avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Este constitutionala legea 360/2023 prin neluarea in ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Este constitutionala legea 360/2023 prin neluarea in calcul la ...

Este constitutionala legea 360/2023 prin neluarea in calcul la puncte de stabilitate a anilor lucrati dupa pensionare inainte de 1-09-2024 cand a intrat in vigoare?Suntem pusi in fata faptului implinit,legea aceasta poate actiona retroactiv?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 04:54, 1 Octombrie 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Numai C.C.R. se poate pronunta asupra constitutionalitatii acesteia ... legea nu actioneaza retroactiv....legea stabileste o noua procedura de calcul , iar modalitatea de calcul o stabileste legiuitorul nu Curtea Constitutionala.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
De ce spuneti ca actioneaza retroactiv ? din punctul de vedere al acordarii punctelor de stabilitate ? Era mai bine sa nu le acorde deloc pensionarilor care au intrat in sistem inainte de 01.09.2024 ? Eu zic ( dar eu nu sunt jurist ) ca nu e o problema de constitutionalitate prevederea care nu acorda aceste puncte pentru perioadele lucrate dupa pensionare . Punctele de stabilitate sunt un bonus pe care Statul a hotarat sa-l acorde celor care au muncit peste 25 ani si nu au produs nici o cheltuiala fondului de pensii publice , un soi de “ premiu “ . Ori , cine acorda un premiu , hotaraste conditiile in care il da . Daca e sau nu constitutionala o lege , doar CCR poate decide . Asta , daca va fi intrebata ( sesizata ) de cei ce sunt in drept sa o sesizeze .
Ultima modificare: Joi, 26 Septembrie 2024
CHKa, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
De acord ,dar trebuia sa stim si noi atunci cand am iesit la pensie ca anii respectivi nu aduc puncte de stabilitate si nu mai lucram.In timpul cat am lucrat am cotizat la Casa de Pensii , ne-am sustinut pensia in plata ,nu a fost bonus!.Nu faci regulile pentru timpul de dinaintea Legii ci de la data intrarii ei in vigoare ca sa putem decide si alege.E corect?
2 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu spuneti ca , atunci cand v-ati pensionat , nu ati stiut ca nu se acorda puncte de stabilitate pentru perioada lucrata dupa pensionare , ca nu au existat aceste puncte in legislatia anterioara ( deci nu puteam primi informatii despre ceva ce nu exista ) , aceasta notiune a fost introdusa de Legea 360/2023 . Nu pensia in plata este un bonus , ci aceste puncte de stabilitate . Pentru punctele pe contributivitate am cotizat , nu si pentru cele bonus . Daca ati avut salariul la de 4 ori valoarea pensiei , atunci intr-adevar v-ati sustinut pensia in plata . Dar pentru asta primiti puncte de pensie contributive , doar acest bonus nu-l primiti . Dupa cum spuneti dvs. , nu trebuiau sa primeasca puncte de stabilitate decat cei care se pensioneaza dupa 01.09.2024 . Credeti ca era mai corect asa ?
Ultima modificare: Joi, 26 Septembrie 2024
CHKa, utilizator
Buna ziua

Pentru perioada lucrata, indifierent ca a fost inainte sau dupa pensionare, primiti puncte contributive. Deci daca ati lucrat peste varsta pensionarii si ati contribuit aveti o pensie mai mare. Daca ati fi ales sa va pensionati si sa nu mai lucrati ati fi avut un numar mai mic de puncte si deci o pensie mai mica. Acest drept nu vi l-a luat nimeni. Dvs ati primit punctele pentru contributie.

O persoana care alege sa lucreze in continuare desi are dreptul legal de a iesi la pensie, renunta practic in fiecare luna la banii de pensie care i s-ar fi cuvenit. E deci normal sa fie recompensata pentru asta, nu?

Calculati in cazul dvs cati bani ati primit drept pensie de cand v-ati pensionat si pana ati incetat sa lucrati.
Calculati numarul de puncte de stabilitate pe care le-ati fi obtinut.
Vedeti cum a fost mai bine. Sa primiti pensie niste ani de zile sau sa fi renuntat la banii aia si sa sperati ca traiti mai mult sa recuperati banii aia in puncte de stabilitate.

nonebaronea a scris:

De acord ,dar trebuia sa stim si noi atunci cand am iesit la pensie ca anii respectivi nu aduc puncte de stabilitate si nu mai lucram.In timpul cat am lucrat am cotizat la Casa de Pensii , ne-am sustinut pensia in plata ,nu a fost bonus!.Nu faci regulile pentru timpul de dinaintea Legii ci de la data intrarii ei in vigoare ca sa putem decide si alege.E corect?

Alte discuții în legătură

Constitutionalitatea neacordarii punctelor de stabilitate in caz de cumul pensie - salariu IBH IBH Este constitutionala neacordarea punctelor de stabilitate pe perioada de cumul pensie-salariu? Ce sta la baza acestei reglementari, din moment ce salariul ... (vezi toată discuția)
Clarificare mod de indexare a pensiei 5752187 5752187 Va rugam clarificari in urmatoarea speta: Varianta 1.Pensionare anticipata partiala conform legii 263/2010 Avem un angajat care are o decizie de ... (vezi toată discuția)
Bună seara. vă rog să mă lămuriți, un proces câștigat ... Fercu Ana Fercu Ana Bună seara. Vă rog să mă lămuriți, un proces câștigat în instanță cu o sentință civilă definitivă ,legal poate fii anulată de o lege nouă, ... (vezi toată discuția)