avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1075 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... imprumut fara acte
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

imprumut fara acte

Buna ziua.

Cum pot fi recuperati 2000 Euro dati imprumut fara nici un act, decat cu 2 martori.

Va multumesc anticipat
Daca refuza sa vii restituie, singura solutie este actiune in instanta.Este vorba de inprumut.Bine ca aveti doi martori.Sa nu aveti surpriza sa vina si el cu doi martori sa spuna ca vi ia dat.:)
Scuze.
Multumesc frumos.

Mi s-a mai spus ca fara un act doveditor nu prea am sanse...

Inca o mica nelamurire...Si ce sanse am de reusita in cazul unei actiuni in instanta?ce actiune trebuie introdusa?

Pai, chiar nu prea aveti.
Ce relatii sunt intre persoana respectiva si dvs.
filipstelian a scris:

Daca refuza sa vii restituie, singura solutie este actiune in instanta.Este vorba de inprumut.Bine ca aveti doi martori.Sa nu aveti surpriza sa vina si el cu doi martori sa spuna ca vi ia dat.:)
Scuze.

Dati-mi voie sa va cam contrazic. COD CIVIL ART. 1191 Dovada actelor juridice al cãror obiect are o valoare ce depãseste suma de 250 lei, chiar pentru depozit voluntar, nu se poate face decât sau prin act autentic, sau prin act sub semnãturã privatã.
Nu se va primi niciodatã o dovadã prin martori, în contra sau peste ceea ce cuprinde actul, nici despre ceea ce se pretinde cã s-ar fi zis înaintea, la timpul sau în urma confectionãrii actului, chiar cu privire la o sumã sau valoare ce nu depãseste 250 lei.
Pãrtile însã pot conveni ca si în cazurile arãtate mai sus sã se poatã face dovada cu martori, dacã aceasta priveste drepturi de care ele pot sã dispunã

Rezulta clar ca dovada cu martori este inadmisibila. O actiune in isntanta cu un astfel de obiect si cu un astfel de mijloc de proba... are 0 sanse de reusita. Parerea mea!
Eu zic ca depinde de speta.

Art. 1198. Acele reguli nu se aplicã însã întotdeauna când creditorului nu i-a fost cu putintã a-si procura o dovadã scrisã despre obligatia ce pretinde, sau a conserva dovada luatã, precum:
1. la obligatiile care se nasc din cvasicontracte si din delicte sau cvasidelicte;
2. la depozitul necesar, în caz de incendiu, ruinã, tumult sau naufragiu, si la depozitele ce fac cãlãtorii în ospãtãria unde trag; despre toate acestea judecãtorul va avea în vedere calitatea persoanelor si circumstantele faptului;
3. la obligatiile contractate în caz de accidente neprevãzute, când nu era cu putintã pãrtilor de a face înscrisuri;
4. când creditorul a pierdut titlul ce-i servea de dovadã scrisã, din o cauzã de fortã majorã neprevãzutã.

Practica judiciară arata un alt caz, respectiv imposibilitatea morală de a preconstitui un înscris în cazurile existenţei unor raporturi de încredere între părţi.
Deci, cred ca depinde foarte mult si ce "poveste" e in spate.

Alte discuții în legătură

Memoriu in legatura cu o declaratie a unei persoane ce a abuzat de incredere georgeth georgeth buna seara o cunostinta a primit vizita unor politisti acasa in urma cu 4 ani intrebind-o de unde a avut bani sa isi cumpere o masina la zero km, ea era ... (vezi toată discuția)
Contract de imprumut sau altceva? konstantynus konstantynus Salutare!Am o suma de bani imprumutata la cineva si vreau sa fac un act notarial sau contract de imprumut pentru a recupera banii,nu stiu cum se numeste actul ... (vezi toată discuția)
Sanse recuperare bani...?? monalisaalina monalisaalina Buna seara,as dori o parere avizata,un sfat,daca imprumutul cu o suma considerabila....s-a facut fara acte ,as avea castig in instanta doar cu martori?exista ... (vezi toată discuția)