Am câteva întrebări în legătură cu concediul de îgrijire copil.
Soţia mea se va întoarce la lucru după 6 luni de zile şi din câte înţeleg am eu dreptul să cer concediu de îngrijire copil primind 85% din venitul mediu al ultimelor 12 luni.
Presupunând că cele de mai sus sunt corecte (în caz contrar vă rog să-mi spuneţi), am câteva întrebări la care sper să găsesc în acest forum răspunsurile:
1) Care este procedura care trebuie respectată în relaţia cu angajatorul? În special mă interesează cu cât timp înainte trebuie înştiinţat acesta.
2) În ce măsură este nevoie de acordul angajatorului? Adică, are acesta dreptul să refuze concediul? Dacă da, în ce condiţii? Dacă nu, ce consecinţe ar avea refuzul neîndreptăţit?
3) Există excepţii la cele de mai sus pentru funcţii de conducere?
Angajatorul nu il poate refuza. Daca refuza, il rugati sa scrie refuzul. (adica sa scrie refuz, sa semneze si stampileze).
Daca dvs. stiti ca aveti o functie importanta in firma si ii veti afecta activitatea angajatorului, intr-adevar acesta s-ar putea sa desfiinteze postul pana va reintoarceti, ceea ce va face sa nu mai aveti loc de munca dupa ce copilul va implini 2 ani.
Exista posibilitatea sa vorbiti cu angajatorul mai devreme (cu 1 sau 2 luni inainte de a intra in acest concediu) si sa ii comunicati intentia dumneavoastra. El in acest timp isi poate gasi o alta persoana care sa va inclocuiasca (prin promovarea unui angajat intern sau angajare externa). Vedeti cum reactioneaza.
Poate au mai fost cazuri in firma, si aflati cum a procedat angajatorul.