Am onoarea!
Aș dori să aibă amabilitatea cineva de pe-aici, să mă lămurească în detaliu ce înseamnă noțiunea de „Stagiu de cotizare necontributiv” menționată la pct A.2 din Deciziile tip de pensionare elaborate de la 01 sept 2024, și unde figurează această noțiune în Legea 360/2023
Vă mulțumesc
Articolul 3
În înțelesul prezentei legi, termenii și expresiile de mai jos au următoarele semnificații:
k) perioade necontributive - perioadele recunoscute ca vechime în muncă sau, după caz, ca stagiu de cotizare în baza unor acte normative specifice care vizează anumite categorii de persoane, pentru care nu există obligația plății contribuțiilor de asigurări sociale, dacă persoana a fost asigurată în sistemul public;
Vă mulțumesc, dle cons.jr. Cornel Vasile, dar aș vrea să reformulez întrebarea mea. Atunci când spuneți că „sporul pentru grupele de munca etc. ,,,sunt perioade necontributive”, - vă referiți probabil, la acele „perioade suplimentare” identificate de legea 360 ca reducere pentru vârsta standard de pensionare, pentru activitatea în gr I sau II de muncă. Deși noțiunea de „stagiu de cotizare necontribuiv” menționat pe decizia de pensionare nu apare nicăieri în lege, termenul a fost introdus prin Ordinul 356 din 24 aprilie 2024 fără să explice la ce se referă sau ce anume include. Dincolo de faptul că este o contradicție în termeni (dacă cotizezi o perioadă, adică, dacă contribui, cum poate deveni respectiva perioadă și necontributivă în același timp!?), - la art. 13 alin. 4 din Normele de aplicare a legii, se menționează că perioadele suplimentare „ constituie stagiu de cotizare în condiții normale de muncă, necontributiv”! Acest lucru este de la sine înțeles în sensul că, dacă un pensionar a beneficiat de o reducere de ani și a ieșit la pensie cu reducerea de ani aferentă grupei de muncă, atunci, - și numai atunci, perioada de reducere respectivă nu poate intra în calcul la punctele de stabilitate, deoarece, pentru acea perioadă suplimentară, NU a contribuit!
Nedumerirea mea se referă la faptul că eu, de pildă, am avut o reducere (perioadă suplimentară) de 2,3 ani, însă, NU am beneficiat de această reducere, NU am ieșit la pensie mai devreme, - am lucrat în continuare până la vârsta standard de ieșire la pensie, și am cotizat contributiv la asigurările de stat ca și în toți anii de muncă! În acest caz, eu consider că nu e corect să se scadă din anii de stagiu de cotizare acești 2,3 ani – și ca atare, și din numărul punctelor de stabilitate, - pentru că însăși legea e construită pe baza recunoașterii anilor de contributivitate! În acest sens, în opinia mea, vine să clarifice lucrurile alin. 5 de la același art. 13 din Norme: „(5) Perioadele necontributive și perioadele asimilate stagiului de cotizare se valorifică la stabilirea prestațiilor de asigurări sociale în condițiile prezentei legi, dacă persoana a fost asigurată în sistemul public și a realizat stagiu de cotizare contributiv”
DECI, - în condițiile arătate, se justifiică legal tăierea celor 2,3 ani din total stagiu de cotizare devenind astfel „stagiu de cotizare necontributiv”?
Vă mulțumesc!
SPORUL PENTRU GRUPELE DE MUNCĂ (DENUMIT ÎN LEGE „PERIOADĂ SUPLIMENTARĂ”), REPREZINTĂ, ÎNTR-ADEVĂR, PERIOADĂ NECONTRIBUTIVĂ, - DACĂ CINEVA SE FOLOSEȘTE DE EA ȘI IESE LA PENSIE CU REDUCEREA AFERENTĂ, - DAR, DACĂ LUCREAZĂ ÎN CONTINUARE ȘI PLĂTEȘTE CONTRIBUȚIA DE ASIGURĂRI SOCIALE, NU ARE CUM SĂ FIE ÎNCADRATĂ LA „PERIOADE NECONTRIBUTIVE” SAU LA RUBRICA „STAGIU DE COTIZARE NECONTRIBUTIV”, AȘA CUM FIGUREAZĂ ÎN DECIZIA DE PENSIONARE!
Pentru acel spor nu se platit/nu se plateste c.a.s. ...prin urmare, nu poate fi luat ca si perioada contributiva
In situatia in care nu ati beneficiat de reducerea varstei de pensionare la data respectiva si ati optat pentru activitate in continuare , atunci acel spor poate fi valorificat doar ca perioadă suplimentară la vechimea în muncă necontributiva.
Perioada sporului nu intra la calculul punctelor de stabilitate.