avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 436 soluții astăzi
Forum Activitate olij

Activitate olij

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
gi-jane2 a scris
Notarul public are obligaţia să desluşească raporturile juridice dintre părţi cu
privire la actul pe câre vor să-l încheie, să verifice dacă scopul pe care îl urmăresc este în
conformitate cu legea şi să le dea îndrumările necesare asupra efectelor lui juridice.

Multumesc avocatnet.ro, moderator si partucipanti la discutie - fiecare vizita pe site ul vostru e un proces de invatare.
Ce am invatat eu despre vizita la notar: daca ai cea mai mica indoiala, amanarea semnarii e cea mai buna decizie.
Si daca notarul nu are timpul sau abilitatea sa ‘traduca’ termenii tranzactiei pe ntelesul tau, cauta altul.
@gi-jane2
dvs cand ati observat acea clauza?
cand ati observat si banuiesc ca i-ati zis notarului , ce a zis ?

La momentul semnarii, la prima lectura (notarul a promis ca trimite c/v pe email da’ n a facut o). Era deja a treia intalnire pentru mine - vanzatorul facuse mai multe vizite, notarul ii tot cerea, pe rand, ‘ba una ba alta’.
Atmosfera era un fel de ‘hai sa l semnam odata’ - plus un pic de haos in jur, usi deschise, oameni care intrau/ ieseau, telefoane.
Despre clauza - notarul a zis “oh, asta trebuie scoasa” si asta sa si intamplat.

Se pare ca vanzatorul nu avea adeverinta de la asociatia de locatari ( bloc relativ nou, asociatie de locatari in proces de infiintare) - si fara aceasta adeverinta actele de instrainare sunt NULE de drept.
Ca sa nu fie NULE, notarul introduce in contract (fara o discutie sau acord prealabil), clauza prin care cumparatorul “se obliga sa achite datoriile vanzatorului oricare ar fi ele” (!!) - asa era formulata in contractul meu de v/c.
[/[/quot/quot]
Păi nu e problema notarului daca oamenii aleg sa nu citească actul.
Dvs l-ati citit și ati observat paragraful. Felicitari!
Alții fie se grăbesc, fie li se pare mult de citit, fie sunt atenți cum e prin biroul notarial, cum îi stă parul notarului, fie se uita pe pereti, fie vorbesc la telefon, fie din varii motive nu citesc.
Ideea e ca nu are notarul niciun interes să vă păcălească pe dvs, client oarecare, să îi platiti dvs lumina lui X, vânzător. Si ma indoiesc ca vi se pun niste acte in fata la semnat, fără să vă fie date la citit.

Tocmai asta incercam sa aflu: are sau nu notarul obligatia (legala, morala, deontologica) sa se asigure ca semnatarii stiu si isi asuma ce semneaza.
Si nu s aici pentru felicitari - inca imi mai fac griji pentru contractul ala, l am tot recitit intrebandu ma daca nu cumva mi a scapat ceva. Si asta nu mi se pare firesc, eu m am dus la notar ca sa evit griji inutile si probleme ulterioare.

Partea cu pacalitul sau semnare obligatorie - nu dezvolt, nu e tema mea, dvs sunteti cea care le aduce in discutie.

gi-jane2 a scris:

notarul a trecut - fără sa ma întrebe si fără sa mi atragă atenția asupra acestui aspect -

nu cred ca a trecut, cred ca mai degraba a ramas dintr-un contract anterior asa cum au convenit acele parti.
Pt ca lucrurile se fac pe graba si ajung lucruri in contractul altora.
oricum, clientul trebuie sa citeasca atent si sa intrebe despre asta. Cei care stiu ca nu inteleg ce citesc, sa mearga cu unii care stiu, cum ar merge mama cu dvs sau dvs cu un avocat etc.

Multumesc - intotdeauna mi a placut sa cred ca notarul este un fel de instanta finala, nu se poate mai corect si mai sigur d’atat. Incerc sa impartasesc experienta mea - pentru cazul in care mai sunt naivi ca mine
raluk0207 a scris:

Dacă solicitați (ceea ce nu va refuza nimeni), să citiți contractul înainte de a-l semna, puteati atrage atenția atunci, de față cu notarul si cu vânzătorul asupra paragrafului referitor la plata utilităților.
[/quot

Asta s a ‘ntâmplat; dar încă mai cred ca notarul are obligația (morala măcar) sa se asigure ca părțile citesc și înțeleg conținutul și consecințele documentului pe care urmează sa l semneze ÎNAINTE de a l semna.

