avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1320 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Nasterea celui de al 2-lea copil inainte de a termina ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Nasterea celui de al 2-lea copil inainte de a termina CIC pentru primul copil - firma in insolventa juridica

Buna ziua,
ma aflu in CIC pana in noiembrie 2010, iar in octombrie 2010 urmeaza sa dau nastere celui de-al 2-lea copil.
Firma la care am lucrat se afla in insolventa juridica.
Care va fi procedura pentru:
- concediul de sarcina si lehuzie (unde trebuie depuse concediile medicale si cine va acorda banii aferenti acestora);
- prelungirea CIC-ului (acte necesare pentru dosar)
- cum se va calcula indemnizatia pentru cel de al 2-lea CIC? (85% din media venitului din ultimele 12 luni - adica 85%din indemnizatia actuala, sau 85% din media venitului din ultimele 12 luni anterioare primei nasteri?)

Multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:38, 18 Septembrie 2010
Art.8 din Normele Metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului prevede :
În cazul în care persoana îndreptăţită, beneficiară a stimulentului lunar sau, după caz, a concediului şi a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copiilor cu handicap, naşte în această perioadă unul sau mai mulţi copii ori i se încredinţează spre adopţie, i se încuviinţează adopţia, i se dau în plasament unul sau mai mulţi copii ori este numită tutore, se procedează după cum urmează:

a) dacă cele 12 luni prevăzute la art. 1 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă sunt acoperite în totalitate de perioada de concediu şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului, acordarea acestora se prelungeşte corespunzător până la încheierea duratei de acordare pentru cel din urmă copil, conform legii, a concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului. Pe această perioadă se acordă o singură indemnizaţie, la aceeaşi valoare cu indemnizaţia primită anterior naşterii celui din urmă copil
....
Pentru intelegerea mai clara a textului..eu ma confrunt cu un caz concret...o salariata s-a intors din cic (deci beneficiaza de indemnizatia lunara) iar acum va intra in concediu de maternitate urmand sa nasca inainte sa implineasca 12 luni de la data la care ea s-a reintors la locul de munca...cum va fi completata adeverinta eliberata de angajator? 10 luni salariul normal iar celelalte doua in care ea a fost in cic..de unde sunt luate aceste informatii?
multumesc mult...
De la Agentia Judeteana de Prestatii Sociale va lua informatiile despre acele 2 luni.
Multumesc mult!
Multumesc pentru raspunsuri.

Mai am o nelamurire referitoare la actualul CIC. Voi naste cu maxim o luna inainte ca primul copil sa implineasca 2 ani, deci cele 42 de zile obligatorii de concediu de sarcina si lehuzie se vor incheia dupa terminarea actualului CIC.

Va trebui sa intrerup actualul CIC in momentul in care dau nastere celui de-al 2-lea copil sau pot primi in acelasi timp si indemnizatia actuala si plata concediului medical?

In adeverinta pentru indemnizatie eliberata de angajator se va trece venitul obtinut inaintea nasterii primului copil (salariul) sau venitul obtinut anterior nasterii celui de-al 2-lea copil (indemnizatia de crestere)?

Alte discuții în legătură

Indemnizatie pentru cel de-al doilea copil persida80 persida80 buna ziua, momentan ma aflu in concediu pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani. urmeaza sa nasc al 3-lea copil cand cel de-al 2-lea va implini ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere pentru cel de-al 2lea copil arinica arinica sunt in concediu de crestere copil pana la data de 1august 2011. as vrea sa mai am un copil si stiu ca daca se va nastea inainte de aceasta data voi beneficia ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil mnd mnd Buna ziua, In cazul in care o mama are contractul suspendat pentru crestere copil in varsta de pana la doi ani si naste al doilea copil in timpul acestui ... (vezi toată discuția)