Notarul public are obligaţia să desluşească raporturile juridice dintre părţi cu
privire la actul pe câre vor să-l încheie, să verifice dacă scopul pe care îl urmăresc este în
conformitate cu legea şi să le dea îndrumările necesare asupra efectelor lui juridice.
dvs cand ati observat acea clauza?
cand ati observat si banuiesc ca i-ati zis notarului , ce a zis ?
Păi nu e problema notarului daca oamenii aleg sa nu citească actul.
Dvs l-ati citit și ati observat paragraful. Felicitari!
Alții fie se grăbesc, fie li se pare mult de citit, fie sunt atenți cum e prin biroul notarial, cum îi stă parul notarului, fie se uita pe pereti, fie vorbesc la telefon, fie din varii motive nu citesc.
Ideea e ca nu are notarul niciun interes să vă păcălească pe dvs, client oarecare, să îi platiti dvs lumina lui X, vânzător. Si ma indoiesc ca vi se pun niste acte in fata la semnat, fără să vă fie date la citit.
notarul a trecut - fără sa ma întrebe si fără sa mi atragă atenția asupra acestui aspect -
nu cred ca a trecut, cred ca mai degraba a ramas dintr-un contract anterior asa cum au convenit acele parti.
Pt ca lucrurile se fac pe graba si ajung lucruri in contractul altora.
oricum, clientul trebuie sa citeasca atent si sa intrebe despre asta. Cei care stiu ca nu inteleg ce citesc, sa mearga cu unii care stiu, cum ar merge mama cu dvs sau dvs cu un avocat etc.
Dacă solicitați (ceea ce nu va refuza nimeni), să citiți contractul înainte de a-l semna, puteati atrage atenția atunci, de față cu notarul si cu vânzătorul asupra paragrafului referitor la plata utilităților.
[/quot
Asta s a ‘ntâmplat; dar încă mai cred ca notarul are obligația (morala măcar) sa se asigure ca părțile citesc și înțeleg conținutul și consecințele documentului pe care urmează sa l semneze ÎNAINTE de a l semna.
[/quot
Sa stiti ca fiecare paragraf dintr-un contract este rezultatul preferintelor și convențiilor clienților, îmbrăcate intr-o forma juridică. [/quot
Nu și n cazul asta; am avut o întâlnire preliminara și am căzut cu toții de acord ( notar, vânzător, agent, cumpărător) ca o sa cumpăr doar apartamentul - nu și datoriile vânzătorului
[/quot
La fel de posibil, este ca paragraful respectiv să fi rămas nemodificat, de la vreun contract anterior. [/quot
Îngrijorător! Dacă notarul nu verifica ce ‘emite/autentifica’, iar semnatarilor le scapă - cine e răspunzător pentru consecințe?
[/quot Dar repet, nu sunteti obligată de către notar, la nimic, contrar modului cum ati prezentat lucrurile. [/quot
Multumesc de reacție, am spus doar ca in contractul pe care urma sa l semnez era o clauza pe care notarul a introdus o fără sa ne fi consultat
[/quot
Prezenta avocatului nu este intotdeauna salvatoare. Dovada fiind comentariul de mai sus, care denota ca majoritatea avocaților nu sunt familiarizați cu practică notariala si cu modul în care se încheie un contract.
Nimeni nu va obliga sa semnati nimic.
Nu m a obligat nimeni sa semnez - nici n am spus asta
In mod normal, nu. La data instrainarii, vanzatorul trebuie sa prezinte certificat de atestare fiscala si adeverinte de la Asociatia de proprietari si furnizorii de utilitati, ca nu figureaza cu datorii.
Dar sunt si situatii in care, cumparatorii sunt de acord sa preia si eventualele debite.
Personal, nu agreez aceasta practica.
Daca nu ati apucat sa semnati contractul de vanzare, rugati notarul sa modifice acest aspect.
Aveți grija mare! Nu semnati asa ceva! Am vazut ca, mai nou se practica....dupa ce semnati platiti și prețul și rămâneți și cu datoriile...eventual credite la bănci unde s-a pus garanție apartamentul.consultati un avocat sa studieze contractul inainte de a-l semna, e cel mai bine ca să stați liniștit!