionar român, care reușește să-și calculeze pensia. Chestia asta crează un precedent periculos. Ar însemna să ne putem trezi la orice oră cu noi schimbări în defavoarea noastră, fie salariați, fie pensionari sau orice categorie de venituri, doar pentru că....? Și să n-avem niciun cuvânt de spus.