avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 912 soluții astăzi

Marți, 18 februarie, are loc evenimentul: Procedura de negociere colectivă de la A la Z. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu ingrijire copil - 1. Procedurã / 2. Acordul ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu ingrijire copil - 1. Procedurã / 2. Acordul angajatorului / 3. Funcþii de conducere

Bună ziua!


Am câteva întrebări în legătură cu concediul de îgrijire copil.

Soţia mea se va întoarce la lucru după 6 luni de zile şi din câte înţeleg am eu dreptul să cer concediu de îngrijire copil primind 85% din venitul mediu al ultimelor 12 luni.

Presupunând că cele de mai sus sunt corecte (în caz contrar vă rog să-mi spuneţi), am câteva întrebări la care sper să găsesc în acest forum răspunsurile:

1) Care este procedura care trebuie respectată în relaţia cu angajatorul? În special mă interesează cu cât timp înainte trebuie înştiinţat acesta.
2) În ce măsură este nevoie de acordul angajatorului? Adică, are acesta dreptul să refuze concediul? Dacă da, în ce condiţii? Dacă nu, ce consecinţe ar avea refuzul neîndreptăţit?
3) Există excepţii la cele de mai sus pentru funcţii de conducere?


Mulţumesc anticipat!
Ultima modificare: Miercuri, 29 Aprilie 2009
TheoDillmann, utilizator
Cel mai recent răspuns: Rubia Rubia , Consultant resurse umane 12:19, 1 Mai 2009
1. Trebuie depusa o cerere de acordare a concediului pentru cresterea si ingrijirea copilului. Concediul pentru cresterea copilului se acorda, la cerere, de catre persoanele juridice sau fizice, denumite angajatori, la care va desfasurati activitatea.
Cererea o puteti depune astfel incat , data cand sotia dvs isi reia activitatea sa coincida cu data de cand intrati in CIC.
2. In principiu, angajatorul aproba astfel de cereri.
3. In CIC pot intra atat persoane cu functii de condiucere , cat si persoane cu functii de executie. Legea nu face distinctie intre functii.
TheoDillmann a scris:

Soţia mea se va întoarce la lucru după 6 luni de zile şi din câte înţeleg am eu dreptul să cer concediu de îngrijire copil primind 85% din venitul mediu al ultimelor 12 luni.


Este vorba de ultimele 12 luni anterioare nasterii si nu 12 luni anterioare intrarii in concediu.
freeelis a scris:

1. Trebuie depusa o cerere de acordare a concediului pentru cresterea si ingrijirea copilului. Concediul pentru cresterea copilului se acorda, la cerere, de catre persoanele juridice sau fizice, denumite angajatori, la care va desfasurati activitatea.
Cererea o puteti depune astfel incat , data cand sotia dvs isi reia activitatea sa coincida cu data de cand intrati in CIC.
2. In principiu, angajatorul aproba astfel de cereri.
3. In CIC pot intra atat persoane cu functii de condiucere , cat si persoane cu functii de executie. Legea nu face distinctie intre functii.


Mulţumesc pentru răspuns!

Punctul nr. 2 mă preocupă. Dacă angajatorul este de acord, totul e simplu. Nu prea înţeleg ce se întâmplă în cazul în care angajatorul se pune de-a curmezişul (ceea ce în cazul meu este posibil). Dacă în urma cererii mele (sau "concomitent") hotărăşte să restructureze postul? Sau dacă decide să încerce să mă concedieze?

Există de fapt un "drept" al părintelui de-a i se acorda CIC sau este la latitudinea angajatorului de-a-l acorda sau nu?


Ultima modificare: Joi, 30 Aprilie 2009
TheoDillmann, utilizator
In conformitate cu prevederile OG nr. 148 din 3 noiembrie 2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului- actualizata:
Art. 1
(1)Începând cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, în ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului în vârsta de pâna la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de pâna la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara în cuantum de 600 lei sau, optional, în cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei.

Art. 5
(1)De indemnizatia si stimulentul prevazute de prezenta ordonanta de urgenta beneficiaza, optional, oricare dintre parintii firesti ai copilului.

Art. 13
(1)În situatiile de suspendare a drepturilor prevazute de art. 12, acestea pot fi solicitate si de catre o alta persoana îndreptatita, daca îndeplineste cerintele prevazute în prezenta ordonanta de urgenta.
(2)Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta se cuvin si se acorda noului beneficiar de la data suspendarii, daca cererea a fost depusa în termen de 60 de zile lucratoare de la data la care a operat suspendarea, respectiv de la data cererii, daca cererea a fost depusa dupa acest termen.


Art. 12
(1)Plata drepturilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta se suspenda începând cu luna urmatoare celei în care:
a)beneficiarul este decazut din drepturile parintesti;
b)beneficiarul este îndepartat, conform legii, de la exercitarea tutelei;
c)beneficiarul nu mai îndeplineste conditiile prevazute de lege în vederea încredintarii copilului spre adoptie;
d)beneficiarul nu mai îndeplineste conditiile prevazute de lege în vederea mentinerii masurii de plasament;
e)beneficiarul executa o pedeapsa privativa de libertate sau se afla în arest preventiv pe o perioada mai mare de 30 de zile;
f)copilul este abandonat ori este internat într-o institutie de ocrotire publica sau privata;
g)beneficiarul a decedat.
h)se constata ca timp de 3 luni consecutive se înregistreaza mandate postale returnate.
(la data 20-ian-2007 Art. 12, alin. (1) completat de Art. I, punctul 8. din Legea 7/2007 )
(2)Plata indemnizatiei prevazute la art. 1 alin. (1), respectiv la art. 2, se suspenda începând cu ziua urmatoare celei în care beneficiarul realizeaza venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.


In conformitate cu prevederile codului muncii:
Art. 51. - (1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa salariatului, in urmatoarele situatii:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;


Deci concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani este un drept al parintelui si nu este la latitudinea angajatorului.
In cazul dumneavoastra, sotia face cerere de reluarea activitatii si , deci, se va suspenda acordarea indemnizatiei, iar dumneavoastra in aceeasi zi depuneti cerere pentru a intra in concediul pentru cresterea copilului.
Exista si aceasta posibilitate - greu de crezut - ca un angajator sa refuze cererea de CIC. Parerea mea ca CIC este un drept al parintilor prevazut intr-un act normativ.

Concedierea salariaţilor nu poate fi dispusă pe durata concediului pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, până la împlinirea vârstei de 3 ani, exceptand cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile legii.

Alte discuții în legătură

Nasterea celui de al 2-lea copil inainte de a termina cic pentru primul copil - firma in insolventa juridica Ramona2010 Ramona2010 Buna ziua, ma aflu in CIC pana in noiembrie 2010, iar in octombrie 2010 urmeaza sa dau nastere celui de-al 2-lea copil. Firma la care am lucrat se afla in ... (vezi toată discuția)
Intrare in cic - tata fara venituri cri_ cri_ Buna ziua, Am un copil nascut in iulie 2012. Am optat pt CIC pina la implinirea visrtei de 1 an a copilului.Conform noii legi, sotul meu ar trebui sa intre si ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie direct din concediu postnatal? dinharghita dinharghita Buna ziua! Vreau sa aflu daca am dreptul la stimulentul de insertie in cazul in care ma intorc la munca dupa concediul de lauzie.Mentionez ca nu voi intra in ... (vezi toată discuția)