avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 515 soluții astăzi
Forum Activitate JosefK

Activitate JosefK

Răspuns la discuția Deschidere masa succesorala
Buna ziua si Hristos a inviat!

As mai avea urmatoarele intrebari specifice. Va multumesc pentru raspunsuri.

manuelabernat a scris:

Declaratia de acceptare a succesiunii dupa tatal sa o faceti cat mai repde, sa va incadrati in termenul de optiune succesorala de 6 luni, indiferent daca succesiunea o faceti acuma sau nu, la notar sau in instanta, candva.


Am inteles ca exista mai multe tipuri de declaratie de acceptare, dintre care una este "sub inventar". Din cate inteleg, aceasta inseamna ca accept ceea ce va urma sa fie dezbatut la deschiderea masei succesorale. Inteleg bine? Care ar mai fi variantele de declaratie de acceptare?
Are importanta judetul in care se face aceasta declaratie?


In locurile unde numai mama Dvs. apare ca si proprietar si tata nu, acele imobile nu intra la succesiunea dupa tata. Insa daca ceilalti copii stiu ca totusi s-a construit impreuna, sigur nu vor fi de acord cu succesiunea la notar, asa ca va trebui facuta prin instanta.
Daca starea civila a mamei Dvs. este divortata de tatal, in momentul decesului, ea nu mosteneste dupa tata. In schimb bineinteles isi pastreaza cotele ei acolo unde au dobandit bunurile impreuna cu tatal in durata casatoriei, unde nu apare ca proprietar in acte trebuie dovedita contributia comuna.


Mama nu apare nicaieri ca proprietar (nici unic, nici impreuna), iar ca starea civila era divortata in momentul decesului tatalui. Totusi, toate imobilele sunt facute in timpul casatoriei lor. In functie de ce se stabilesc cotele ei, cum dovedeste contributia comuna (martori, carte de munca)? Aceasta stabilire de cote se face prin instanta sau la notar? Separat sau odata cu partajul dintre copiii decedatului?


Pt. succesiune va trebuie extrase de carte funciara ale imobilelor, 2 martori, certificatele de deces, nastere in original, casatorie in cazul fetelor care si-au schimbat numele, certificate fiscale ca este achitat impozitul pe imobilele respective.


2 martori a ce? Pentru notar?

***

Tatal avea un proces pe rol in momentul decesului. Cum trebuie procedat? Incheiat inainte procesul prin copiii mostenitori si apoi partajat imobilul? Sau partajat si apoi incheiat de cei ce-l vor primi?
Răspuns la discuția Deschidere masa succesorala
Va multumesc pentru raspuns.

Daca nu ne intelegem amiabil, inseamna ca trebuie deschis in instanta proces de partaj si dupa aceea proces de impartire intre copii a partii ce ramane. Sau ambele actiuni se fac intr-un singur proces?

Multumesc.
Va rog frumos, daca ati putea sa ma ghidati v-as purta vesnica recunostinta. Nu stiu cum/ce acte imi trebuie pentru deschidere masa succesorala si nici cum sa abordez situatia.

Datele, pe scurt:
Tatal meu a murit acum mai putin de 6 luni. La data decesului era divortat de mama mea. Mai avea insa 2 copii dintr-o casatorie anterioara.

Nevastei 1 (mama celorlalti 2 copii) i-a lasat atunci dreptul/contractul de chirie pentru un apartament, ce ulterior, dupa 1989, a fost cumparat de aceasta femeie. I-a mai lasat o casa construita in curtea parintilor ei, dar in ale carei acte el nu a aparut niciodata. A platit pensie alimentara celor 2 copii pana acestia au facut 18 ani.

In timpul casatoriei (ce avea sa fie mult mai lunga, dar nici asta vesnica) cu mama mea, a dobandit prin mostenire de la sora sa un teren la tara + o casa de paianta cu autorizatie de extindere (altfel nu puteau construi in Comunism, parca). In timpul casatoriei cu mama paianta a disparut si au construit o casa mare, de caramida. Tot de pe urma surorii, dar si a mamei - ce murise oricum anterior primei casatorii -, a mai mostenit un total de 1/2 dintr-un teren cu o casa batraneasca pe el in alt judet si a devenit succesor asupra unei loc de veci.
Au mai cumparat impreuna un apartament - singurul imobil pe care apareau amandoi proprietari, pe care dupa ceva timp de la divort mi l-au donat mie, cu scutire de raport. In rest, toate celelalte imobile au ramas pe numele lui, maica-mea nedetinand nimic.

Cu mama nu a facut partaj. Eu am ajuns in ingrijirea lui, de jure. De facto, nu s-a schimbat nimic. Am locuit impreuna ca si inainte. Mama mea traieste.

Dupa divort, ca necasatorit, a mai cumparat un teren si a mai obtinut prin sentinta niste m.p. in prelungirea altui teren. De asemenea, cand a murit era in proces cu vecinii de la una din proprietati. Nu a mai ajuns la ultima infatisare, cand teoretic trebuia sa se termine si circul asta.

As dori sa stiu, daca cineva are timp si rabdare..., urmatoarele:
1. Daca apartamentul donat mai intra in masa succesorala. Care sunt conditiile in care totusi ar intra, in ciuda scutirii de raport?
2. Ce acte imi trebuie pentru deschiderea practica a succesiunii. Am acte/titluri de proprietate, nu am la toate inscrieri pe ROL. Mai trebuie ceva in afara de acestea? Cum fac practic, ma duc la notar si anunt?
3. Ce fac cu procesul ramas neterminat? Il pot suspenda macar doar eu, fara ceilalti copii?
4. Si ... mama mea mai intra la succesiune, avand in vedere ca nu s-a facut partaj? Ce cote ne-ar reveni?

Imi cer scuze ca am scris atat, dar disperarea este ceea ce mi-a dat acest "tupeu". Nu imi permit un avocat, nu stiu cum sa demarez.

Va multumesc si salut initiativa avocatnet.ro de a crea acest Forum. Sed lex, dura lex, sper.