avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Activitate Hobitzi

Activitate Hobitzi

Mulțumesc mult!
Concediu plătit la pensionare

La finalizarea dosarului de pensie, mi s-a întrerupt contractul de muncă cu 2 săptămâni înainte de concediul de odihnă. Am dreptul la plata concediului? Este acordat în mod colectiv, deci pentru toți angajații în același timp, și n-am mai avut concediu de 11 luni, în acest caz se calculează pe an calendaristic și se fracționează, sau am dreptul la întreaga perioadă de concediu?
Verificând pe pagina CAS este asigurat. Doar că peste tot i se cere cupon de pensie la consultații. Care ar fi varianta prin care poate dovedi calitatea de asigurat, dacă nu primește cupon? Până acum și-a plătit consultațiile și tratamentele, dar o dată cu vârsta pot apărea cheltuieli pe care nu le-ar mai suporta buzunarul.
Am un părinte cu pensie și adresă în același timp în alt stat UE și în România. În ultima vreme stă mai mult și se va reîntoarce definitiv în curând în țară. Fărâma de pensie românească i se virează momentan în euro, implicit nu are cupon de pensie românesc. De ce servicii medicale poate beneficia? Există o variantă prin care să beneficieze de asigurare medicală aici în țară? Dacă poate avea acces doar la ambulator, i-aș putea face asigurare contra cost în sistemul de sănătate de stat(să îl înscriu și să plătesc CAS pentru el) ?
Citez dintr-un articol pe această temă. "... este nevoie de două documente: mai întâi, trebuie completată, la Casa de Pensii, o declarație pe proprie răspundere, prin care pot opta pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă sau continuarea activității până la împlinirea vârstei de 70 de ani, cu acordul anual al angajatorului, în condițiile prevăzute de art. 46 alin. (2) din Legea 360/2023 privind sistemul public de pensii. Acest acord al angajatorului este al doilea document necesar, însă numai pentru bărbați. În cazul femeilor, acest acord al angajatorului nu este obligatoriu.

Conform reprezentanților Casei Județene de Pensii Galați, declarația pe proprie răspundere și acordul angajatorului nu sunt solicitate în cazul persoanelor care s-au pensionat anticipat, înaintea împlinirii vârstei de 65 de ani, și care au beneficiat de grupa I sau II de muncă ori de grupe speciale."
În diferite județe se procedează în diferite moduri. Am colegi care continuă fără întrerupere CIM și după pensionare, fără niciun alt act întocmit, în Cluj. Alții care au depus o simplă cerere în acest sens la angajator. Alții care încheie un nou contract de reangajare, în Mureș. Iar alții cărora li se organizează concurs pe post pentru reangajare,în Bihor. E chiar așa interpretabilă legea? Legat de aceiași temă, există o variantă de cerere la casele de pensii prin care pensionarea se face după finalizarea dosarului doar cu acordul și-n momentul în care dorește beneficiarul? Sau este pensionat automat ce dosarul este finalizat?
Încheierea contractului de muncă la pensionare este obligatorie?

În cazul persoanelor care se pot pensiona înainte de 65 de ani, dar care doresc să lucreze în continuare, angajatorul poate încheia contractul de muncă unilateral la data pensionării? Sau contractul încetează doar de comun acord? Cunosc multiple variante aplicate în același domeniu public, complet diferite și contradictorii.
Pensia acordată în alt stat, dar cu stagiu de cotizare acasă, se poate solicita în România?

Unul din părinții noștri a beneficiat de pensie în România câțiva ani. La un moment dat s-a mutat la copii în Ungaria, legile de atunci permiteau acordarea pensiei direct de-acolo. A obținut dreptul de ședere, apoi cetățenia, ulterior și pensia. Tot în virtutea legilor ungare(bănuiesc), de la o vârstă are dreptul la un procent din pensia soțului decedat, numita pensie de văduvă, o sumă infimă, dar care este asigurată printr-un acord între casele de pensii din cele două state, de casa de pensii din România.
Întrebările ar fi: în cazul în care se mută acasă în România, poate să-și readucă pensia aici, adică să i se recalculeze pensia așa cum i s-ar acorda în România conform stagiului lucrat ? Faptul că a beneficiat de acea pensie de văduvă, i-ar aduce ceva sancțiuni sau tăieri în cazul solicitării pensionării conform legilor românești? Îmi poate oferi cineva consultanță mai detaliată în acest sens, contra cost?
Pensionare cu activitate la locul de muncă

Doresc să mă pensionez, cu grupa 1, stagiu complet, vârsta cerută de lege, dar nu aș vrea momentan să mă retrag. Am colegi în instituții similare, care nu și-au întrerupt contractul de muncă, sunt și pensionari și au rămas și pe postul deținut, fără a face una contract nou post pensionare. Care e procedura?
Soluție după apel pierdut

Am pierdut un proces pe litigii de muncă pe fond, și la apel. Sunt și acum convins că soluția a fost dată doar să menajeze conturile finanțatorului. Dacă aș fi câștigat, precedentul ar fi stimulat mulți alți angajați din domeniu să-și caute dreptatea.
Există și alte căi sau continuare în cazurile astea?
Somație fără alte notificări

Am primit o somație pentru achitarea unor cheltuieli de judecată, urmare a unei sentințe definitive în care erau implicate mai multe persoane. Sentința încă n-am primit-o, notificări pentru plată n-am primit încă, dar acum hopa-țopa , cabinetul de avocatură al pârâtului emite somație cu învederarea executării silite, pretinzând că este ultima încercare(de fapt este singura) de soluționare pe cale amiabilă. Plus că întreaga sumă este pretinsă de la mine, deși la pronunțare era specificat că se emit acte pentru plată tuturora implicați separat. Care ar fi pașii prevăzuți de lege? Achit, dar cum dovedesc ceilalți implicați că și-au plătit datoriile?