avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 649 soluții astăzi
Forum Activitate ve_ioanna

Activitate ve_ioanna

Răspuns la discuția radiere mostenitori din TP
Gigelas, daca te mai intereseaza subiectul , iti trimit ceva care sa te ajute
www.csm1909.ro/csm/linkuri/08_11_2010__35800_ro.PDF.
Aici vei vedea ca eu am avut dreptate.
Răspuns la discuția radiere mostenitori din TP
In primul rand sunt legile speciale- Legea 18/1991(procedura de reconstituire, atacarea in prealabil a hotararilor de validare, motivele nulitate absoluta a TP,in ideea ca nu poti cere anularea titlului tau de proprietate daca nu ai contestat reconstituirea) apoi Legea 169/1997. Deci, daca s-a invocat nulitatea absoluta, e clar ca termenul pentru introducerea acestei actiuni nu este limitat de lege (actiunea este imprescriptibila), nulitatea absoluta poate fi invocata de catre oricine justifica un interes legitim, insa numai cu incadrarea intr-unul din motivele enumerate expres si limitativ de art. III din legea 169/1997.
Pentru orice alte motive, se poate invoca nulitatea relativa a titlului de proprietate si doar in termen de 3 ani de la data emiterii/luarii la cunostinta a existentei titlului de proprietate in cauza- dispozitiile generale in materia anularii actelor juridice.
Răspuns la discuția radiere mostenitori din TP
Pe aceasta tema se poate discuta 100 de ani. Ideea era alta, titlul de proprietate a fost emis in anul 1993, iar instanta investita cu solutionarea cererii in constatarea nulitatii absolute sau in anularea TP, era obligata sa verifice legalitatea emiterii TP , in raport de dispozitiile in vigoare la data emiterii lui. Noi nu mai putem discuta aici de calitatea de " persoana indreptatita", intrucat titlul a fost emis cu respectarea dispozitiilor art. 13 al.3 din Legea 18/1991, care prevede expres ca, titlul se emite pe numele tuturor mostenitorilor, iar acestia vor proceda potrivit dreptului comun.
Decizia 1/1998 stabileste clar, care sunt mostenitorii ce pot beneficia de prevederile art. 13 din L 18/1991, adica doar aceia care nu au renuntat la succesiune( intelegandu-se renuntarile exprese), restul fiind repusi de drept in termenul de acceptare a mostenirii. Este adevarat ca dovada acceptarii se face prin cererea depusa comisiei, insa, in TP au fost inclusi toti mostenitorii. Ca urmare a emiterii TP acestia au devenit proprietari, si, banuiesc faptul ca, pana in anul 2010, cand s-a contestat titlul, reclamantul nu a facut nici un alt demers( contestarea hotararii Comsiei Locale sau Judetene), astfel ca se poate pune in discutie tocmai problema garantarii si ocrotirii proprietatii acestora.
decizia 1/1997 priveste o alta problema, aceea a actelor juridice care fac dovada proprietatii cu privire la terenurile ce fac obiectul L 18/1991 " adeverinta eliberata de comisia locala instituita in temeiul Legii nr. 18/1991 si procesul-verbal de punere in posesie, fiind acte premergatoare ce confera doar un drept virtual de proprietate, care creaza raporturi juridice numai intre organul administrative care le-a emis si beneficiar, nu pot fi asimilate, ca valoare probatorie, cu titlul de proprietate ce confera dreptul real de proprietate asupra terenului si este opozabil erga omnes in cadrul raporturilor juridice”.
Răspuns la discuția radiere mostenitori din TP
Daca, mostenitorii fratelui decedat la data inregistrarii cererii de chemare in judecata, nu au fost introdusi in cauza, atunci sunt toate sansele sa obtineti o casare cu trimitere spre rejudecare a sentintei.
Daca titlul a fost emis in 2003, iar actiunea a fost inregistrata in 2010, atunci, asa cum spunea si Alexandru, este prescris dreptul la actiune al reclamantului(in cazul in care s-a cerut anularea titlului si nu constatarea nulitatii absolute a acestuia).
Daca mai sunteti in termenul de declarare a recursului, atunci, sora bolnava care nu a avut reprezentant, poate declara recurs.
Daca termenul de recurs a fost depasit si mostenitorii celui decedat nu au fost introdusi in cauza, atunci ei ar trebui sa mearga la notar, sa obtina un certificat de calitate de mostenitor dupa tatal lor, apoi sa formuleze o contestatie in anulare impotriva sentintei , tocmai pe motivul ca nu au avut cunostinta de proces si nu au fost citati.
Revin insa la ce v-am spus in mesajul anterior-trebuie vazuta cererea de chemare in judecata si bineinteles hotararea instantei, acte in functie de care va putem ajuta mult mai mult.
Răspuns la discuția radiere mostenitori din TP
Din punctul meu de vedere solutia instantei este discutabila. sa inteleg ca cererea a fost inregistrata in anul 1991?titlul cand a fost eliberat, tot in acel an sau ulterior?
