In cazul in care lichidez societatea, capitalul / majorarea devine impozabil? Cineva care este expert contabil mi-a spus asta. Cu imprumuturile de bani care s-au facut de catre asociat Pf catre firma am majorat capitalul. Asociatul vrea banii inapoi. Banii i-am folosit.
Normă metodologică din 02/09/1997 (Normă metodologică din 1997)
de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 10/1997 cu privire la diminuarea blocajului financiar şi a pierderilor din economie
Publicat în Monitorul Oficial nr. 236 din 10/09/1997
2.2. La art. 3 lit. b) si la art. 4:
Conversia datoriilor nerambursate la scadenta in actiuni sau parti sociale se va face in cazul in care adunarea generala a actionarilor sau asociatilor a aprobat aceasta masura ca una dintre actiunile care conduc la redresarea financiara a societatii comerciale.
Conversia datoriilor nerambursate la scadenta in actiuni sau parti sociale se face pe baza de conventie intre:
a) societati comerciale si societati bancare;
b) societati comerciale la care statul este actionar sau asociat si societati comerciale din sectorul privat.
Conventiile vor stipula si valoarea datoriilor care pot fi convertite in actiuni sau parti sociale.
Conversia datoriilor nerambursate la scadenta in actiuni sau parti sociale la societatile comerciale se poate face in limita actiunilor sau a partilor sociale detinute de Fondul Proprietatii de Stat.
Conversia datoriilor nerambursate la scadenta se face la o valoare a actiunilor sau a partilor sociale stabilita pe baza unui raport de evaluare si convenita, in urma negocierilor, intre societatea comerciala creditoare si reprezentantii Fondului Proprietatii de Stat, conform mandatului special acordat de Consiliul de administratie al Fondului Proprietatii de Stat.
Conventiile incheiate intre debitori si creditori, semnate de administratorii partilor, nu produc efecte juridice pana la aprobarea conversiei datoriilor nerambursate la scadenta in Consiliul de administratie al Fondului Proprietatii de Stat.
In vederea aprobarii conversiei datoriilor nerambursate la scadenta de catre Consiliul de administratie al Fondului Proprietatii de Stat si acordarii mandatului special reprezentantilor sai in adunarea generala a actionarilor la societatile comerciale debitoare la care statul detine actiuni sau parti sociale, acestea vor depune la Fondul Proprietatii de Stat urmatoarele documente:
a) toate conventiile de conversie a datoriilor nerambursate la scadenta in actiuni sau parti sociale, incheiate de societatea comerciala;
b) raportul de evaluare a societatii comerciale;
c) nota de fundamentare privind aplicarea masurilor prevazute la art. 6 din ordonanta, in vederea redresarii financiare a societatii comerciale, utilizata la incheierea conventiilor;
d) bilantul contabil si contul de profit si pierderi aferente ultimului exercitiu financiar, inregistrate la directiile generale ale finantelor publice si controlului financiar de stat judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, raportul de gestiune si raportul cenzorilor;
e) situatia patrimoniului, intocmita pe baza ultimei balante de verificare, care a stat la baza stabilirii datoriilor nerambursate la scadenta - certificate de cenzori;
f) structura actionariatului sau a asociatilor (conform registrului consolidat al actionarilor sau asociatilor) la data inaintarii documentatiei;
g) proiectele actelor aditionale de modificare a contractului si a statutului societatii comerciale;
h) alte documente solicitate de Fondul Proprietatii de Stat.
In urma aprobarii de catre Consiliul de administratie al Fondului Proprietatii de Stat a sintezei documentatiei de mai sus, se va acorda mandat special reprezentantilor Fondului Proprietatii de Stat, care vor hotari conversia datoriilor nerambursate la scadenta in actiuni sau parti sociale si vor incheia un contract de cesiune de actiuni sau parti sociale.
