Ce șanse de câștig au în instanță pensionarii cărora le-a scăzut pensia în urma recalculării? Cum este posibil să se schimbe niște drepturi deja acordate în virtutea legii? Care-i hiba legii sau a calculelor în cazul celor pensionați cu grupele de muncă 1 sau 2? Au fost date deja verdicte în instanță pentru aceste cazuri?
In opinia mea - de ne-jurist - nici o sansa . Instanta nu poate sa judece decat pe lege , asa cum a iesit din Parlament , si cum au aplicat-o Casele de Pensii . Doar daca , in cadrul unui proces deschis deja , reclamantul ridica exceptia neconstitutionalitatii acestei legi , judecatorul considera ca ar putea fi asa si sesizeaza Curtea Constitutionala . Daca aceasta ( CC ) decide ca e neconstitutionala , pensionarul va castiga si legea va trebui schimbata . E posibil sa ma insel , cum va spuneam - eu nu sunt jurist . Presupun ca nu va asteptati , la modul serios , sa existe sentinte date in 2 luni , mai degraba un termen realist ar fi in 2 ani … poate mai mult …
Tot ne-jurist și eu, nu reușesc să înțeleg cum e posibil să ai o decizie, după care vine o lege care-ți taie din drepturi. Mai degrabă cred că e o eroare de formulare/interpretare, ori probleme la modul de calcul. Pentru grupele alea s-a contribuit de-a lungul activității. Oricum toată recalcularea e o nebuloasă, actele pe care le ai la activ se contrazic una pe alta. Vorba bancului: cine câștigă următorul Nobel la mate? Un pensionar român, care reușește să-și calculeze pensia. Chestia asta crează un precedent periculos. Ar însemna să ne putem trezi la orice oră cu noi schimbări în defavoarea noastră, fie salariați, fie pensionari sau orice categorie de venituri, doar pentru că....? Și să n-avem niciun cuvânt de spus.
este posibil orice ! din cate am inteles este vorba de grupele de munca ca nu se iau in calcul la acele puncte care adunate cu totalul dvs sa dee un punctaj mai mare . Daca nu este prevazut in legea acest lucru , aveti sanse minime ! mai sunt opinii si persoane care cunosc bine legea si va poate lamuri
Dar nu e operatie pe creier , e o lege ca oricare alta . Pentru faptul ca s-a contribuit la fondul de pensii ( cei cu grupe au avut salarii mai mari , rezultand o pensie pe contributivitate mai mare ) se primesc puncte in functie de venitul asigurat . Pentru ca s-a contribuit suplimentar , se acorda punctaj suplimentar . Doar ca , pentru perioada lucrata in grupa I - respectiv grupa II - acesta nu mai e de 50% - respectiv 25% - din punctajul realizat , ci de 0,50 puncte - respectiv 0,25 puncte - in plus la punctajul realizat pe contributivitate . Modificandu-se modul de calcul al pensiei - acesta fiind scopul Legii 360/2023 - s-au recalculat , pe noua formula , toate pensiile . Totusi , daca pensia recalculata a iesit mai mica decat cea in plata , aceasta din urma s-a pastrat ca valoare , nimeni nu a incasat ( si nu va incasa ) mai putin decat a incasat in august 2024 . Doar ca , o perioada , nu vor incasa nimic in plus cand se va indexa VPR , si asta pana cand , din calcule ( VPR x nr puncte ) , va reiesi o pensie mai mare . In acest fel , cei pensionati inainte de 01.09.2024 , vor fi ajunsi din urma cu valoarea pensiilor de cei pensionati dupa aceasta data . Si eu am crezut ca numarul de puncte din vechea decizie se va pastra , dar am inteles ca , in acest caz , nu mai avea sens sa apara o noua lege , putea ramane cea veche . PS. Cei care au lucrat in grupe superioare , mai au un plus de stagiu de cotizare , si un minus la varsta standard de pensionare , beneficii care s-au pastrat si in noua lege .
Asta e doar teoretic. În realitate sunt diferențe pe care nici angajații de la CNP nu reușesc să le explice. Da, e o lege ca oricare alta la noi. Interpretabilă și cu rezultate diferite de la om la om și de la calcul la calcul. De ce sunt pensionari care au vechime mai mare, dar au pensii mai mici în același domeniu de bugetari, unde nu au fost diferențe de salarizare în posturi concrete? De ce se calculează altfel pensia (și salariile) de la județ la județ altfel, deși instituțiile sunt similare și legea e unitară...teoretic. Plus că inechitatea apare și în sens invers. Cel care se pensionează acum, va avea o pensie mai mică pe o perioadă bună, față de cel care s-a pensionat până în septembrie.
Și cum a rămas cu indexarea cu rata inflației?