Prima decizie de pensionare primita acum cca. 4 ani a fost pe Legea 263/2010. In acea decizie aveam aproape 40 ani de stagiu cu cca. 6 ani si vreo 4 luni in gr. a II-a. Acest stagiu a fost inclus tot pe conditii normale de munca, cu sporul de grupa. inclus.
Acum pe noua decizie de recalculare, mi se considera perioade de cotizare necontributive, sporul de grupa acordat pe vechea decizie. Este normal acest lucru intrucat acest spor a fost platit in plus de angajator catre CAS la acea vreme ?
Actuala Lege ne specifica ca acest spor este o perioada contributiva in conditii normale ( la Art. 15 ), in schimb art. 13 (4) din Norme se specifica clar ca aceasta perioada este necontributiva. Este legal ca un articol dintr-o norma sa adauge la o lege organica in asa natura sa-i poata modifica intelesul ? Daca raspunsul este afirmativ, unde si cum se poate ataca acest lucru ?
Articolul 15 din Legea 360/2023 NU spune ca este perioada contributiva , ci ca este stagiu de cotizare in conditii normale , ca perioada suplimentara ( spor de stagiu datorat grupelor ) . La fel , armata , perioada facultatii - de exemplu . Nu e perioada de timp reala , e doar un bonus . Nu se poate da bonus ( puncte de stabilitate ) la un bonus . Pentru plusul de contributie platit de angajator , s-au primit puncte de pensie in plus . Deci , normele NU adauga la lege , doar o expliciteaza mai amanuntit . Nu aveti cum sa atacati o lege .
Intr-adevar , un impricinat , in cadrul unui proces , poate invoca neconstitutionalitatea unei legi . Judecatorul va decide daca se impune sa se ajunga - sau nu - la CCR .
Asadar, se poate ataca un act normativ ..iar , persoana vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim prin ordonanțe sau dispoziții din ordonanțe poate introduce acțiune la instanța de contencios administrativ, însoțită de excepția de neconstituționalitate, în măsura în care obiectul principal nu este constatarea neconstituționalității ordonanței sau a dispoziției din ordonanță.