avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 662 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... indemnizatie crestere pentru cel de-al 2lea copil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

indemnizatie crestere pentru cel de-al 2lea copil

sunt in concediu de crestere copil pana la data de 1august 2011. as vrea sa mai am un copil si stiu ca daca se va nastea inainte de aceasta data voi beneficia de aceeasi indemnizatie de crestere copil. intrebarea mea este daca nasterea va fi la o luna dupa incheierea concediului de crestere copil, cand voi putea fi in prenatal, cum se va calcula apoi indemnizatia?
multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:52, 24 Septembrie 2010
vor fi avute in vedere veniturile obrtinute din indemnizatie pe ultimul an dar nu veti obtine mai putin de 600 lei
ART. 8 din NORMELE METODOLOGICE de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului prevede :
(1) În cazul în care persoana îndreptăţită, beneficiară a stimulentului lunar sau, după caz, a concediului şi a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copiilor cu handicap, naşte în această perioadă unul sau mai mulţi copii ori i se încredinţează spre adopţie, i se încuviinţează adopţia, i se dau în plasament unul sau mai mulţi copii ori este numită tutore, se procedează după cum urmează:

a) dacă cele 12 luni prevăzute la art. 1 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă sunt acoperite în totalitate de perioada de concediu şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului, acordarea acestora se prelungeşte corespunzător până la încheierea duratei de acordare pentru cel din urmă copil, conform legii, a concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului. Pe această perioadă se acordă o singură indemnizaţie, la aceeaşi valoare cu indemnizaţia primită anterior naşterii celui din urmă copil;


b) dacă cele 12 luni prevăzute la art. 1 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă sunt constituite şi din perioade în care persoana a realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit prevăzute la art. 5, atunci indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului se va calcula pe baza veniturilor realizate pe această perioadă, inclusiv pe baza celor realizate în perioadele asimilate prevăzute la art. 4 alin. (7) lit. c) - g), i), l), n) şi q).

(2) În situaţiile prevăzute la alin. (1), dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului sau, după caz, stimulent lunar, pentru copilul anterior, încetează la data solicitării noului drept.

(3) În situaţia prevăzută la alin. (1) lit. b), dacă din calcul rezultă un cuantum al indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului mai mic decât cuantumul indemnizaţiei primit anterior naşterii celui din urmă copil, atunci se acordă indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului primită anterior.
va multumesc!deci ideal este sa se nasca copilul pana la implinirea celor 2 ani pentru ca sa se pastreze indemnizatia..
arinica a scris:

va multumesc!deci ideal este sa se nasca copilul pana la implinirea celor 2 ani pentru ca sa se pastreze indemnizatia..


Potrivit legislatiei actuale, ca sa se pastreze cuantumul indemnizatiei trebuie sa nasteti copilul inainte ca primul CIC sa se termine.
nu inteleg din textul de lege ultimul alin. :"(3) În situaţia prevăzută la alin. (1) lit. b), dacă din calcul rezultă un cuantum al indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului mai mic decât cuantumul indemnizaţiei primit anterior naşterii celui din urmă copil, atunci se acordă indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului primită anterior. "

se poate primi indemnizatia de la primul copil daca e mai mare decat cea pt al doilea in conditiile in care trebuie sa te intorci la munca cateva luni, practic concediul prenatal? sau am inteles eu aiurea...

Alte discuții în legătură

Ccc, al doilea copil ciuahncristina ciuahncristina buna sunt in prenatal de noualuni si am ramas iara gravida .mai pot intra in prenatal iara in doi ani sau cat prind??sau trebuie sa merg la lucru?6 luni asa se ... (vezi toată discuția)
Voi primi indemnizatie si pentru cel de-al doilea copil? Claudia Tarica Claudia Tarica Am un copil de 1an si 2luni,actele pentru indemnizatie(600 roni) le-am depus anul acesta dupa concediul prenatal si anume in luna februarie,in aprilie am ramas ... (vezi toată discuția)
Concediul de maternitate ionela calugaru ionela calugaru Ma aflu in concediul de cresterea copilului pana la data de 2 mai 2011.Daca raman insarcinata in aceasta perioada , mai beneficiez de concediul de maternitate ... (vezi toată discuția)