avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1005 soluții astăzi
Forum Activitate

Activitate

Răspuns la discuția Admitere Barou 2010
S-a mai inscris cineva din Iasi? Am cazare la un hotel hello pentru 2 persoane (33E camera). Mai caut o colega. Daca a ramas cineva fara cazare sa ma contacteze pe mail lyse_57@yahoo.com
Răspuns la discuția admitere inm 2010
Cei care au citit succesiunile poate ma pot ajuta sa imi clarific cateva nelămuriri:
1. In cazul acceptării pure si simple forțată, sustragerea în modalitatea omisivă se poate realiza prin nedeclararea unor donatii (facute cu scutire de raport) dar supuse reductiunii liberalitatilor excesive. Intrebarea mea e cum va fi sancționat donatatul mostenitor avand in vedere că decăderea operează doar în privința drepturilor succesorale nu și în privința drepturilor pe care eventual succesibilul le are asupra bunurilor în alta calitate (in speță, moștenitorul a devenit proprietar al bunurilor din momentul donației);
2. Din cartea de unde am citit succesiunile (Fr. Deak), la reprezentarea succesorală se precizează faptul că reprezentantul nu trebuie sa îndeplinească conditiile necesare pentru a-l moșteni pe cel reprezentat (poate fi chiar renunțător față de reprezentat). Or, la caracterele juridice ale actului de optiune succesorala, se mentionează faptul că renunțarea la moștenirea succesibilului decedat exclude posibilitatea exercitării dreptului de optiune cu privire la prima succesiune.
Reprezentarea opereaza din loc in loc vacant, și asa cum se menționeaza in C. civ., art. 696 „eredele ce renunta este considerat ca nu a fost niciodata erede”. Prin urmare, nu vad cum renuntatorul poate exercita prin reprezentare dreptul de optiune succesorala fata de prima succesiune.
Asa zic si eu, ca raspunsul este B, desi in cartea de unde am luat grila, era trecut ca raspuns corect si A. Dar in cazul conditiei suspensive, daca bunul a pierit fortuit numai partial, cumparatorul este obligat sa-l primeasca in starea in care se gaseste fara a putea pretinde o scadere din pret, conform art. 1018 alin. 3. De aici nelamurirea mea, daca este corect si A.
Daca transmiterea proprietatii este afectata de o conditie suspensiva, riscul contractului este suportat de:
a. proprietarul sub condiție suspensivă, cu privire la starea bunului și la reducerea proporională din preț, dacă bunul a pierit fortuit, dar numai în parte, înainte de îndeplinirea condiției;
b. proprietarul sub condiție rezolutorie, cu privire la reducerea proporțională din preț, dacă bunul s-a deteriorat, în parte, din culpa sa, iar cumpărătorul nu a solicitat desființarea contractului;
c. cumpărător, în cazul în care bunul a pierit, în întregul sau, fără o culpă a vănzătorului
Raspuns la speta este B deoarece:
sotia supravietuitoare ia in acest caz, 1/3
mama defunctului va lua 1/4 din 2/3 (restul dupa ce scazi cota sotiei supravietuitoare), asta insemnand 1/6
ce mai ramane, adica 1/2 (2/3 - 1/6=1/2) se vor imparti intre frati pe linii, avand in vedere ca la mostenirea defunctului vin atat frati buni cat si un frate uterin. Prin urmare, pe linia mamei, vor veni doi frati buni si un frate uterin, impreuna luand 1/4 (1/2:2), fiecare luand cate 1/12 (1/4:3). Pe linia tatalui, vor veni doar ce doi frati buni, ei luand impreuna 1/4, fiecare cate 1/8. In total, un frate bun va lua, 1/8+1/12=5/24
La grila, cred ca raspunsul e A.