avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Întãruºare teren
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Întãruºare teren

Bine v-am regăsit.
Am cumpărat recent un teren la care a fost facuta prima data cadastrul in anul 2003(atunci terenul a fost cumparat de cel de la care l-am cumpărat acum eu)cand s-a stabilit lătimea la strada de 40 metri printr-o schită făcută de inginerul de la primărie(schită ce a făcut parte integrantă din cvc facut in 2003).
La cumpărare acum s-a facut din nou cadastrul intrucat s-a parcelat terenul(eu cumpărând toate parcelele cu un cumnat impărţind in 2 să aibă fiecare cate 20 metri).
Cand l-am chemat pe inginerul de la primărie(care a facut schita in 2003 că activează si acum la primarie)a spus ca este o problemă că nu are cum să fie acolo 40 metri(respectivul teren a stat pârloagă din 2003).Vecinii sunt oameni in varsta care au doar titlu de proprietate(nu este specificat latimea ci doar suprafata parcelelor)fără intabulare.
Este obligatorie ca operaţiunea de întăruşare să fie executată de comisie din primărie?(am vorbit cu cadastristul care a facut lucrarea şi el a spus ca nu este competent să bată ţăruşi).
Respectivul inginer a vandut impreună cu fostul primar niste terenuri in zona respectivă si practic i -a împins pe vecinii mei la mine in teren(el văzând ca nu este lucrat si stiind ca proprietarul este plecat din tară la muncă)iar acum nu mai poate să dea la oameni suprafata exactă intrucat lipseste o lătime de 6 metri pe o lungime de 131 metri(enorm de mult),astfel ca va iesi cu scandal si procese.Eu am facută toata documentaţia cadastrală pe lătimea de 40 metri la fel cum a fost făcută in anul 2003 cand inginerul a facut schita suprafetei ce se instrăinează(el intocmind schita cu latimea de 40 metri).
Ce soluţii am (sunt constient ca daca se ajunge la proces eu am castig de cauză că am făcută intabulare si cadastru incă din anul 2003 iar vecinii nu au decat titlu fără cadastru sau altceva)să rezolv pe cale amiabilă problema.
As putea face intărusare cu altcineva(iar daca se muta gardul ce urmează să fie făcut să reclam vecinul pentru tulburare de posesie)?
Ultima modificare: Duminică, 27 Martie 2011
hot77cmc, utilizator
Daca terenul are cadastru si carte funciara deocamdata nu acceptati sa fie batuti tarusi de catre primarie .
Vedeti la documentatia cadastrala initiala schitele parcelare existente acolo .
Acestea sunt eliberate de catre primarie . Si este posibil ca dupa eliberarea acestora sub o anumita forma a parcelei respective dupa alegerea altor primari acestea sa fie schimbate > De asemnea verificati printr-un expert cadastral planurile parcelare de la oficiul de cadastru si publicitate imobiliara ale tarlalei si verificati asa amplasamentul si dimensiunile parcelei .
Stati apoi linistit daca acestea corespund, cel putin pana susnteti dat in judecata de catre vecini .Bafta!
Ultima modificare: Duminică, 27 Martie 2011
Cabinet avocat Eugen Titoiu, Avocat
Din relatarea dumneavoastra inteleg ca din acte si documentatia cadastrala rezulta ca aveti dreptul de proprietate pe o anumita suprafata de teren care in fapt nu o aveti in posesie in totalitate. In cazul acesta daca dumneavoastra intarusati terenul intrand in suprafata stapanita de vecini, atunci acestia sunt indreptatiti la actiunea de tulburare de posesie si nu dumneavoastra. Nu confundati dreptul de proprietate cu posesia.
Din parcela(tarlaua) 667 unde detin terenul cumpărat doar eu am carte funciara si doar eu figurez la cadastru.
Legat de intarusare vecinii nu au stabilită limita proprietăţii,nu exista gard sau tărusi in zona respectivă.
Daca terenul a stat necultivat de foarte multi ani este posibil ca in fiecare an vecinul să se bage cate un pic(fara intentie cand a arat cu tractorul)in terenul meu si eu acum trebuie sa imi iau de la ei ce este al meu(prin cvc)
hot77cmc a scris:

Legat de intarusare vecinii nu au stabilită limita proprietăţii,nu exista gard sau tărusi in zona respectivă.

Nu exista gard sau tarusi, insa tot dumneavoastra sustineti ca terenu dumneavoastra nu mai are cei 40 de metri asa cum sunt pe schita, ceea ce inseamna ca acesta este delimitat intr-un fel (de culturi, aratura, etc.) si o anumita suprafata din terenul dumneavoastra se afla in posesia (probabil de buna credinta) a vacinilor dumneavoastra. Pentru reintrarea in posesie va trebui sa incercati pe cale amiabila sau printr-o actiune in granituire.
Ma gandesc sa fac intarusarea cu o firma de cadastru iar daca vecinul muta gardul atunci fac plangere pentru tulburare de posesie(iar in continuare acesta sa se adreseze primariei pentru a-i da si restul de pamant care nu ii iese).Eu sunt singurul din tarlaua respectiva care am intabulare cadastru si schita de la primarie cu dimensiunea de 40 metri la strada. Actiune de granituire nu merge deoarece acolo nu au fost niciodata semne de hotar care sa fi fost mutate,iar o astfel de actiune se poate intinde pe ani si eu vreau sa incep sa const
Nu prea e ortodox dar daca pe cale amiabilă nu merge ma gandesc sa recurg la aceasta opţiune.
Ce spuneti?

Alte discuții în legătură

Termen odificare titlu de proprietate popc popc Buna ziua, As dori sa aflu care este perioada maxima(zile/luni) in care Prefectura /Comisia Judeteana pentru aplicarea Fondului Funciar trebuie sa modifice ... (vezi toată discuția)
Detin teren cu acte-probleme cu vecinii si/sau primaria Fagaraseanul Fagaraseanul Buna ziua! Detin o suprafata de teren de cca 1200m , 8 m si jumatate latime, cu TITLU DE PROPRIETATE (de la bunicu) si INTABULAT (masurat de topometrist), ... (vezi toată discuția)
Intarusare MatiesIon MatiesIon In anul 2005 am primit donatie 3600 mp teren arabil in extravilan de la bunicul meu. Am intocmit planul cadastral impreuna cu toate celelalte acte si am ... (vezi toată discuția)