Este constitutionala neacordarea punctelor de stabilitate pe perioada de cumul pensie-salariu?
Ce sta la baza acestei reglementari, din moment ce salariul este primit pentru munca depusa (cu plata corespunzatoare a asigurarilor sociale) iar pensia este un drept castigat?
Si pentru anii lucrati in grupa de munca s-a platit contributie majorata si nici acesti ani nu sunt luati in calcul la puncte de stabilitate. Raspunsul este - asa au hotarat parlamentul care a votat legea si presedintele care a promulgat legea.
Nu este nicio sesizare de neconstitutionalitate facuta de parlamentari, de avocatul poporului sau vreun proces pe rol declansat de sindicate/ asociatii de pensionari, prin care sa se ceara o interpretare a Curtii Constitutionale.
In opinia mea - de ne-jurist , doar simplu pensionar - nu este nimic neconstitutional aici . Statul a hotarat sa dea un bonus ( un premiu , cum ar veni ) pentru cei care indeplinesc 2 conditii : au peste 25 ani contributivi si , desi aveau dreptul , nu au produs nici o cheltuiala fondului national de pensii . Fiind vorba de un bonus , cel care-l plateste stabileste conditiile in care-l acorda . Intr-adevar , pensia este un drept castigat , dar nimeni nu si-a pierdut acest drept , pensiile nu s-au micsorat . Iar pentru grupe … pentru contributiile majorate s-a majorat punctajul de pensie . Nu poti sa socotesti stagiu contributiv plusul de stagiu datorat grupelor , ca nu e perioada reala de timp , e - de asemenea - un bonus . Nu poti da bonus la bonus … Inca e devreme sa fi fost invocata neconstitutionalitatea legii intr-un proces , daca s-au deschis procese - probabil inca nu au ajuns la primul termen . Iar Avocatul Poporului … probabil nu a identificat elemente de neconstitutionalitate… Cu tot respectul pentru pensionari ( in randul carora ma numar si eu ) , ma uit si eu la tv si vad - e extrem de transparent - cum sunt starniti de posturile in cautare de audienta , de aberatiile pe care le scot marii “ specialisti in pensii “ , de au ajuns extrem de multi sa aiba impresia ca li s-a calculat gresit pensia , doar asa , ca nu li s-a marit , sau s-a marit prea putin , sau … vecinului i s-a marit mai mult decat mie …. Nu spun ca n-au fost erori , poate ca au fost , ca oameni au lucrat , si sunt supusi greselii … dar in nici un caz atatea cate se vehiculeaza … Iar in justitie , se uita ca nu te poti duce doar cu afirmatia ca e eroare , trebuie sa o arati si sa o demonstrezi . Cum? printr-o expertiza , presupun …. Platita de cel care a reclamat eroarea . Basca timpul in care ai putea spera la o sentinta , de ani … Nu mai vorbim de avocat , ca cererea trebuie motivata in fapt si in drept …
In primul rand , ca sa invoci exceptia de neconstitutionalitate trebuie sa se identifice textele de lege care contravoin Constitutiei , dreptul european etc... filozofii Facebook se pot afce oricand .
In al doilea rand, legiuitorul stabileste excat anumite conditii ..pana acum nu se acordau puncte de stabilitate, iar perioada in cauza se lua pentru recalculare..situatie care este si acuma.
Punctele de stabilitate se acorda pentru munca efectiva, nu si pentru sporul/bonusul acordat potrivit legii pentru activitatea in grupele de munca.
Sloganul utilizat in toate discutiile de catre decidentii politici este - pensia este un drept castigat, dar nimeni nu si-a pierdut acest drept, pensiile nu s-au micsorat. Valabil doar la momentul recalcularii. Indexarile ulterioare, prevazute de altfel in lege, nu le mai primesc cei carora din recalculare le-a iesit o pensie mai mica. Cat timp este problema ?! Acestor pensionari nu li se altereaza nivelul de trai pentru o perioada nedefinita de ani ?
Pensiile NU se indexeaza , si nu s-au indexat niciodata . S-a indexat valoarea punctului de pensie , si - pe noua lege - valoarea VPR . Ca nu au scazut pensiile - este un adevar , nu puteti nega , dreptul castigat nu este atins . Dar nivelul de trai nu este un drept castigat . Practic , nu exista nici o modalitate de a aduce pensiile celor care se pensioneaza dupa 01.09.2024 ( conform prevederilor noii legi ) la nivelul celor pensionati anterior , decat sa-i tii pe loc pe cei din urma . La fel si pentru cei cu indice de corectie mare , si care acum a disparut . S-a adus mai aproape situatia existenta de ceea ce e corect : ai dreptul la pensie proportional cu cotizatia stransa de Stat pe urma ta . Exact ca la pilonul 3 . Cei din grupe au cotizat mai mult - avand salarii marisoare - primesc punctaj mai mare . Au cotizat suplimentar fata de cei fara grupe - primesc supliment de puncte . Alt beneficiu - au avut supliment de stagiu de cotizare . Alt beneficiu - au avut stagii complete mult mai mici , iesind la pensie mult mai devreme , iar aceste stagii reduse ridicandu-le mult valoarea pensiei . Cu toate aceste avantaje , acestia au pensii chiar frumusele … Consider ( dar e doar opinia mea ) ca nu sunt chiar de plans … PS . NU sunt decident politic , nu am legatura cu politica .