Este si in interesul meu ca totul sa se rezolve fara oficialitati, insa tinand cont de cum au decurs lucrurile pana acum ma indoiesc. In decurs de 3 luni (cat a trecut de la data la care au spus ca imi vor returna banii) i-am sunat pe amandoi de repetate ori. Ea imi spunea ca e in Spania si ca nu stie ce se intampla cu banii, dar va rezolva. El imi spunea sa nu imi fac griji, ca imi da banii in 2-3 zile, dar de fiecare data se inatmpla ceva si nu reusea sa ajunga nici la banca, nici pe la bunicii mei (care locuiesc in acelasi oras cu el). Chiar spatamana trecuta am vorbit cu el din nou si mi-a spus ca vine vineri la bunicii mei (chiar mi-a spus sa ii rog sa il astepte). Nu a venit, normal. Intamplator, sambata bunicul meu s-a intalnit pe strada cu matusa lui, careia i-a povestit tot. Femeia i-a spus adevarul (ca cei 2 nu avusesera niciodata nevoie de bani sa plece in Spania). Impreuna s-au intalnit cu mama respectivului, care a spus acelasi lucru, si ca acest tip tocmai plecase spre Germania (chiar in dimineata respectiva). L-au sunat si el a recunoscut (la telefon in fata mamei si matusei sale) ca imprumutase bani de la mine, dar ca i-as fi spus eu ca nu e nevoie sa ii dea inapoi. Intr-un sfarsit a ramas ca o suna pe tipa si ea va aduce/trimite banii pana miercuri (29 aprilie). Pana acum niciun semn (nota: e 28 aprilie).
Nu am postat nimic pana alaltaieri pentru ca am sperat ca se va rezolva intr-un fel sau altul fara avocati si executori, dar din moment ce totul a fost o minciuna de la bun inceput, ce sanse sunt ca mai multe telefoane si minciuni vor rezolva problema?
O prietena mi-a recomandat sa fac o scrisoare mai oficiala prin care sa ii cer banii, si sa incerc sa o sperii asa. O sa o fac. Daca nu e sperioasa din fire....tot aici ma intorc :)
In ceea ce priveste costurile de procedura (si procedura in sine), de-asta m-am adresat forumului. Eu am si timp si bani - in limita bunului simt, si imi imaginez ca daca am castig de cauza costurile se pot recupera tot de la parata. Nu vreau sa fac bani, nu vreau decat sa fie dreptate. Si daca asta inseamna sa investesc niste bani (pe care ii pot recupera), si timp (pe care nu il pot recupera), sunt dispusa sa o fac. Poate cu ocazia asta iau aminte si altii in situatia mea, respectiv in situatia celor care abuzeaza de bunavointa si increderea celor din jur.
Acum, problema este ca nu stiu exact cat de sigura ar trebui sa fiu pe succesul procesului. Dumneavoastra ati spus "inscrisurile cu privire la transferul banilor" - situatia contului (si lista cu operatiunile efectuate) este cat se poate de clara, si cu siguranta pot obtine de la banca aceeasi hartie, insa cu stampila lor. Pe hartie apare numele ei, numarul ei de cont, datele de identificare a tranzactiei, suma, plus rata de schimb valutar (pentru ca noi aveam cont in coroane, dar ea a vrut euro), si mentiunea "loan for travelling". In afara de acest "inscris" nu am decat conversatiile pe messenger (unde imi trimitea datele si imi confirma ca au ajuns banii) si istoria convorbirilor pe skype. Nu stiu cat de oficiale sunt astea. Din cate stiu eu, inregistrarile telefonice nu sunt acceptate ca proba la noi in tara, asa ca nu m-am apucat sa inregistrez.
Cu alte cuvinte pot sa demonstrez ca a primit banii, dar ramane sa demonstrez calitatea lor. Prietenul meu a vorbit cu aceasta fata pe messenger (el i-a luat datele si el a trimis banii - la cererea mea, normal, ca doar el nu ii cunostea pe niciunul din ei). Cei care au stiut de la inceput de existenta acestui imprumut au fost bunicii mei. Nu stiu daca pot fi chemati ca martori insa...
Cam asta e povestea, va rog mult sa ma ajutati cu un sfat cat mai concret. Sunt sigura ca sunt multi oameni care au astfel de probleme si nu stiu de unde s-o apuce. Cazul meu este oarecum mai fericit (suma este mai mica, si nici nu pot sa spun ca imi lipseste prea tare), insa e pacat sa lasam lucrurile asa pentru niste oameni care nu merita. Ei vor continua asa...
Inca o data va multumesc pentru timpul dumneavoastra si va urez mult succes.
Imi cer scuze daca am postat intr-un loc nepotrivit, insa problema mea este cat se poate de asemanatoare cu a lui prsmdn.
