avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 475 soluții astăzi
Forum Activitate TheoDillmann

Activitate TheoDillmann

Mulţumesc mult!
Bună ziua,


Am antamat astăzi înregistrarea la ANAF ca traducător autorizat, depunând formularele 070 şi 220. Cam peste o săptămână voi primi un cod fiscal pentru această activitate şi totodată mi se vor înregistra acolo registrul jurnal şi registrul inventar.

Am început între timp să mă familiarizez cu contabilitatea în partidă simplă şi am deja câteva întrebări majore. Cum fac ca să preiau "la înfiinţare" anumite mijloace fixe din bunurile mele personale?

După părerea mea calculatorul şi cu programele informatice pe care le voi folosi în activitatea mea ar trebui să genereze amortizare deductibilă în vederea calculării impozitului pe profit. Având în vedere că ele au fost achiziţionate anterior înregistrării la ANAF, evident că nu am factură cu codul fiscal corect (pe care încă nici nu-l posed).

De aceea întrebările mele concrete:

1) Ce document trebuie să stea la baza introducerii mijloacelor fixe în patrimoniul acestei entităţi fiscale?
2) Cum (unde) înregistrez această operaţiune?
3) La ce valoare ar trebui să fac introducerea? (Achiziţia a fost făcută acum ca. şase luni, deci presupunând o durată maximă de viaţă de 3 ani la 5-6 din preţul de achiziţie?)
4) Pe ce perioadă ar trebui să amortizez bunurile? (Păstrând exemplul de mai sus, pe 30 sau 36 de luni?

Mulţumesc anticipat!
freeelis a scris:

1. Trebuie depusa o cerere de acordare a concediului pentru cresterea si ingrijirea copilului. Concediul pentru cresterea copilului se acorda, la cerere, de catre persoanele juridice sau fizice, denumite angajatori, la care va desfasurati activitatea.
Cererea o puteti depune astfel incat , data cand sotia dvs isi reia activitatea sa coincida cu data de cand intrati in CIC.
2. In principiu, angajatorul aproba astfel de cereri.
3. In CIC pot intra atat persoane cu functii de condiucere , cat si persoane cu functii de executie. Legea nu face distinctie intre functii.


Mulţumesc pentru răspuns!

Punctul nr. 2 mă preocupă. Dacă angajatorul este de acord, totul e simplu. Nu prea înţeleg ce se întâmplă în cazul în care angajatorul se pune de-a curmezişul (ceea ce în cazul meu este posibil). Dacă în urma cererii mele (sau "concomitent") hotărăşte să restructureze postul? Sau dacă decide să încerce să mă concedieze?

Există de fapt un "drept" al părintelui de-a i se acorda CIC sau este la latitudinea angajatorului de-a-l acorda sau nu?


Bună ziua!


Am câteva întrebări în legătură cu concediul de îgrijire copil.

Soţia mea se va întoarce la lucru după 6 luni de zile şi din câte înţeleg am eu dreptul să cer concediu de îngrijire copil primind 85% din venitul mediu al ultimelor 12 luni.

Presupunând că cele de mai sus sunt corecte (în caz contrar vă rog să-mi spuneţi), am câteva întrebări la care sper să găsesc în acest forum răspunsurile:

1) Care este procedura care trebuie respectată în relaţia cu angajatorul? În special mă interesează cu cât timp înainte trebuie înştiinţat acesta.
2) În ce măsură este nevoie de acordul angajatorului? Adică, are acesta dreptul să refuze concediul? Dacă da, în ce condiţii? Dacă nu, ce consecinţe ar avea refuzul neîndreptăţit?
3) Există excepţii la cele de mai sus pentru funcţii de conducere?


Mulţumesc anticipat!