Pe de alta parte, eu nu am intalnit pana acum termenul de "radiere"a persoanelor din TP.Eventual se putea cere anularea TP si reconstituirea dreptului de proprietate numai pe numele celui care a facut cererea. Aceste actiuni sunt supuse termenului de prescriptie care curge de la data emiterii titlului. Daca TP a fost eliberat in 1991-1993 sunt aplicabile prev legii in vigoare la acea data. Eu cred ca s-a procedat corect de comisie , avand in vedere art 12 din Legea 18/1991, care suna asa"Calitatea de mostenitor se stabileste pe baza certificatului de mostenitor sau a hotaririi judecatoresti definitive ori, in lipsa acestora, prin orice probe din care rezulta acceptarea mostenirii.
Mostenitorii care nu-si pot dovedi aceasta calitate, intrucit terenurile nu s-au gasit in circuitul civil, sint socotiti repusi de drept in termenul de acceptare cu privire la cota ce li se cuvine din terenurile ce au apartinut autorului lor. Titlul de proprietate se emite cu privire la suprafata de teren determinata pe numele tuturor mostenitorilor, urmind ca ei sa procedeze potrivit dreptului comun."pentru un raspuns pertinent ar trebui cunoscute toate aspectele spetei.
Răspuns la discuția PFA... ordonanta lui Boc
Din punctul meu de vedere, in conditiile in care ai asigurare la OPSNAJ, nu mai trebuie sa inchei un alt contract de asigurare si cu CASS.
Interpretarea mea este urmatoarea, OUG 58/2010 si normele, reglementeaza, sau mai bine zis, extinde , sfera persoanelor care datoreaza contributii la asigurarile de sanatate, iar metodologia de incheiere a contractelor de asigurare, modalitatile de plata, etc este reglementata prin legea cadru 95/2006. Normal ar fi ca cele doua acte normative sa se completeze reciproc si nu ar trebui excluse dispozitiile Legii 95/2006 Or, art. 208 al.3 lit. a din Legea 95/2006, arata ca" Asigurarile sociale de sanatate sunt obligatorii si functioneaza ca un sistem unitar, iar obiectivele mentionate la alin. (2) se realizeaza pe baza urmatoarelor principii:
a) alegerea libera de catre asigurati a casei de asigurari...."Art. 256 arata ca " Art. 256. - (1) Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate se formeaza din:
a) contributii ale persoanelor fizice si juridice;
b) subventii de la bugetul de stat;
c) dobânzi, donatii, sponsorizari, venituri obtinute din exploatarea patrimoniului CNAS si caselor de asigurari, precum si alte venituri, în conditiile legii;
d) sume din veniturile proprii ale Ministerului Sanatatii Publice.
(2) Colectarea contributiilor persoanelor juridice si fizice care au calitatea de angajator se face de catre Ministerul Finantelor Publice, prin ANAF, în contul unic deschis pe seama CNAS în conditiile legii, iar colectarea contributiilor persoanelor fizice, altele decât cele pentru care colectarea veniturilor se face de catre ANAF, se efectueaza de catre casele de asigurari." In fine, art 2 din statutul OPSNAJ, arata ca:" (1) C.A.S.A.O.P.S.N.A.J. este instituţie publică, cu personalitate juridică şi buget propriu, subordonată Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi are sediul în str. Popa Savu, nr. 45, sect.1, Municipiul Bucureşti.
(2) Casa se organizează şi funcţionează în conformitate cu prevederile Legii nr.95 /2006, privind reforma în domeniul sănătăţii, ale Ordonanţei Guvernului nr.56/1998 privind înfiinţarea si funcţionarea C.A.S.A.O.P.S.N.A.J., aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.458/2001, precum şi ale prezentului STATUT, care respectă prevederile statutului - cadru aprobat de Consiliul de Administraţie al C.N.A.S."
Ca sa nu uit, am facut o mica greseala in mesajul anterior, asigurarea de sanatate se plateste trimestrial ( tot Legea 95/2006 cu ultimile modificari). eu am contract cu CASS si de aproape 10 ani platesc o data pe an, pentru tot anul, dupa ce mi se comunica de la Finante decizia de impunere anuala, fara sa se aplice penalitati.
Răspuns la discuția PFA... ordonanta lui Boc
De cateva zile citesc si rascitesc celebra ordonanta, normele ei de aplicare si pot sa spun ca avocatii nu sunt obligati la depunerea declaratiilor pentru pensii si somaj, deci nu pot fi obligati sa plateasca aceste taxe aberante .
Cu asigurarea de sanatate este o alta chestiune. Se incheie contract cu CASS si se plateste trimestrial, semestrial sau anual, in baza declaratiei de impunere fiscala anuala sau anticipata, cota de 5.5% din venitul anual net.. Aceasta asigurare este obligatorie, si fie vorba intre noi, este si necesara in caz de spitalizare , boala , etc.