avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 667 soluții astăzi
Forum Activitate Hobitzi

Activitate Hobitzi

La fel și eu, un pensionar care nu înțelege cum de se poate tăia din drepturile acordate tot prin lege.
Nu sunt sigur dacă mă voi duce în instanță, urmează să mă hotărăsc în curând. Dar am colegi cu termene în instanță deja.
Totul este doar o chestiune de perspectivă. Rămâi clar cu pierdere dacă nu faci parte din categoriile cărora li se indexează venitul. Adică cumva un stat de drept, care îți asigură nedreptate.
Personal cred că șansele de câștig țin de directivele politice de moment.
Încă niciun jurist nu a intrat în discuție cu o părere despre șansele acestor procese. Nu e suficient de grăitor?
Nu e deloc surprinzător pentru mine că azi nu mai e dispus să mă reprezinte aceiași casă de avocatură, care acum o lună era convinsă de dreptatea acestor spețe, și a mers în instanță cu mai multe dosare ale persoanelor din aceiași categorie.
Dar alt avocat e de părere că merită să încercăm.
Așa cum instituțiile identice din țară au avut parte de rezultate contrare în instanță în cazul unor drepturi de salarizare.
Legat de criza precedentă, s-au micșorat salariile pentru ca să nu scadă pensiile și să nu se majoreze tva. Și ce s-a majorat la 2-3 luni după tăierea salariilor? Exact, TVA. Avem vreo garanție acum că ne așteptăm la o nouă criză financiară că nu ne vor scădea salariile și pensiile la care recalcularea a ieșit cu minus? Niciuna.
Nu vorbesc de ce se aude în media. Am activat într-o nișă de meserie unde aproape toți ne cunoaștem în țară. Nu cunosc nici eu două persoane care să fi avut stagii identice. Cunosc cazuri în care cel care a lucrat mai mult cu 7până 10 ani, are pensie mai mică, deși a parcurs aceleași etape de salarizare. Sunt termene rigide de avansare în grad și funcții în legea salarizării, deci cam toți trecem aproximativ prin aceleași perioade contributive. Cunosc caz în domeniul medical în care văduva care a optat pentru pensia soțului decedat( de urmaș 50%), acum după recalculare a câștigat o majorare prin care depășește pensia fratelui medic cu aceleași specializare și cu activitate asemănătoare celui decedat. Cunosc coleg de meserie, din alt județ, care a avut toată activitatea salariu mai mare decât mine(din nou, pe salarizare unitară, cu aceleași funcții ca și mine), vechime cu 5 ani mai mare, și momentan nici după recalculare nu m-a ajuns la pensie. Cunosc coleg pensionar mutat dintr-un județ în altul, la care i s-a schimbat pensia la transferul dosarului. Dacă aș face muncă de cercetare probabil aș avea mai multe exemple.
Există lege care permite să am decizii diferite pentru aceiași pensie? Există lege care permite ca majorarea procentuală a pensiilor să fie discriminatorie? Există lege care să ne garanteze că la o recesiune sau criză financiară nu ne scad pensiile la sumele din deciziile de recalculare?
Asta e doar teoretic. În realitate sunt diferențe pe care nici angajații de la CNP nu reușesc să le explice. Da, e o lege ca oricare alta la noi. Interpretabilă și cu rezultate diferite de la om la om și de la calcul la calcul. De ce sunt pensionari care au vechime mai mare, dar au pensii mai mici în același domeniu de bugetari, unde nu au fost diferențe de salarizare în posturi concrete? De ce se calculează altfel pensia (și salariile) de la județ la județ altfel, deși instituțiile sunt similare și legea e unitară...teoretic. Plus că inechitatea apare și în sens invers. Cel care se pensionează acum, va avea o pensie mai mică pe o perioadă bună, față de cel care s-a pensionat până în septembrie.
Și cum a rămas cu indexarea cu rata inflației?
Tot ne-jurist și eu, nu reușesc să înțeleg cum e posibil să ai o decizie, după care vine o lege care-ți taie din drepturi. Mai degrabă cred că e o eroare de formulare/interpretare, ori probleme la modul de calcul. Pentru grupele alea s-a contribuit de-a lungul activității. Oricum toată recalcularea e o nebuloasă, actele pe care le ai la activ se contrazic una pe alta. Vorba bancului: cine câștigă următorul Nobel la mate? Un pensionar român, care reușește să-și calculeze pensia. Chestia asta crează un precedent periculos. Ar însemna să ne putem trezi la orice oră cu noi schimbări în defavoarea noastră, fie salariați, fie pensionari sau orice categorie de venituri, doar pentru că....? Și să n-avem niciun cuvânt de spus.
Ce șanse de câștig au în instanță pensionarii cărora le-a scăzut pensia în urma recalculării? Cum este posibil să se schimbe niște drepturi deja acordate în virtutea legii? Care-i hiba legii sau a calculelor în cazul celor pensionați cu grupele de muncă 1 sau 2? Au fost date deja verdicte în instanță pentru aceste cazuri?
Mulțumesc mult!
Concediu plătit la pensionare

La finalizarea dosarului de pensie, mi s-a întrerupt contractul de muncă cu 2 săptămâni înainte de concediul de odihnă. Am dreptul la plata concediului? Este acordat în mod colectiv, deci pentru toți angajații în același timp, și n-am mai avut concediu de 11 luni, în acest caz se calculează pe an calendaristic și se fracționează, sau am dreptul la întreaga perioadă de concediu?
Verificând pe pagina CAS este asigurat. Doar că peste tot i se cere cupon de pensie la consultații. Care ar fi varianta prin care poate dovedi calitatea de asigurat, dacă nu primește cupon? Până acum și-a plătit consultațiile și tratamentele, dar o dată cu vârsta pot apărea cheltuieli pe care nu le-ar mai suporta buzunarul.
Am un părinte cu pensie și adresă în același timp în alt stat UE și în România. În ultima vreme stă mai mult și se va reîntoarce definitiv în curând în țară. Fărâma de pensie românească i se virează momentan în euro, implicit nu are cupon de pensie românesc. De ce servicii medicale poate beneficia? Există o variantă prin care să beneficieze de asigurare medicală aici în țară? Dacă poate avea acces doar la ambulator, i-aș putea face asigurare contra cost în sistemul de sănătate de stat(să îl înscriu și să plătesc CAS pentru el) ?