avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... probleme cu iesirea din indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

probleme cu iesirea din indiviziune

Buna ziua,

Am nevoie de un sfat in legatura cu un partaj succesoral. In urma acestui proces de iesire din indiviziune, decshis de un var, in care s-a stabilit cota parte din terenul de la tara ramas dupa decesul bunicii, am intrat in posesia unei sentinte civile care stabileste suprafata care revine fiecarui mostenitor. Cota parte s-a stabilit in urma unei schite executata de un expert cadastral in 2003 ( procesul s-a tinut in 2008) si a unor acte la de la dosar, adeverinte de rol, certificat fiscal.
Am vrut sa rezolvam cu intabularea acestui teren pe numele nostru, dar am aflat ca pe baza acelei sentinte nu se poate face acest lucru, primaria nu poate da titlu de proprietate deoarce acel teren nu a fost nationalizat.
Mi se pare aberant, asa este?
Ni s-a spus ca trebuie sa facem pe lotul nostru o expertiza cadastrala, obtinem numar cadastral, am inscris suprafata de teren in registrul agricol, si apoi pe baza unui act de vanzare cumparare (?) putem intabula terenul. Noi nu vrem sa vindem, vrem doar sa fim proprietarii acelui teren, legal, pe acte. Nu se poate asta pe baza sentintei civile?
A doua intrebare ar fi urmatoarea:

- una din partile in proces, si-a delimitat deja partea, nol urmeaza sa facem acest lucru. Am inteles ca ar fi o diferenta de 4% dintre suprafata care apare in sentinta si ce se gaseste la fata locului, deoarece intre masuratoarea efectuata in 2003 cu un compas special si cea GPS de azi sunt diferente. Banuiesc ca prima parte care a facut asta si-a luat partea pe care o avea in sentinta, noi ceilalti am fost lasati sa ne descurcam, asa ca acela care va masura ultimul va ramane cu mai putini metri.
Este posibil, ce vom face noi daca vom gasi fizic mai putin ca in sentinta?

Multumesc

Cel mai recent răspuns: Mirela Dorina Bogatu , Expert judiciar 11:55, 23 Martie 2009
la prima intrebare- faceti cadastru ca asa e normal, trebuie sa va inscrieti dreptul de proprietate in CF
la intrebarea a doua ori acceptati situatia, ori mergeti in instanta.
actiune in instanta de judecata - actiune in constatarea dreptului de proprietate
Sentinta civila constituie titlu de proprietate si in mod normal trebuie sa va intabuleze dreptul de proprietate pe baza dcumentatie de carte funciara si a sentintei civile .In cazul in care suprafata de teren ce v-a revenit in proprietate nu corespunde cu masuratorile cadastrale , in sensul ca este mai putin aveti posibilitatea sa dati o declaratie pe proprie raspundere ca renuntatati la diferenta .In caz contrar postati dispozitivul sentintei sa vedem cum sna si sa putem sa va sfatuim in consecinta .
Nu am inteles pentru ce sa mearga in instanta, la prima intrebare??!
In instanta i se face cadastrul si intabularea?
Iar o sentinta care sa constate ca exista o sentinta care deja constata ca are teren in proprietate, la ce i-ar servi?

Faceti cadastrul in baza sentintei, nu va trebuie titlu de pa primarie, cum a spus si colega de mai sus.
Cat despre suprafata, o sa mergeti in instanta daca aveti mai putin si nu-i convingeti pe restul ca vi se cuvine suprafata din sentinta.
Succes!
Expertiza intocmita in anul 2003 ma indoiesc sa fi fost facuta cu altceva decat statia totala sau tahimetrul (aparat optic special pentru masuratori terestre). Ca atare, sunt convinsa ca acea schita reflecta situatia reala din teren.
Singura problema care ar putea ridica - eventual- costurile intocmirii documentatiei cadastrale ce trebuie intabulata pentru a va da drepturile depline de proprietar, ar fi masurarea intregii tarlale si parcelarea sa - lucru ce se va solicita unei pfa sau firme de cadastru - NUMAI - in situatia in care la OCPI-ul de care apartine terenul vi se spune ca tarlaua in care se afla terenul dumneavoastra nu beneficiaza de un Plan Parcelar.
Sper ca nu v-am zapacit prea tare cu atatea informatii.
Le reiau pe puncte:
1. Pe baza actului pe care il aveti - (verificati ca sentinta sa aiba mentiunea definitiv si irevocabil ) SE POATE FACE INTABULAREA terenului in numele dumneavoastra
2. Luati legatura cu o persoana fizica autorizata pentru lucrarile de geodezie, cadastru, topografie sau cu o firma de profil - Lista o gasiti la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobilliara - un tabel afisat pe hol pe-acolo, intrebati un functionar daca nu va descurcati.
3. Daca tot ajungeti acolo, la arhiva puneti si intrebarea daca tarlaua (o gasiti ca adresa a imobilului in sentinta) in care se afla parcela duneavoastra dispune sau nu de un plan parcelar.
4. Mergeti la PFA sau firma si veti fi indrumata pas cu pas ce trebuie sa legalizati ca acte si ce trebuie facut pentru a avea pe final intabularea terenului.
Bafta.
Nu toate problemele sunt rezolvabile la primarie!

Alte discuții în legătură

Întãruºare teren hot77cmc hot77cmc Bine v-am regăsit. Am cumpărat recent un teren la care a fost facuta prima data cadastrul in anul 2003(atunci terenul a fost cumparat de cel de la care l-am ... (vezi toată discuția)
Numar tarla si parcela gresita in contract de vanzare cumparare mainutzel mainutzel Buna ziua, V-as ruga daca se poate sa ma ajutati cu niste sfaturi legate de o anumita situatie la care incerc sa gasesc o rezolvare.Am cumparat acum 2 ani un ... (vezi toată discuția)
Masurare teren extravilan doar cu plan parcelar? tonti tonti ...este vorba de doua terenuri extravilane care in realitate au suprafata mai mare decat cea inscrisa in CF.In combinatie cu alte terenuri tot ... (vezi toată discuția)