Buna ziua,
Am nevoie de un sfat in legatura cu un partaj succesoral. In urma acestui proces de iesire din indiviziune, decshis de un var, in care s-a stabilit cota parte din terenul de la tara ramas dupa decesul bunicii, am intrat in posesia unei sentinte civile care stabileste suprafata care revine fiecarui mostenitor. Cota parte s-a stabilit in urma unei schite executata de un expert cadastral in 2003 ( procesul s-a tinut in 2008) si a unor acte la de la dosar, adeverinte de rol, certificat fiscal.
Am vrut sa rezolvam cu intabularea acestui teren pe numele nostru, dar am aflat ca pe baza acelei sentinte nu se poate face acest lucru, primaria nu poate da titlu de proprietate deoarce acel teren nu a fost nationalizat.
Mi se pare aberant, asa este?
Ni s-a spus ca trebuie sa facem pe lotul nostru o expertiza cadastrala, obtinem numar cadastral, am inscris suprafata de teren in registrul agricol, si apoi pe baza unui act de vanzare cumparare (?) putem intabula terenul. Noi nu vrem sa vindem, vrem doar sa fim proprietarii acelui teren, legal, pe acte. Nu se poate asta pe baza sentintei civile?
A doua intrebare ar fi urmatoarea:
- una din partile in proces, si-a delimitat deja partea, nol urmeaza sa facem acest lucru. Am inteles ca ar fi o diferenta de 4% dintre suprafata care apare in sentinta si ce se gaseste la fata locului, deoarece intre masuratoarea efectuata in 2003 cu un compas special si cea GPS de azi sunt diferente. Banuiesc ca prima parte care a facut asta si-a luat partea pe care o avea in sentinta, noi ceilalti am fost lasati sa ne descurcam, asa ca acela care va masura ultimul va ramane cu mai putini metri.
Este posibil, ce vom face noi daca vom gasi fizic mai putin ca in sentinta?
Multumesc