avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 506 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... chitanta de mana
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

chitanta de mana

Urmeaza sa imprumut pe cineva cu o suma de bani. Am stabilit de comun acord sa incheiam o chitanta de mana intre noi pentru aceasta suma. Imi poate spune cineva cam cum trebuie sa arate o astfel de chitanta de mana, ce forma trebuie sa aiba?.. Nu am mai incheiat niciuna pana acum si desi am unele banuieli as vrea sa fiu sigur. Multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 23:29, 27 Iulie 2008
Pentru o astfel de tranzactie, e bine sa mergeti la un notar.
Daca totusi nu doriti acest lucru, e bine ca inafara celor doua parti ( cel care imprumuta si cel care beneficiaza de imprumut), sa fie de fata si doi martori care sa semneZe inscrisul.
In rest, actul nu trebuie sa imbrace o anumita forma, insa trebuie sa va asigurati ca ati mentionat datele de identificare ale persoanelor prezente ( parti contract si martori), suma imprumutata, data acordarii imprumutului si data restituirii acestuia.
Parerea mea este sa mergeti la un avocat daca suma nu este mai mare de 5000 de euro.
Daca faceti respectivul act juridic fara avocat e posibil sa aveti probleme la instanta daca nu va restituie banii.
In plus, avocatul va poate pune o stampila pe actul redactat de el.
Cu avocatul puteti sa stabiliti si onorariul in caz de nerestituire a imprumutului la termen.
Altfel e posibil sa va coste foarte mult avocatul daca actul este defectuos facut.

avocat Claudiu Lascoschi
Recomand încheierea actului de către un avocat care va da și dată certă și, mai presus de toate, va face un act bun!
Dacă suma este cam mare și aveți dubii în ceea ce privește posibilitatea restituirii sumei împrumutate la termenul stabilit, fără probleme, vă recomand încheierea unui contract de împrumut autentificat la notar cu garanție imobiliară, caz în care contractul de împrumut are valoarea unui titlu executoriu şi, în caz de nerespectare a obligaţiei de restituire a sumei la termenul stabilit prin contract, veţi putea solicita direct executarea silită a debitorului sau a garanţiei imobiliare, conform contractului fără a mai parcurge procedura contencioasă în faţa instanţei pentru obţinerea unei hotărâri judecătoreşti prin care debitorul să fie obligat la plata datoriei, hotărâre care prin investire cu formulă executorie, va deveni titlu executoriu ce poate fi pus în executare silită.
Vă rog să vă gândiţi că, în cazul unui împrumut simplu fără garanţie imobiliară (pentru o sumă mare), chiar dacă este un contract autentic de împrumut, şi debitorul fuge şi nu-l mai puteţi găsi, nu veţi putea să vă obţineţi banii pe care i-aţi putea recupera în termenul de prescripţie de 3 ani. În cazul în care aveţi un contract de împrumut autentic cu garanţie imobiliară înscris în cf, chiar dacă debitorul ar fugi, v-aţi obţine datoria din executarea silită a imobilului cu care s-a garantat plata împrumutului.
Dv. decideţi calea pe care doriţi a o urma şi riscurile pe care doriţi să vi le asumaţi. ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imprumut notar ionutt50 ionutt50 Buna ziua.Am imprumutat cu contract la notar un prieten pentru 30 zile ultima zi find 31 10 2014,acesta nu are bani s-a m-i restituie,in contract se specifica ... (vezi toată discuția)
Imprumut prin act sub semnatura privata cristiana11 cristiana11 in ian 2009 am imprumutat unei persoane suma de 3000 ron pe care tb sa mi-o inapoieze in luna febr 2009. acestea au fost consemnate intr-un act sub semnatura ... (vezi toată discuția)
Contract de imprumut ramolex ramolex buna seara. ce forma trebuie sa imbrace un contract de imprumut pentru o suma de bani, imprumut gajat cu un autoturims? am imprumutat o suma de bani cuiva, ... (vezi toată discuția)