pai de ce trebuie neaparat sa-mi pun problema ca bunul din gunoi provine dintr-un furt sau a fost aruncat din greseala.
poate eu pun problema ca a fost aruncat cu buna stiinta de un om mai instarit ca mine. iar in cazul in care este vorba de un telefon nou sau o bijuterie, eu voi presupune ca probabil aducea ghinion proprietarului si l-a aruncat din susperstitie.
deasemenea evaluarea bunului si diferentierea lui de restul gunoaielor ramane la aprecierea gasitorului, si pot spune ca eu sunt cam prost si m-am gandit ca nu are cum sa aibe mare valoare din moment ce l-a dat cineva la gunoi(sau ca telefonul parea unul fals facut in china, sau bijuteria era "facatura" samd... -- adica bunuri fara mare valoare)
problema poate fi privita din mai multe pozitii deci se poate pregati o aparare puternica cu scuze super plauzibile intr-un astfel de caz. dar intr-adevar aplicarea legii poate fi imprevizibila, pana la aurma ramane la aprecierea instantei.
A mai exista cazul cu sacul de bani gasit la gunoi.Gasitorul a fost pus sub invinuire.
Dar daca de exemplu individul spunea ca acel sac de bani l-a primit cadou de la un trecator pe care nu-l cunostea si nu are de unde sa-l mai ia ca sa confirme? Mai era vreo problema?
Desi suna incredibil ar trebui luat de bun ce spune individul atata timp cat nu se poate dovedi ca nu a fost asa. Nu?
[EDITAT - offtopic]