[/quot
Sa stiti ca fiecare paragraf dintr-un contract este rezultatul preferintelor și convențiilor clienților, îmbrăcate intr-o forma juridică. [/quot

Nu și n cazul asta; am avut o întâlnire preliminara și am căzut cu toții de acord ( notar, vânzător, agent, cumpărător) ca o sa cumpăr doar apartamentul - nu și datoriile vânzătorului

[/quot
La fel de posibil, este ca paragraful respectiv să fi rămas nemodificat, de la vreun contract anterior. [/quot

Îngrijorător! Dacă notarul nu verifica ce ‘emite/autentifica’, iar semnatarilor le scapă - cine e răspunzător pentru consecințe?

[/quot Dar repet, nu sunteti obligată de către notar, la nimic, contrar modului cum ati prezentat lucrurile. [/quot

Multumesc de reacție, am spus doar ca in contractul pe care urma sa l semnez era o clauza pe care notarul a introdus o fără sa ne fi consultat

[/quot
Prezenta avocatului nu este intotdeauna salvatoare. Dovada fiind comentariul de mai sus, care denota ca majoritatea avocaților nu sunt familiarizați cu practică notariala si cu modul în care se încheie un contract.

Nu stiu daca avocatii sunt sau nu familiarizati cu practica notariala (eu nu sunt avocat) - problema cred eu, e alta: cei mai multi oameni / cei ca mine, nu sunt familiarizați cu practica notariala; stiu multi oameni care au incredere totala in notar si sunt gata sa semneze orice dupa doar a discutie cu notarul. D’asta am venit aici cu intrebarea - si tot d’asta consider idea cu avocatul ca fiind una buna

raluk0207 a scris:

Nimeni nu va obliga sa semnati nimic.

Nu m a obligat nimeni sa semnez - nici n am spus asta
raluk0207 a scris:

In mod normal, nu. La data instrainarii, vanzatorul trebuie sa prezinte certificat de atestare fiscala si adeverinte de la Asociatia de proprietari si furnizorii de utilitati, ca nu figureaza cu datorii.
Dar sunt si situatii in care, cumparatorii sunt de acord sa preia si eventualele debite.
Personal, nu agreez aceasta practica.
Daca nu ati apucat sa semnati contractul de vanzare, rugati notarul sa modifice acest aspect.

Problema e ca nu mi a atras atenția deschis asupra acestei clauze; corect din toate punctele de vedere, era sa precizeze deschis, cu glas tare, ca a pus clauza datoriilor in c/v, și eventual de ce! Asa ca eu sa semnez, sau nu - in cunoștința de cauza.
Eu am ales notarul (încă un motiv sa ma simt prost) și încă sant nemulțumita de mine ca n am avut prezenta de spirit sa ma ridic și sa plec - găseam alt notar.

Antoanela Geaman a scris:

Aveți grija mare! Nu semnati asa ceva! Am vazut ca, mai nou se practica....dupa ce semnati platiti și prețul și rămâneți și cu datoriile...eventual credite la bănci unde s-a pus garanție apartamentul.consultati un avocat sa studieze contractul inainte de a-l semna, e cel mai bine ca să stați liniștit!

Ideea cu avocatul e foarte buna. Întrebarea mea viza mai degrabă atitudinea notarului; n avem toți exercițiul citirii unui contract, maica mea de ex. - are încredere oarba in notar....Eu am crezut întotdeauna ca notarii sunt acolo sa se/ne asigure ca tranzacțiile se întâmpla, corect, etic, cu respectarea legii. Pana la ntamplarea asta nu mi ar fi trecut prin minte sa ma duc la notar cu avocatul
Problema e ca nu mi a atras atenția acestei clauze; corect din toate punctele de vedere era sa precizeze deschis, cu glas tare, ca a pus clauza datoriilor in c/v se eventual de ce! Asa ca eu sa semnez sau nu - in cunoștința de cauza.
Eu am ales notarul (încă un motiv sa ma simt prost) și încă sant nemulțumita de mine ca n am avut prezenta de spirit sa ma ridic și sa plec - găseam alt notar.
Ideea cu avocatul e foarte buna. Întrebarea mea viza mai degrabă atitudinea notarului; n avem toți exercițiul citirii unui contract, maica mea de ex. - are încredere oarba in notar....Eu am crezut întotdeauna ca notarii sunt acolo sa se/ne asigure ca tranzacțiile se întâmpla, corect, etic, cu respectarea legii. Pana la ntamplarea asta nu mi ar fi trecut prin minte sa ma duc la notar cu avocatul