Sunt total bulversata!#-o La 6 Februarie 2004, Guvernul român a decis stoparea completă a adopţiilor internaţionale până la intrarea în vigoare a unui nou cadru legislativ coerent. Noua lege a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2005 şi permite adopţia internaţională numai de către rudele de gradul al II-lea.
Legea a fost foarte bine primită de către Parlamentul European. În rezoluţia sa din 16 decembrie 2004, Parlamentul European „felicită România pentru că a răspuns apelurilor internaţionale şi cererilor Parlamentului prin introducerea unor standarde naţionale în domeniul protecţiei copilului şi a unor reguli stricte în privinţa adopţiei internaţionale”.
Noua lege a fost elaborată în colaborare cu experţi internaţionali. Legea are la bază interesul superior al copilului şi este în concordanţă cu convenţiile internaţionale în domeniu.
ma puteti lamuri?
Multumesc pentru ajutor. Intrebare: pentru actiunea direct in instanta este nevoie de reprezentare prin avocat? Se face cumva vreo actiune (cerere) la depunerea dosarului ? si in final, aveti cumva idee cam cat dureaza o astfel de actiune?
As mai dori o lamurire: revin, daca sotul este cetatean german, adoptia este considerata interna sau externa? Ne mai putem, in cazul acesta adresa direct in istanta?
Cu actualul sot locuim in Germania. Atat eu cat si copilul suntem cetateni romanii rezidenti in germania. Fiul meu isi urmeaza studiile in Romania iar in vacante locuieste cu noi in germania.Deci domiciliul atat al meu cat si al fiului sunt in romania
Si inca o intrebare: daca am acordul tatalui biologic dat la notariat adoptia se poate efectua in Germania? Sau doar in Romania?
:(Situatia este urmatoare: sunt casatorita cu un cetatean strain, din prima casatorie am un copil de 16 ani. Sotul meu este de acord si chiar isi doreste sa il infieze, tatal biologic este de acord...dar nu stim cum trebuie sa procedam... si ce acte sunt necesare... VA ROG FRUMOS:::: poate cineva sa ne ajute????? :(