avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1798 soluții astăzi
Forum Activitate vwx

Activitate vwx

Răspuns la discuția O speta de la facultate
@o_mores: Eu as zice ca vanzatorul este gata sa-ti execute obligatiile din moment ce-i solicita cumparatorului plata pretului, insa aceasta refuza invocand neintemeiat o exceptie de neexecutare. Sau doar din punerea in intarziere poate rezulta daca partea respectiva e gata sa-si execute obligatia?

@studentica: La pactul comisoriu de gradul III este necesara punerea in intarziere a debitorului, asta diferentiandu-l pe pactul comisoriu de gradul IV.

Multumesc inca o data pentru raspunsuri.
Răspuns la discuția O speta de la facultate
Multumesc pentru raspunsuri.

Asa am gandit si eu initial, ca dupa doua saptamani contractul nu mai exista, dar:
1. Speta ar fi prea simpla si cu multe detalii inutile (stiu ca e un argument stupid, dar am motive sa cred ca rezolvarea care se asteapta e alta)
2. Am fost trimis la tratatul de obligatii a lui Statescu si Birsan, unde scrie ca in cazul pactelor comisorii de orice grad, singurul in drept sa aprecieze daca este cazul sa se aplice rezolutiunea este creditorul obligatiei neexecutate, care poate cere chiar si executarea silita, cu toate ca exista un pact comisoriu. Cum executarea silita se poate cere doar dupa ce obligatia ajunge la scadenta, momement in care opereaza si pactul comisoriu, eu am inteles ca pentru a fi desfiintat contractul mai este totusi nevoie de o constatare din partea creditorului obligatiei neexecutate.

In legatura cu exceptia de neexecutare, stiu ca se realizeaza fara a fi necesara vreo punere in intarziere sau vreo interventie a instantei, singurul lucru care ma framanta aici e temeinicia exceptiei de neexecutare. Intrebam daca notificarea lui A valoreaza punere in intarziere nu legat de exceptia de neexecutare, ci pentru ca ma gandeam ca s-ar putea sa aiba vreo relevanta pentru restul spetei.
Buna ziua. Sunt student in anul II la Drept in cadrul UB si am intalnit o speta care mi-a pus ceva probleme. Cum nicio explicatie primita pana acum nu a reusit sa ma multumeasca, v-as ruga sa imi oferiti parerile dumneavoastra. Speta este urmatoarea:


La 19.10.2008 se încheie un contract de vânzare-cumparare prin care A. vinde lui B. un autoturism, descris într-o anexa a contractului, în schimbul unui pret de 30.000 de lei. Potrivit art. 4 din contract, «predarea autoturismului si plata pretului se vor face în termen de doua saptamâni, sub sanctiunea anularii de plin drept a prezentului contract». La 5.11.2008, A. ii solicita lui B. sa plateasca pretul, însa acesta din urma refuza, pentru motivul ca autoturismului îi lipsea roata de rezerva. Dupa o saptamâna, B. îl notifica pe A. cu privire la neexecutarea obligatiei de predare, iar peste alte trei zile vila vânzatorului este cuprinsa de un incendiu, raspândit fulgerator de la un vecin;acest incendiu cuprinde si garajul vilei, distrugând autoturismul în întregime. Dupa cinci zile de la incendiu, cumparatorul introduce împotriva vânzatorului o actiune prin care solicita sa se constate «desfiintarea contractului». Care credeti ca ar putea fi temeiul unei asemenea actiuni, ce solutie va pronunta instanta si cu ce motivare ?


Eu m-am gandit ca exceptia de neexecutare a contractului invocata de B nu poate fi valabila deoarece nu e vorba de o neexecutare suficient de importanta din partea lui A(nepredarea rotii de rezerva). Pe de alta parte, nu stiu daca somatia din partea lui A echivaleaza punere in intarziere, intrucat exista forme prevazute lege pentru aceasta, dar am intalnit si opinii in sensul acceptarii chiar si unei simple instiintari catre debitor ca reprezentand punere in intarziere. Din cate vad eu, A este gata sa-ti execute obligatia(la 5.11.2008, dar B refuza invocand gresit o exceptie de neexecutare), astfel incat B nu este in drept sa constate rezolutiunea, pactul comisoriu de gradul III putand fi invocat doar de A, creditorul obligatiei neexecutate. Astfel, chiar daca B l-a notificat pe A cu privire la predarea bunului, el nu poate constata rezolutiunea, intrucat a refuzat la 5.11.2008 sa-si execute obligatia, astfel incat actiunea sa va fi respinsa. Totusi, unde are incidenta in speta problema riscului contractului, care este introdusa prin faptul ca autoturismul ia foc?
Dupa cum am spus, nu sunt deloc sigur ca am dat solutia corecta, si va rog sa ma lamuriti.

Multumesc.