Momentan fac doctoratul in Cehia. In ianuarie un 'prieten' din tara m-a sunat sa imi ceara bani imprumut. Motivul: prietena lui vrea sa semneze un contract sa plece in Spania la cules de capsuni, si ii mai trebuie 200 euro. Eu nu o cunosteam pe ea, insa acest tip a fost cavaler de onoare la nunta mea si imi spune 'nasa'. Si cum 200 de euro reprezentau jumatate din bursa mea pe o luna am fost de acord sa il ajut. Am vorbit cu prietenul meu (cetatean slovac) si el a trimis banii din contul lui (cont in care incasam amandoi bani) in contul fetei respective. Bineinteles ca inainte de asta am cerut datele tipei (nume, buletin, cnp, adresa, cont in banca etc). In informatiile pe care ni le cerea banca din Cehia in legatura cu transferul era si "scopul", rubrica la care am scris "imprumut pentru calatorii".
Banii trebuia sa ii primesc inapoi intr-o saptamana. Iata ca s-au facut 3 luni. I-am sunat in repetate randuri pe amandoi si de fiecare data mi s-a promis ca banii imi vor fi returnati in 2-3 zile. Bineinteles ca nu s-a intamplat, iar ieri am aflat de la rudele tipului ca toata povestea fusese o minciuna: fata nu plecase nicaieri. El a recunoscut in fata rudelor sale ca a luat banii, insa tocmai a plecat in Germania.
Suma este mica, stiu, insa nu vreau ca lucrurile sa ramana asa. Daca as sti ca este in dificultati financiare nu as pune problema recuperarii banilor. Dar toata povestea a fost de la inceput doar escrocherie. In plus, am motive sa cred ca acest cuplu nu este la prima isprava de acest gen, si nu vreau ca chestia asta sa se intample si altora.
Suntem dispusi sa mergem in instanta daca este nevoie, pentru ca astfel de oameni au nevoie de o lectie, insa am dori sa stim toti pasii si tot ce implica initierea unui proces tinand cont de faptul ca suntem in Cehia, ce sanse am avea in conditiile de fata etc.
Hm... crezi ca se poate? Si unde? Eu sunt in Cehia, vin acasa doar de sarbatori. Nu e asa simplu. Cel putin inceputul :P
Intr-adevar la tine e nevoie de un profesionist, ca vrei sa inmultesti banutii, sa faca pui. Multi pui :) Din cate am inteles din mesajul tau, singura dovada ca i-ai dat banii este ordinul de plata (ca si in cazul meu de altfel). Cum il prinzi sa il convingi sa faca acel contract? Ma indoiesc ca va fi de acord. Sau poate prin profesionist te referi la altceva.
Se pare ca multa lume are problema asta in ziua de azi... poate ca oamenii sunt iresponsabili sau poate ca sunt pur si simplu lipsiti de caracter.
Momentan fac doctoratul in Cehia. In ianuarie un prieten din tara m-a sunat sa imi ceara bani imprumut. Motivul: prietena lui vrea sa semneze un contract sa plece in Spania la cules de capsuni, si ii mai trebuie 200 euro. Eu nu o cunosteam pe ea, insa acest tip a fost cavaler de onoare la nunta mea si imi spune 'nasa'. Si cum 200 de euro reprezentau jumatate din bursa mea pe o luna am fost de acord sa il ajut. Am vorbit cu prietenul meu (cetatean slovac) si el a trimis banii din contul lui (cont in care incasam amandoi bani) in contul fetei respective. Bineinteles ca inainte de asta am cerut datele tipei (nume, buletin, cnp, adresa, cont in banca etc). In informatiile pe care ni le cerea banca din Cehia in legatura cu transferul era si "scopul", rubrica la care am scris "imprumut pentru calatorii".
Banii trebuia sa ii primesc inapoi intr-o saptamana. Iata ca s-au facut 3 luni. I-am sunat in repetate randuri pe amandoi si de fiecare data mi s-a promis ca banii imi vor fi returnati in 2-3 zile. Bineinteles ca nu s-a intamplat, iar ieri am aflat de la rudele tipului ca toata povestea fusese o minciuna: fata nu plecase nicaieri. El a recunoscut in fata rudelor sale ca a luat banii, insa tocmai a plecat in Germania.
Suma este mica, stiu, insa nu vreau ca lucrurile sa ramana asa. Daca as sti ca este in dificultati financiare nu as pune problema recuperarii banilor. Dar toata povestea a fost de la inceput doar escrocherie. In plus, am motive sa cred ca acest cuplu nu este la prima isprava de acest gen, si nu vreau ca chestia asta sa se intample si altora.
Suntem dispusi sa mergem in instanta daca este nevoie, pentru ca astfel de oameni au nevoie de o lectie, insa am dori sa stim toti pasii si tot ce implica initierea unui proces tinand cont de faptul ca suntem in Cehia, ce sanse am avea in conditiile de fata etc.