Contractul de cesiune in baza caruia se face conversia datoriilor nerambursate la scadenta in actiuni sau parti sociale constituie documentul cu care se face inregistrarea in registrul actionarilor sau asociatilor societatii comerciale.
Conversia datoriilor nerambursate la scadenta in actiuni sau parti sociale nu se poate face la societatile comerciale la care exista oferta de vanzare-cumparare de actiuni sau de parti sociale.
In aplicarea prevederilor art. 4 alin. (3) din ordonanta, societatile bancare isi pot converti drepturile de creanta in actiuni sau parti sociale prin stingerea proportionala atat a creditului, cat si a dobanzilor aferente, neincasate la scadenta. Conversia drepturilor de creanta in actiuni sau parti sociale poate fi efectuata de o societate bancara numai pe baza hotararii adunarii generale a actionarilor respectivei societati bancare.
In maximum 60 de zile de la aprobarea conversiei datoriilor nerambursate la scadenta in actiuni sau parti sociale, Fondul Proprietatii de Stat are obligatia de a intocmi oferta de vanzare a actiunilor sau a partilor sociale ce i-au mai ramas in portofoliu la societatile comerciale care au procedat la conversia datoriilor.
3. In aplicarea art. 5 din ordonanta se precizeaza ca, potrivit monografiei prevazute in anexa care face parte integranta din prezentele norme metodologice, veniturile inregistrate in contul "Alte venituri exceptionale din operatiuni de gestiune", reprezentand valoarea datoriilor nerambursate la scadenta, pentru care s-a facut conversia in actiuni sau parti sociale, sunt cuprinse la calculul profitului impozabil. Exceptie face situatia prevazuta la art. 5 din ordonanta, respectiv atunci cand cedentul actiunilor este Fondul Proprietatii de Stat, caz in care respectivele venituri se inscriu in declaratiile privind impozitul pe profit ca sume deductibile la calculul profitului impozabil.
4. In aplicarea art. 8 din ordonanta, se considera ca Fondul Proprietatii de Stat a dispus lichidarea unei societati comerciale la data expirarii termenului de 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei a hotararii adunarii generale a actionarilor de dizolvare-lichidare.
5. Pentru aplicarea prevederilor din ordonanta se vor efectua inregistrarile contabile potrivit monografiei, anexa la prezentele norme metodologice.
6. Pe perioada cuprinsa intre data semnarii conventiei privind conversia datoriilor nerambursabile la scadenta in actiuni sau parti sociale intre parti si data cand creditorul devine actionar nu se datoreaza penalizari pentru datoriile care fac obiectul conventiei.
andra...m-ai bagat in ceata... asa am zis si eu la inceput... dar acum chiar nu mai stiu. Majorarea de capital este un venit? Cineva mi-a spus ca este un venit... ca banii imprumutati sunt un venit pt firma... dar ca este un venit neimpozabil. Acum ce sa mai cred? Unde scrie ca majorarea asta de capital este un venit? Impozabil sau neimpozabil. Ai gasit pe undeva? Chiar sunt curios.
Va multumesc... asta este tot ce vroiam sa stiu.
Si totusi inca o intrebare mai am. Exista vreun articol sau lege in care scrie despre asa ceva? Despre capitalul social ca nu este considerat un venit.
Va multumesc... asta este tot ce vroiam sa stiu.
Si totusi inca o intrebare mai am. Exista vreun articol sau lege in care scrie despre asa ceva? In afara de L31/1990.
Bun... deci sa inteleg:
1. Daca Pj - firma nu poate achita in nici un mod suma catre Pf - asociat, atunci va trebui sa plateasca administratorul ca Pf ( daca am inteles bine )
2. Capitalul social nu este un venit si nu este impozabil.
Va multumesc dar va rog sa-mi raspundeti si la intrebarea postata de mine putin mai sus cu contractul intre Pf - admin. si Pf - asociat si intre Pj - firma si Pf - asociat. Care sunt diferentele?