avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 997 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Capitalul social este un venit?
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Capitalul social este un venit?

Buna seara ... am si eu o intrebare...e putin mai delicat...de exemplu... eu sunt administrator la o firma ( SRL ) si am un asociat. Eu detin 90% parti sociale iar el detine 10%. Capitalul social este 1 000 ron. El ma imprumuta cu o suma de bani ( 10 000 euro ) in baza unui contract de imprumut, pentru diverse plati. Dupa un timp, asociatul isi vrea banii inapoi. Pentru asta eu trebuie sa am un venit, ca altfel nu am de unde sa-i dau banii. ... venitul il pot obtine din vanzarea marfurilor si incasarea sumelor de la clienti. Apoi ii dau omului banii. Dar in cazul in care eu nu am un venit ce fac? Aduc bani de acasa? Eu banii aia i-am cheltuit pentru constituirea firmei. Si alta intrebare.... capitalul social este un venit?
Daca este un venit atunci este impozabil sau nu? Eu am mai citit pe ici pe colo... ca nu se plateste impozit la capitalul social dar sunt persoane care spun ca se plateste. Va rog lamuriti-ma si pe mine. Nu sunt eu administratorul, este doar un exemplu. Va rog. As dori sa stiu si pe plan juridic dar si contabiliceste cum se procedeaza.
Cel mai recent răspuns: Alexandru Suteu , Consultant fiscal 17:49, 7 Aprilie 2009
Contractul de imprumut intre cine s-a incheiat? Asociatul Dvs. persoana fizica si firma pe care o aveti in comun, cu Dvs. ca si reprezentant? In acest caz daca firma a luat practic imprumutul atunci firma se obliga sa il inapoieze. Daca nu poate pana la temenul stabilit, asociatul isi poate pretinde banii prin executor. Se executa bunuri, marfa pe care ar avea-o firma, daca nu este nimic de executat se cere lichidarea societatii repsectiv, proces in care lichidatorul are datoria de a stabilii din ce motive a ajuns firma la faliment, la imposibilitatea de plata. Daca firma are clienti care nu au achitat datoriile fata de firma Dvs. se incepe si fata de ei acelasi procedeu, de executare a creantelor. Daca nu este ce recupera se face un raport final, in care lichidatorul trebuie sa stabileasca motivele ajungerii societatii in faliment, 90-95% este managementul deficitar, si atunci se recupereaza banii de la administrator, ca si persoana fizica.
Daca contractul de imprumut este incheiat intre asociatul Dvs. persoana fizica si Dvs. asociat-administrator dar tot ca si persoana fizica, atunci raspundeti cu bunurile Dvs. proprii, printre care intra si partea care o aveti in firma! Se evalueaza in bani cam tot ce aveti pe nume, pana se achita datoria fata de asociatul-creditor. Nu conteaza la ce ati folosit banii.
Nu aveti clauze speciale in contractul de imprumut? acolo e scris pentru ce luati banii imprumut? sau garantati cu ceva anume in contractul de imprumut?
In primul rand, trebuie sa clarificam unele lucruri:
Dvs. sunteti asociatul x - persoana fizica
Asociatul dvs. este asociatul y - persoana fizica
S.R.L.-ul unde sunteti asociati - persoana juridica

Deci este vorba de 3 persoane diferite.

Dvs. si asociatul dvs. ati hotarat sa faceti o firma.
Dvs. contribuiti cu 90% (900 ron) la capitalul social.
Asociatul contribuie cu 10% (100 ron) la capitalul social.
Astfel ia nastere (bineinteles si dupa indeplinirea celorlalte formalitati), aceasta a treia persoana - S.R.L.-ul.

Acest capital social nu este un venit pentru nici una din cele 3 persoane.

Banii care constituie capitalul social sunt folositi pentru a cumpara marfa. Marfa se vinde si se obtine un profit. Acest profit este impozitat.

Pentru a continua, trebuie mai intai sa-mi raspundeti la o intrebare:
Contractul de imprumut pentru cei 10.000 euro a fost incheiat intre asociatul dvs. si dvs. sau intre asociatul dvs. si firma?
Astept raspunsul pentru ca sunt doua cazuri diferite.
Contractul de imprumut a fost incheiat intre administrator ca pf si asociat ca pf. Dar va rog sa-mi spuneti si pentru cazul incheierii unui contract intre Pj si Pf. Si va multumesc pentru promptitudine.
Alin2009 a scris:
capitalul social este un venit?
Daca este un venit atunci este impozabil sau nu? Eu am mai citit pe ici pe colo... ca nu se plateste impozit la capitalul social dar sunt persoane care spun ca se plateste.

Nu e venit (daca ar fi, ar fi al societatii oricum) si nu se impoziteaza.
Va multumesc dar va rog sa-mi raspundeti si la intrebarea postata de mine putin mai sus cu contractul intre Pf - admin. si Pf - asociat si intre Pj - firma si Pf - asociat. Care sunt diferentele?

Alte discuții în legătură

Imprumut intre pers fizice in vedere dezvoltare firma radulucian 22 radulucian 22 Buna seara! Am pe cineva care isi deschide o firma SRL, si vreau sa il ajut pt asta. ii fac un Contract de imprumut pe o suma intre noi ca PF. Vreau ... (vezi toată discuția)
Majorare capital social sa mony mony O societate comerciala pe actiuni , vrea sa-si majoreze capitalul social prin atragere de capital de la o anumita persoana fizica ; cum se realizeaza concret ... (vezi toată discuția)
Inchid firma ce se intampla cu bunurile cumparate pe firma? AndreiF AndreiF Pe scurt nu mai am nevoie de SRL insa am cumparat in urma cu 6 luni o masina noua pe firma. Ce se intampla cu ea? Majoritatea banilor au venit insa din ... (vezi toată discuția)