avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 833 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract de imprumut sau altceva?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract de imprumut sau altceva?

Salutare!Am o suma de bani imprumutata la cineva si vreau sa fac un act notarial sau contract de imprumut pentru a recupera banii,nu stiu cum se numeste actul respectiv,daca ma puteti ajuta...ce acte sunt necesare si cat ma va costa totul!
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: trope_doi , utilizator 04:05, 2 Iunie 2011
Inteleg ca banii i-ati dat deja? Daca asa s-a intamplat, ca sa faceti acest act notarial ar trebui sa vina si persoana careia i-ati dat banii si sa semneze ca i-a primit...Ori inteleg ca aici intervin problemele, persoana nu va mai da banii. Asa este?
Buna seara. In primul rand, trebuie sa specificati daca cel imprumutat este de acord sa semneze un astfel de act, pentru ca altfel nu va puteti recupera banii decat prin intermediul instantei, prin administrarea probei cu martori si interogatoriul paratului - imprumutatului. Asadar, daca este de acord cu incheierea si semnarea unui astfel de act, puteti sa incheiati un contract de imprumut (cu garantii mobiliare/imobiliare sau fara garantii, desi primul ar fi cel mai indicat) care poate fi incheiat atat la notar, cat si poate fi atestat de catre un avocat. Costurile nu vi le pot spune, variaza de la caz la caz, insa cred, nu afirm, ca la notar preturile sunt mai ridicate. Acest contract de imprumut va contine datele de identificare ale celor doua parti (imprumutator si imprumutat), obiectul contractului - suma de bani imprumutata, precum si perioada de timp pentru care acest contract isi produce efectele - pana cand suma de bani va fi restituita. Astfel, la restituirea sumei, se poate incheia un act aditional, care de asemenea trebuie autentificat de catre un notar sau atestat de catre un avocat, prin care sa se arate ca suma de bani imprumutata a fost restituita si ca respectivul contract de imprumut inceteaza a mai produce efecte. Va sfatuiesc sa nu considerati ca acest contract poate fi incheiat si intre parti, fara a fi autentificat/atestat, intrucat acesta, in cazul in care, Doamne fereste, se ajunge la un litigiu, nu va fi considerata o proba "puternica" in dosar, existand sanse mari sa pierdeti totul. Cu stima.
Asa este...ma amana mereu insa este de acord sa mearga la notariat si sa puna garantie apartamentul...insa nu stiu actele necesare la notar si ptr mine si ptr el...
ok...am inteles...dar perioada de restituire a banilor va fi luata de comun acord intre mine si el sau la alegerea mea?(1 an,2 ani,etc..)
Cartile de identitate si actele de proprietate ale bunului pus ca si garantie sunt suficiente. De restul se va ocupa notarul/avocatul, depinde cum veti alege dumneavoastra. Mult succes.

Alte discuții în legătură

Declaratia notariala poate fi folosita la partaj? CDaniela85 CDaniela85 Buna ziua. Buna ziua. Sunt casatorita de 8 luni de zile. In august am cumparat un apartament in valoare de 33000 euro impreuna cu sotul care este intabulat ... (vezi toată discuția)
Imprumutare de bani la persoane fizice - cum se face dovada ca am dat bani cu imprumut? icozma icozma Un prieten (din Romania) m-a rugat sa-l imprumut cu o o suma de bani (destul de mare). Puteti sa-mi spuneti care sint formalitatile (minime) care ar trebui sa ... (vezi toată discuția)
Chitanta de mana mistery01ro mistery01ro Urmeaza sa imprumut pe cineva cu o suma de bani. Am stabilit de comun acord sa incheiam o chitanta de mana intre noi pentru aceasta suma. Imi poate spune ... (vezi toată discuția)