avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 456 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... teren mostenit -inscris in CF dar suprafata declarata ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

teren mostenit -inscris in CF dar suprafata declarata este mai mica decat cea existenta in realitate

Buna ziua ! Va rog mult sa ma lamuriti in urmatoarea problema:
-parintii mei au cateva terenuri mostenite (o parte dintre ele aflandu-se in zona cooperativizata,altele in zona necooperativizata) in Ardeal;
- pentru o parte din acestea exista extrase CF ultimele din 2006;
-nu s-a facut succesiunea dupa bunici;
-la unele terenuri,din dorinta de a plati mai putin impozit in timpul razboaielor,bunicii si strabunicii au declarat o suprafata mai mica decat cea existenta in realitate si ca urmare extrasul CF il avem doar pe o parte din teren.
-in realitate terenul exista iar diferenta intre CF si realitate ajunge la apropape 1 ha;
INTREBARI:
1.care este primul pas spre obtinerea unui titlu de proprietate?
2.nefacandu-se succesiunea,titlul va fi comun pentru toti mostenitorii?-sunt 4
3.cum putem face ca pe titlu sa apara toata suprafata reala,nu cea din extrasele CF.?
4.este necesar sa masuram inainte tot terenul cu o firma specializata pentru a dovedi cat e suprafata totala?
5.se poate face titlul de proprietate direct pe noi ,nepotii?
Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: Irina Carina , Alte profesii 18:20, 28 Aprilie 2009
Din punctul meu de vedere, primul, pas este promovarea unei actiuni in constatare pentru suprafata in plus (cea de aproximativ 1 ha).
Cei care vor promova aceasta actiune vor fi mostenitorii (cei 4). Va trebui sa mergeti la primarie si sa achitati impozitul pentru aceasta suprafata de teren (retroactiv pentru ultimii 5 ani plus dobanzile aferente), sa va interesati daca nu cumva exista cineva care a platit pentru acest teren (ma refer la suprafata in plus) si apoi sa promovati actiunea in constatarea uzucapiunii.
Aceasta actiune se va timbra la valoarea terenului. In cadrul probei cu inscrisuri urmeaza sa solicitati si proba cu expertiza topometrica . expertul desemnat urmand a identifica,masura, intocmi schita de plan si evalua terenul, Dvs.urmand sa achitati onorariul expertului.
Pe scurt raspunsul la intrebarile dvs. sper ca le-am dat:
1-actiune in constatarea uzucapiunii
2-sentinta judecatoreasca, definitiva si irevocabila, va constitui titlul de proprietate pentru toti mostenitorii (cei 4).
3-in actiune tocmai asta veti cere, sa se constate ca sunteti proprietari asupra suprafetei in plus.
4- nu este necesar sa masurati inainte terenul, deoarece expertiza judiciara va fi dispusa de instanta de judecata (si va va consta si mai putin).
5- nu se poate face actiune direct pe voi, nepotii, decat ulterior, dupa obtinerea sentintei de judecata, cei 4 mostenitori, pot face iesirea din indiviziune si apoi fiecare isi poate instraina partea ce i se cuvine.
Sfatul meu insa, fiind vorba de mai multe succesiuni care urmeaza a se deschide, este sa consultati un avocat, care , dupa ce studiaza actele de proprietate pe care le aveti, va poate da cele mai utile sfaturi in cunostinta de cauza.
Cu stima,
av. M.Hornea
De astazi (28.04.09) este valabil Ordinul 134 care modifica metoda de insriere a plusului de suprafata. Este destul de lung subiectul.


"Art. 25. - (1) Daca suprafata din masuratori este diferita de suprafata inscrisa in cartea funciara, suprafata din cartea funciara se va modifica in baza documentatiei cadastrale de actualizare a suprafetei. In cartea funciara se va inscrie suprafata rezultata din masuratori, in conditiile prezentului articol.

b) daca suprafata determinata in urma efectuarii masuratorilor este mai mare decat cea inscrisa in cartea funciara, documentatia cadastrala va fi receptionata, iar suprafata masurata se va inscrie in cartea funciara cu conditia prezentarii procesului-verbal de vecinatate, intocmit conform anexei nr. 18.


"Art. 26. - Pentru terenurile din extravilan retrocedate conform Legii nr. 18/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, Legii nr. 1/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, si Legii nr. 247/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, se va proceda astfel:
a) in situatia in care intr-o tarla nu exista niciun imobil inscris in cartea funciara, atunci la prima inregistrare a unui imobil din extravilan autorizatul are obligatia de a stabili pozitia reala a acestuia dupa masurarea si parcelarea intregii tarlale. Autorizatul are obligatia, inainte de a prezenta documentatia cadastrala la oficiul teritorial, sa materializeze cu tarusi si sa indice proprietarului pozitia exacta a parcelei in teren;
b) in situatia in care suprafata rezultata din masurarea intregii tarlale este mai mica decat suprafata rezultata in urma insumarii suprafetelor din toate titlurile de proprietate pentru toate parcelele din tarlaua respectiva, atunci suprafata fiecarei parcele va fi diminuata direct proportional cu suprafata ei, astfel incat sa se realizeze o inchidere exacta a suprafetelor in toata tarlaua. Parcelele astfel diminuate vor putea fi inscrise in cartea funciara, daca toti proprietarii lor dau declaratii potrivit anexei nr. 5.
Planul parcelar astfel intocmit, avizat de comisia locala de fond funciar, va fi receptionat de oficiul teritorial, daca respecta normele tehnice in vigoare;
c) in situatia in care suprafata rezultata din masurarea intregii tarlale este mai mare decat suprafata rezultata in urma insumarii suprafetelor din toate titlurile de proprietate pentru toate parcelele din tarlaua respectiva, atunci surplusul de teren va fi trecut ca o rezerva a comisiei locale de fond funciar si se va stabili pozitia acesteia de catre comisia locala;
d) in situatia in care surplusul de suprafata este mic si comisia locala de fond funciar considera ca poate fi redistribuit proprietarilor imobilelor din tarlaua respectiva, suprafata rezultata va fi inscrisa in cartea funciara;
e) in situatia in care in tarla exista imobile inscrise in cartea funciara, ele pot fi modificate din punct de vedere al suprafetei si dimensiunilor numai cu acordul proprietarului, conform anexei nr. 5, la convocarea comisiei locale;
f) in situatia in care pe imobilul respectiv nu exista constructii sau alte investitii, oficiul teritorial poate modifica coordonatele imobilului, cu exceptia dimensiunilor, fara acordul proprietarului, dar respectand planul si registrul parcelar, vizate de comisia locala, in baza unui referat intocmit de inspector si aprobat de inginerul-sef. Aceasta modificare va fi adusa la cunostinta proprietarului prin incheiere de carte funciara;
g) in situatia in care pe un imobil inscris in cartea funciara exista constructii sau alte investitii, atunci coordonatele nu pot fi modificate fara acordul proprietarului."#-o

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Greseli in cartea funciara Fendrihan Fendrihan am cumparat un teren in Jilava si cand sa facem certificate de urbanism, surpriza nu se poate pentru ca locul era in alta parte decat in actul original. La ... (vezi toată discuția)
Punere in posesie iuli113 iuli113 se poate ca pe un proces verbal de punere in posesie sa fie trecut numai terenul extravilan?si acest teren extravilan cu numere cadastrale noi cum pot sa ... (vezi toată discuția)
Masurare teren extravilan doar cu plan parcelar? tonti tonti ...este vorba de doua terenuri extravilane care in realitate au suprafata mai mare decat cea inscrisa in CF.In combinatie cu alte terenuri tot ... (vezi toată discuția)