avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... masurare teren extravilan doar cu plan parcelar?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

masurare teren extravilan doar cu plan parcelar?


...este vorba de doua terenuri extravilane care in realitate au suprafata mai mare decat cea inscrisa in CF.In combinatie cu alte terenuri tot extravilane ( din zona necooperativizata ) apartin celor 4 mostenitori-frati.Acesti frati n-au facut succesiunea dupa parinti,deci terenurile se afla pe bunicii lor. Eu sunt o nora a unuia dintre ei care incerc sa descurc itele.
Succesiune nu vor face nici acum pt. ca nu se inteleg intre ei.Terenurile sunt impartite intre ei la mica intelegere.
Ideea este urmatoarea:
eu vreau sa fac masuratoare cu un expert la cele 2 terenuri care au suprafata mai mare decat cea inscrisa in CF pentru ca ulterior sa se faca intabulare pe diferenta de teren.Expertii la care am fost si le-am explicat au renuntat din start pentru ca li s-a parut f. complicat.Mi-au spus ca trebuie sa faca planul parcelar,sa masoare toata tarlaua in care sunt cele 2 terenuri deoarece sunt extravilane si ma sfatuiesc sa astept ca primarul sa le treaca in intravilan ca atunci o sa fie mai simplu.Asta nu se va face curand ca nu sunt bani.
Eu am crezut ca daca ei fac un plan de situatie si un proces verbal de vecinatate dupa modelul nou,din aprilie,ma duc cu ele la primarie si pot sa obtin un titlu de prioprietate pe toti cei 4 frati. De ce e musai plan parcelar? nu pot fara?
Cei de la primarie au zis ca lor nu le trebuie.
Nu mai stiu ce sa fac mai departe; in acea tarla mai exista terenuri inscrise in CF si cu titlu de proprietate;eu stiam ca numai daca nu existau era obligatoriu stabilirea pozitiei reale a terenurilor in tarlaua mare.Plus ca toate aceste masuratori in plus costa.
Sfatuiti-ma va rog ce sa fac mai departe ca sa obtinem un titlu de proprietate si sa fie si suprafata reala trecuta acolo.Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 21:35, 11 August 2009
Si eu am avut un client care a cumparat un teren extravilan in judetul Brasov, neintabulat. Apoi a fost nevoit sa-l intabuleze pentr a-l instraina la randul sau. Pentru aceasta a fost nevoit sa contracteze un expert topo care a masurat intreaga tarla pe care se afla terenul sau, tarla pe care se aflau 10 proprietari din care doar doi tabulari. A platit expertului masurarea intregului teren (in coordonate stereo) de 10 ha desi el detinea doar 1,5 ha pentru a se stabili suprafata reala detinuta efectiv de fiecare si daca aceasta corespunde cu suprafata rezultata din actele de proprietate. Deoarece clientul meu s-a grabit, a platit el cval. expertizei topo pe care a depus-o la Primarie, deoarece aceasta nu avea destui oameni angajati care sa masoare toate parcelele pentru planul cadastral in viitorul apropiat. ;)
Se masoara intreaga tarla din motive de siguranta in sensul ca daca ar masura doar terenurile indicate de dvs ar putea aparea ulterior diferente sau probleme intre vecini ca suprapuneri sau diferente la suprafete! De aceea se cere un plan parcelar. pentru a se evita ulterioarele probleme care nu ar putea fi solutionate decat in instanta!
B-)
Va multumesc mult pentru lamuriri.As mai avea o intrebare: daca primaria are angajat un om care se ocupa cu masuratori, probabil un expert -poate ea ca institutie sa faca planul parcelar iar eu si alti detinatori de terenuri din tarlaua respectiva sa ne folosim de acest plan gratis? Am inteles ca exista la primarie modalitatea de a masura cu GPS ???!!! In felul asta n-am mai plati o gramada de bani.
Mi se pare logic acel proces verbal de vecinatate;daca vecinii mei sunt de acord cu granitele care ne despart terenurile vecine,ce treaba am cu cel care este la 2 km distanta chiar daca face parte din tarla.
E tare complicat,sper sa reusesc sa fac ceva !
Răspunsul este : DA. Totul este să aveți răbdare până când aceste terenuri vor fi măsurate de către personalul Primăriei. Dacă nu doriți să să vindeți terenul sau să/l ipotecați, ceea ce implică automat intabularea sa, atunci așteptați, chiar dacă asta va însemna poate 2 - 3 ani...;)
Revin!
In ordinul 134/2009,art 25,alin.. 2,litera b scrie clar:"daca suprafata determinata in urma efectuarii masuratorilor este mai mare decat cea inscrisa in cartea funciara,documentatia cadastrala va fi receptionata,iar suprafata masurata se va inscrie in cartea funciara cu conditia prezentarii procesului verbal de vecinatate,intocmit conform anexei nr. 18."
La alin 4 este urmatoarea precizare: "prevederile alin 2 si 3 nu se aplica in cazul terenurilor situate in extravilan,retrocedate conform Legii fondului funciar nr. 18/1991."
Deci ma incadrez la alin 2 pt. ca terenul e din zona necooperativizata si nu se incadreaza la retrocedari!!!! si nu trebuie plan parcelar.
Am mai gasit o precizare a ANCPI din aprilie 2009 care zice asa: "pentru terenurile situate in extravilanul zonelor necooperativizate nu se vor solicita planuri parcelare la receptia documentatiilor cadastrale"
Deci n-am nevoie de plan parcelar,asa-i?=D>

Alte discuții în legătură

Bună seara, am un teren extravilan cu următoarea observație ... Marinela.olari Marinela.olari Bună seara, Am un teren extravilan cu următoarea observație trecuta pe extras cf: Teren neimprejmuit, Imobil înregistrat în plan cadastral fără ... (vezi toată discuția)
Teren mostenit -inscris in cf dar suprafata declarata este mai mica decat cea existenta in realitate tonti tonti Buna ziua ! Va rog mult sa ma lamuriti in urmatoarea problema: -parintii mei au cateva terenuri mostenite (o parte dintre ele aflandu-se in zona ... (vezi toată discuția)
Mod de corectare a unei erori de inscris in tp cu efecte asupra unui contract de v-c ulterior CosticaP CosticaP Buna ziua, am o speta destul de complicata (pentru mine) la care va cer un sfat. In anul 2006 am cumparat un teren extravilan. Vanzatorul mostenise terenul, ... (vezi toată discuția)